Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 14.6.2016 13.16

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 14.6.2016

Avainsanat:

Sairaanhoitopiiri jatkaa ruotsinkielisten palveluiden kehittämistä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti 14.6.2016 jatkaa sairaanhoitopiirin ruotsinkielisten palveluiden kehittämistä virkatyönä asiaa pohtineen työryhmän periaatteiden ja sairaanhoitopiirin uuden strategian mukaisesti. Valtuusto hyväksyi uuden strategian myöhemmin samana päivänä.

Hallitus päätti myös, että esitys ruotsinkielisten palveluiden kehittämiseksi ja uuden työryhmän perustamiseksi tuodaan hallitukseen, kun se käsittelee vuoden 2017 sitovia tavoitteita.

Sairaanhoitopiirin uudessa strategiassa korostetaan ruotsinkielisten palveluiden valikoiman laajentamista yhtenä keskeisenä strategisena tavoitteena. Strategiaan on kirjattu yhdeksi tavoitteeksi tuottaa yhä laajempi palveluvalikoima myös ruotsiksi.

Kielikysymystä selvittänyt työryhmä toteaa, että kaksikielinen palvelu toimii hyvin Turunmaan sairaalassa. Tyksin ja yhteispäivystyksen palveluja käyttää kuitenkin suurempi määrä äidinkieleltään ruotsinkielisiä potilaita kuin Turunmaan sairaalan palveluja. Työryhmän selvityksessä ilmeni, että Turunmaan sairaalan palveluja ei voi laajentaa ja niiden arvioidaan pikemminkin supistuvan. Siksi työryhmän mielestä Tyksin ja yhteispäivystyksen ruotsinkielisiä palveluita tulisi kehittää.

Työryhmän mielestä keskeinen keino ruotsinkielisten palveluiden parantamiseksi on sairaanhoitopiirin ruotsinkielisten palveluiden kehittäminen kokonaisuutena ja kaikilta osiltaan.

Selvityksen yhteydessä kysyttiin sairaanhoitopiirin toimialueilta kehittämisehdotuksia ruotsinkielisten palveluiden parantamiseksi. Keskeisimpänä asiana pidettiin henkilöstölle tarjottavaa riittävää ruotsinkielistä koulutusta vahvistamaan ruotsinkielistä hoitoa. Keskeisinä kehittämiskohteina mainittiin myös ruotsinkieliset ohjeet ja opasteet, ruotsinkieliset internetsivut, käännöspalvelun saatavuus ja reaaliaikaisuus, sekä sisääntulo- ja palvelukanavien, kuten infon, keskuksen ja toimistosihteereiden kielitaidon kehittäminen. Lisäksi haastatteluissa nousi esille näkemys kaksikielisyydestä strategisena valintana ja merkittävänä kilpailuetuna sote-uudistuksen yhteydessä.

Esillä ollutta ajatusta erillisten ruotsinkielisten vuodeosastojen perustamisesta Tyksiin toimialueet eivät pidä tarkoituksenmukaisena.  Sen sijaan ruotsinkielisen poliklinikan muodostaminen nähtiin ainakin tutkimisen arvoiseksi. Suuri osa kaikkien toimialueiden ja niiden vastuualueiden lääkäreistä pystyisi työskentelemään Tyksin ruotsinkielisellä poliklinikalla ruotsin kielellä.

Mikäli erillistä ruotsinkielistä vuodeosastokokonaisuutta Tyksin yhteyteen ei perusteta, pitää Turunmaan sairaalan ja Tyksin yhteistyötä tiivistää merkittävästi, hallituksen esittelyssä todetaan.

Sairaanhoitopiiri on ostamassa Mikron tonttia

Sairaanhoitopiiri on ostamassa Tyksin vieressä sijaitsevaa ns. Mikron tonttia rakennuksineen Senaatti-kiinteistöiltä. Mikron rakennuksen henkilöstö ja toiminta siirtyy uuteen Medisiina D-rakennukseen sen valmistuessa. Oston avulla sairaanhoitopiiri haluaa muun muassa varautua tulevia erikoissairaanhoidon ja sote-toimintojen tarpeita varten.

Tontin pinta-ala on 14 060 neliömetriä. Mikron rakennuksen lisäksi tontilla on helikopterikenttä sekä lääketieteellisen tiedekunnan käytössä ollut vanha, suojeltu puurakennus Villa Medica.

Sairaanhoitopiiri on ostamassa Mikron tonttia noin 4,9 miljoonan euron kauppahinnalla. Hallitus päätti tehdä kaupan ns. lykkäävin ehdoin. Tällöin kauppa toteutuu lopullisesti vain siinä tapauksessa, että valtuusto myöntää hankinnalle määrärahan vuoden 2017 talousarviossa. Jos määrärahaa ei myönnetä, kauppa peruuntuu ja sairaanhoitopiiri saa etumaksuna suoritettavan osuuden takaisin.

Hallitus edellytti lisäksi, että valtuustokäsittelyyn mennessä tulee selvittää se, millainen kustannus Villa Medican peruskorjauksesta tai muusta vaihtoehtoisesta käytöstä aiheutuu kuntayhtymälle. 

Mikron kiinteistön hankintaan liittyvät asiakirjat ovat pöytäkirjan liitteinä internetsivulla http://vsshp.ktweb.fi/ > Pöytäkirjat > Toimielin: Hallitus > Hae kokous: 14.6.2016 > § 85 liitteet.

Muut kokouksessa esillä olleet asiat hallitus päätti tai merkitsi tiedokseen esittelyiden mukaisesti.

 

Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi.