Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 18.10.2017 16.45

Sairaanhoitopiiri mukana suuronnettomuusharjoituksessa

Avainsanat:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri osallistuu Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen järjestämään suuronnettomuusharjoituksen Naantalin satamassa sekä Turun ja Naantalin edustalla olevalla merialueella 18.10.2017 klo 9–14.

Harjoituksen aikana alueella liikkuu tavallista enemmän viranomaisaluksia, -ajoneuvoja ja -helikoptereita. Alueella voi olla myös havaittavissa vaaratonta savua.

Interreg Baltic Sea Region -logo, Euroopan Unioni -logo ja Hazard-logo

Harjoituksen lähtötilanteena on matkustaja-aluksen ja öljytankkerin kuvitteellinen yhteentörmäys Turun ja Naantalin satamiin johtavalla väylällä. Matkustaja-aluksessa loukkaantuu törmäyksen johdosta noin 50 henkilöä, jotka evakuoidaan alukselta Naantalin satamaan. Matkustaja-aluksella syttyy myös tulipalo ja alukset vuotavat öljyä mereen.

Evakuoinnin ja tulipalon sammutuksen suorittaa ja johtaa Rajavartiolaitos apunaan kolme MIRG-ryhmää (kaksi ryhmää Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta ja yksi ryhmä Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta). Öljyvuotoa tyrehdyttämään hälytetään Varsinais-Suomen pelastuslaitos, joka osallistuu operaatioon kuudella aluksella.

Harjoitukseen osallistuvat Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Naantalin satama, Rajavartiolaitos, Helsingin pelastuslaitos, sairaanhoitopiiriin kuuluva Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos, Neste, Poliisi, Turun satama ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulu. Samaan aikaan Naantalin sataman harjoituksen kanssa järjestetään suuronnettomuusharjoitus Nesteen Naantalin jalostamolla. Jalostamon harjoitus järjestetään karttaharjoituksena.

Jokainen harjoitukseen osallistuva organisaatio määrittelee harjoitukselle omat tavoitteensa. Pelastuslaitoksen tavoitteet ovat viranomaisyhteistyön sujuva toiminta, onnettomuustiedottamisen sujuvuus, pelastustoiminnan nopea käynnistyminen ja tilannekuvan ylläpito. Yhteistyössä Naantalin sataman kanssa testataan evakuointikeskuksen perustamista ja toimintaa suuronnettomuussuunnitelman mukaisesti.

Yhteistyötä ja viestintää harjoitellaan

Pelastuslaitoksen harjoitukselle luomien yleisten tavoitteiden ja suuressa merionnettomuudessa toimimisen lisäksi ensihoidon tavoitteisiin kuuluu ensihoidon tilannekeskuksen, lääkintäjohtajan (L4) ja Tyksin toiminnanjohtokeskuksen sujuva yhteistyö ja viestintä.

– Lisäksi testataan jälleen ensihoidon Suro-ohjeistuksen toimivuutta ja Naantalin sataman evakuointikeskuksen toimivuutta ensihoidon näkökulmasta, johon kuuluu potilaiden kerääminen yhteen paikkaan ja sen soveltaminen hoitopaikaksi, kenttäjohtajana toimiva sairaanhoitaja Jarmo Määttänen kertoo.

Harjoitus on osa HAZARD-hanketta (Satamaturvallisuuden kehittäminen Itämeren alueen satamissa).

Asukkaita kehoitetetaan tutustumaan turvallisuustiedotteisiin

Lähialueiden asukkaita kehotetaan tutustumaan Naantalin sataman ja Nesteen Naantalin jalostamon turvallisuustiedotteisiin, jotka sisältävät muun muassa tietoa yrityksistä ja kohteissa olevista kemikaaleista sekä toimintaohjeet onnettomuuden sattuessa.