Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 26.5.2017 13.16

Synnytysvuodeosastolla ei ole havaittu uusia MRSA-tartuntoja

Avainsanat:

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) synnytysvuodeosastolla MRSA-epidemian selvityksessä ei ole todettu uusia tartuntoja. On tärkeää, että kaikki MRSA-seulontaan puhelimitse tai kirjeitse lähipäivinä kutsuttavat potilaat tulisivat antamaan näytteen.

Vanhemmat oman vastasyntyneen vauvansa kanssa. 

Tyksin synnytysvuodeosastolla todettiin metisilliini-antibiootille vastustuskykyinen stafylokokki eli MRSA huhtikuun lopulla. Tartunta havaittiin yhteensä neljällä potilaalla. Tämän jälkeen aloitettiin välittömästi epidemian laajuuden selvittäminen  sairaalahygieniayksikön koordinoimana. Synnytysvuodeosastolla 1 on tehty tapausten vuoksi tilojen tehostettu siivous ja osastolla tehostettu hygieniatoimia.

Tyksin synnytysvuodeosastolla MRSA:lle altistuneista on otettu seulontanäytteet. Niissä ei 26.5. mennessä ole löytynyt uusia MRSA-tapauksia. Kaikkiaan altistuneista noin 80 prosenttia on seulottu 26.5. mennessä.

Varmistustoimenpiteenä myös Tyksin synnytysosastolla ensimmäisen MRSA-tapauksen kanssa samaan aikaan olleet äidit ja heidän lapsensa tullaan seulomaan MRSA:n suhteen. Seulottaviin ollaan lähipäivinä yhteydessä henkilökohtaisesti.

On tärkeää että kaikki MRSA-seulontanäytteille puhelimitse tai kirjeitse kutsutut potilaat kävisivät näytteillä, jotta mahdolliset tartunnat voitaisiin kattavasti sulkea pois.

Mahdollista epidemiatilannetta seuraa Tyksin Naistenklinikan, Lastenklinikan ja Sairaalahygieniayksikön työryhmä.

Staphylococcus aureus (stafylokokki) on tavallinen bakteeri, jota monilla ihmisillä on normaalisti iholla, nielussa ja nenän limakalvoilla. Metisilliini-antibiootille vastustuskykyinen stafylokokki eli MRSA on yleistynyt kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Iholla olevista stafylokokeista ei yleensä ole haittaa terveellä iholla. Haavoissa ja rikkoontuneella iholla ne voivat kuitenkin aiheuttaa infektioita.