Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 29.1.2021 15.47

Sisätilojen harrastuksista noin 2 % kaikista Varsinais-Suomen jäljitetyistä koronatartunnoista

Avainsanat:

Sisäharrastuksiin on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä jäljitetty koronavirusepidemian aikana yhteensä 83 koronavirustartuntaa. Kaikkiaan maakunnassa on todettu 4 216 koronavirustartuntaa 28. tammikuuta 2021 mennessä. 

Selvästi eniten koronavirustartuntoja eri sisäharrastuksista on tullut jääkiekosta ja futsalista. Näihin kahteen lajiin on jäljitetty noin puolet kaikista maakunnan harrastuksiin liittyvistä koronatartunnoista. 

Lisäksi salibandysta, ryhmäliikunnasta ja muista, tarkemmin yksilöimättömistä sisäharrastuksista on saatu useita tartuntoja. Muihin palloilulajeihin ja tanssiin on jäljitetty yksittäisiä koronatartuntoja. Kaikki harrastustoiminnasta saadut tartunnat ovat tapahtuneet ryhmäharrastustoiminnassa. Luvut perustuvat Varsinais-Suomen kuntien koronajäljitysraportteihin.

– Meille on raportoitu hyvin vähän lasten ja nuorten harrastuksiin liitettyjä tartuntoja. Toisaalta matalaa tartuntamäärää voi selittää se, että harrastuksia on ollut tauolla, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

– Turvavälejä tulee pystyä pitämään kaikissa harrastustilanteissakin. Ymmärrämme hyvin, että tämä vaatii paljon muutoksia harrastusten suunnitteluun. Seurat ja muut järjestävät tahot ovatkin tartuntatilastoistamme päätellen huolehtineet koronaturvallisuudesta lasten ja nuorten harrastuksissa hyvin. Turvavälinhän on uusien THL:n suositusten mukaan oltava kaksi metriä, sillä koronan muuntunut virusmuoto tarttuu aiempaa herkemmin, Esa Rintala sanoo.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa on Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän suositusten mukaan voinut jatkaa myös sisätiloissa, jos varotoimista on huolehdittu tarkasti. Kaikki lähikontaktit on kielletty lasten harjoittelussa eikä otteluita tai kilpailuita ole järjestetty. 

– Seuraamme koronajäljitysraportteja jatkuvasti tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa ja arvioimme koronakoordinaatioryhmässä harrastustoiminnan ja muita rajoituksia viikoittain, kertoo Rintala. 

Sisäharrastukset ovat kaikista onnistuneesti jäljitetyistä tapauksista tartuntalähteenä sijalla 9. Selvästi eniten tartuntoja on saatu samassa taloudessa asuvilta. 

– Noin 80 prosenttia kaikista tartunnoista saadaan jäljitettyä. Kunnissa tehdään erittäin hyvää työtä tässä. Jäljittämisen onnistuminen on tärkeää, jotta taudin leviäminen saataisiin mahdollisimman hyvin estettyä asettamalla altistuneet karanteeniin, sanoo Rintala.

Koronaviruksen jäljitetyt tartuntalähteet Varsinais-Suomessa 1.3.2020-28.1.2021.

Eniten tartuntoja tulee samassa taloudessa asuvilta. Harrastukset ovat tartunnanlähteenä sijalla 9.

Kysymys on vakavasta taudista

Lähipäivinä koronaviruksen tapausmäärät ovat jälleen selvästi nousseet Varsinais-Suomessa. 

– Kyse on vakavasta taudista. Muun muassa harrastuksia on rajoitettu voimakkaasti ja tartuntaluvuista päätellen varotoimia on noudatettu pääosin oikein hyvin. Tartuntoja tulee kuitenkin hyvin monista eri lähteistä eikä mikään ryhmä ole turvassa tartunnalta. Taudin ehkäisyssä tärkeintä on kahden metrin turvaetäisyys, maskeilla suojautuminen ja hyvä käsi- ja yskimishygienia, muistuttaa Esa Rintala. 

Turun yliopistollisen keskussairaalan tilaston mukaan sairaalahoitoon joutuu hieman yli 10 prosenttia yli 50-vuotiaista koronavirustaudin saaneista potilaista. Sairaalaan joutuneista tehohoitoa tarvitsee noin 20 prosenttia. Alle 50-vuotiaista koronavirustartunnan saaneista sairaalahoitoa tarvitsee keskimäärin kaksi prosenttia. Epidemian aikana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 39 henkilöä.