Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 13.5.2022 09.44

Neuro-HIFU-toiminnan aloitus

Avainsanat:

Kuvantamisen toimialue on hankkinut Radiologian vastuualueelle ensimmäisenä pohjoismaisena yliopistosairaalana aivojen suurienergisen kohdennetun ultraäänihoitolaitteiston, Neuro-HIFUlaitteen.

Neuro-HIFU-laitteistolla voidaan hoitaa essentiaalista vapinaa sekä Parkinsonin taudin lepovapinaa. Laite mahdollistaa myös laaja-alaisesti tutkimuksen esimerkiksi neuropaattisen kivun ja aivokasvaimien hoidossa.

Laite asennetaan Medisiina D-rakennuksen MRI-laitteen yhteyteen ja potilashoidot alkavat viikolla 19 käyttökoulutuksen jälkeen.

Tyksissä ja muissa suomalaisissa yliopistosairaaloissa on hoidettu essentiaalista vapinaa sekä Parkinsonin tautia kirurgisesti syväaivostimulaatio- eli DBS-hoidolla. Kaikki potilaat eivät kuitenkaan sovellu DBS-hoitoon. Erityisesti heille kohdennettu ultraäänihoito on varteenotettava vaihtoehto.

HIFU-hoito on kajoamaton eli siinä ei avata ihoa tai kalloa. Siinä ei myöskään mennä mekaanisesti aivokudoksen läpi. Hoito tapahtuu neurokirurgin, radiologin, neurologin sekä röntgenhoitajien yhteistyönä. Neuro-HIFU-laitteiston myötä Tyks on yksi maailman johtavista HIFU-keskuksista ja koko Skandinavian parhaan palvelun neuromodulaatiohoidon huippuosaamiskeskus.