Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 28.4.2020 16.47

Salon uusi sairaala palvelee yhdeltä luukulta

Avainsanat:

Salon uudessa sairaalassa potilaan ei tarvitse tietää, tarvitseeko hän perus- vai erikoissairaanhoidon lääkäriä. Uudishankkeen tavoitteena on yhdistää Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Salon kaupungin toiminnot yhden luukun periaatteella.

Tuija Skarp, Marjo Ramela ja Salon sairaalan vs. ylihoitaja seisovat uudisrakennuksen tontilla.

Osastonhoitaja Tuija Skarp Salon kaupungilta sekä rakennusarkkitehti Marjo Ramela ja Salon sairaalan vs. ylihoitaja Minna Santikko sairaanhoitopiiristä näyttävät tonttia, jolle uudisrakennuksen on määrä nousta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi 28.4. Tyks Salon sairaalan uudistamissuunnitelman. Ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus rakentaa nelikerroksinen laajennusosa Sairaalantien puoleiselle sivulle. Jos hanke etenee suunnitellusti, uusi rakennus valmistuisi vuonna 2023. Seuraavaksi korjattaisiin käyttöön jäävät vanhat osat ja viimeisenä purettaisiin kaksi vanhaa osaa. Salon sairaalanmäki olisi täysin uudistunut vuonna 2027.

Nyt hyväksytyn uudis- ja korjausrakentamisen kustannusarvio on 57 miljoonaa. Hankkeen hinta laski merkittävästi viime syksyn jälkeen, jolloin sairaanhoitopiiri ja Salon kaupunki hylkäsivät ensimmäisen, 85 miljoonan suunnitelman. Hanke pieneni noin 3 000 neliötä.

Toiminnallisilla uudistuksilla kertyisi konsulttityönä tehdyn selvityksen mukaan säästöä noin 31 miljoonaa vuosien 2023–2030 toimintakuluissa.

Salon sairaala 2023 -hankkeelle on tavoitteena saada valtion rahoitusta. Tähän uskotaan, koska yhteinen sairaalakampus edustaa uutta toimintamallia. Perus- ja erikoissairaanhoidon yhteistyö on sujuvaa potilaan kannalta.

– Vuodeosastot ovat yhteisosastoja ja sijaitsevat ylimmissä kerroksissa. Potilas ei välttämättä huomaa kumman organisaation lääkäri häntä kulloinkin hoitaa. Potilaan asiointi on mahdollisimman sujuvaa, ilman edestakaista kulkua eri toimijoiden välillä, Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen kuvaa.

Tyks Salon sairaala on sairaanhoitopiirin toiseksi suurin sairaala Turun jälkeen. Se pysyy leikkaavana sairaalana, jossa on ympärivuorokautinen päivystys. Leikkausten luonne tulee muuttumaan raskaammasta kirurgiasta keveämpään kirurgiaan, jolloin tarvitaan vähemmän vuodeosastopaikkoja.

Virolaisen mukaan sairaanhoitopiirille on tärkeää, että Salossa on laaja valikoima erikoissairaanhoitoa ja diagnostiset palvelut, esimerkiksi magneettikuvantaminen. Sairaalaan on tulossa 130 sairaansijaa. Palliatiiviselle saattohoitoyksikölle sekä geriatriselle arviointiyksikölle on varattu yhteensä 26 paikkaa.

– Osastohoitoa pyritään Salossa vähentämään lisäämällä kotisairaalahoitoa ja monimuotoista kuntoutusta. Väestön ikääntyminen on haasteena tulevaisuuden hoidon tarpeen suunnittelussa. Salon seudulla väestö ikääntyy nopeammin kuin muualla Varsinais-Suomessa, Virolainen sanoo.

Tyks Salon sairaala tuottaa erikoissairaanhoidon palveluja noin 80 000 asukkaalle. Sairaalassa on poliklinikka- ja vuodeosastotoimintaa kirurgian sekä sisätautien erikoisaloilla. Sairaalassa toimii myös leikkausyksikkö ja sairaalassa on ympärivuorokautinen päivystys. Salon kaupungin peruspalveluista sairaalanmäellä toimivat Itäinen terveysasema, neuvolat, mielenterveys- ja päihdepalvelujen akuutti vastaanotto ja korvaushoito, lääkinnällinen kuntoutus ja kotisairaala.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Salon kaupunki omistavat yhdessä Salon sairaalan rakennukset. Uudistushanke on lähtenyt liikkeelle sairaalarakennusten huonokuntoisuudesta ja rakennusten peruskorjaustarpeesta.

Teksti ja kuva: Suvi Vainio