Hyppää pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 9.4.2021 12.03

Sädehoitopoliklinikalla kurkkivat metsän eläimet

Avainsanat:

Tyksin T-sairaalassa sijaitsevan sädehoitopoliklinikan seiniä koristaa nyt luontoaiheinen valokuvanäyttely. Luonnon eläinten läsnäolo sairaalan tiloissa helpottaa potilaidemme jännitystä hoitoihin tullessa.

Pöllö.

Tyksin Syöpäklinikan ylilääkäri Heikki Minn sai kollegoidensa kanssa idean luonto- ja eläinaiheisten valokuvien tuomisesta T-sairaalan sädehoitopoliklinikan tiloihin. Heitä inspiroi uutta Majakkasairaalaamme koristava luontoteema. Ajatus yhteisestä näyttelystä innosti mukaan myös toisen valokuvaharrastajan, röntgenhoitaja Karri Turusen. Nyt villieläimet ja luonnon kauneus rauhoittavat potilaitamme vakavan sairauden hetkellä. Kuvia on esillä odotustilassa ja hoitohuoneeseen johtavalla käytävällä.

– Luontokuvat virkistävät ja rentouttavat potilaita. Meillä suomalaisilla on läheinen kosketus metsään ja luontoon, Varsinais-Suomessa myös mereen. Villieläinten ja luonnon kauneus auttavat meitä ymmärtämään paikkaamme maailmassa, Heikki kuvailee runollisesti.

– Erityisesti lapsipotilaamme ja heidän omaisensa voivat eläinkuvien kautta siirtää ajatuksiaan muualle. Se helpottaa jännitystä hoitoa odottaessa. Tunnemyrskyn helpottuminen onkin ollut suurin saamamme kiitos kuvista, Karri täsmentää.

Heikki Minn karhu-valkokuvan vieressä.

Luontokokemukset elävät valokuvissa

Sädehoidon valokuvanäyttelyssä esiintyvät vanhoissa metsissä ja koskemattomassa luonnossa viihtyvät eläimet. Luontokuvauksesta innostuneet harrastajakuvaajamme haluavat näyttelyn kautta jakaa omia luontokokemuksiaan.

Karri valitsi näyttelyyn kuvasarjan oravista ja otoksen hieman harvinaisemmasta metsiköiden tuttavuudesta, omissa oloissaan viihtyvästä ahmasta.

– Ahman kohtaaminen luonnossa oli unohtumaton kokemus. Oli hienoa seurata suurpedon leikkisää luonnetta. Valokuvaus on antanut minulle uudenlaisen näkökulman katsoa ja kunnioittaa luontoa.

Senkin vuoksi valitsin näyttelyyn värikkään ja eloisan kuvan metsiemme petoeläimestä, Karri kertoo.

Heikki nostaa esille ystävänsä kuvaaman Kuningaskalastajan. Lintukuva on hänelle merkityksellinen monesta syystä.

– Uusimman sädehoitolaitteemme nimi Halcyon tulee antiikinkielistä ja viittaa kuningaskalastajaan, Heikki kertoo.

Eksoottisen väriseen säihkylintuun on liittynyt aikojen saatossa monenlaisia uskomuksia. Vielä 1800-luvulla sen ajateltiin ennustavan myrskyn tuloa. Nyt Kuningaskalastaja valvoo potilaidemme hoitoa ja auttaa heitä pitämään tunteiden myrskyn loitolla.

Kuva: Heikki Minn