Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.45

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 15.10.2013

Avainsanat:

Salon aluesairaalan synnytykset ja lasten osastohoito lausuntokierrokselle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti 15.10.2013 pyytää Salon aluesairaalaa käyttäviltä kunnilta lausuntoa synnytystoiminnan ja lasten vuodeosastotoiminnan mahdollisesta lakkauttamisesta. Asiaa esitellyt sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen pidensi lausuntoaikaa listalla ensin olleesta takarajasta kolmella viikolla eli 20.11. saakka, jotta kunnilla olisi tarpeeksi aikaa lausunnon muotoiluun.

Näin sairaanhoitopiirin hallitus voi käsitellä asiaa uudelleen lausuntojen valossa 26.11. pidettävässä kokouksessaan. Päätöksen mukaisia lausuntoja odotellaan Kaarinasta, Paimiosta, Salosta, Sauvosta, Somerolta ja Kemiönsaarelta.

Lehtonen tarkisti kokouksessa esitystekstiään myös kaavaillun sulkemisajan osalta siten, että synnytystoiminnan ja lasten vuodeosastotoiminnan siirto Tyksiin tehtäisiin jo vuoden 2014 toukokuun alussa, eikä vasta kesän jälkeen. Perustelun mukaan toiminnan lakkauttaminen vasta kesälomien jälkeen hankaloittaisi merkittävästi kesäajan toiminnan järjestämistä. Esimerkiksi henkilöstöä voi olla kesällä vaikea saada tarpeeksi.

Hallitus sai kokouksessa tiedokseen alueellisen erikoissairaanhoidon johtokunnan päätöksen, jossa johtokunta vastustaa Salon aluesairaalan synnytysten ja lastenosaston toiminnan siirtoa Tyksiin. Johtokunnan päätös syntyi äänestyksen tuloksena.

Lisäksi kokous merkitsi tiedokseen sairaanhoitopiirille saapuneen adressin, jossa 5154 henkilöä toivoo synnytysten jatkuvan Salossa.

Siirto Tyksiin alentaisi toimintakuluja

Syyskuun alussa valmistuneen selvitysraportin mukaan synnytystoiminnan ja lasten vuodeosaston siirto Salon aluesairaalasta Tyksiin alentaisi vuotuisia henkilöstökustannuksia noin 550 000 eurolla. Salon aluesairaalan henkilöstökustannukset vähenisivät 2,51 miljoonaa ja Tyksin lisääntyisivät 1,96 miljoona euroa. Toiminnan keskittäminen Tyksiin myös lisäisi potilasturvallisuutta.

Esityksen mukaan synnytystoiminnan jatkaminen Salossa vaatisi noin kolmen miljoonan euron investoinnit. Tämä lisäkustannus koituisi Salon aluesairaalaa käyttävien kuntien kustannettavaksi. Uudistuvan päivystysasetuksen arvioidaan osaltaan lisäävän Salon synnytystoiminnan kustannuksia ja myös henkilöstön saatavuutta lisääntyviin tarpeisiin epäillään.

Salon aluesairaalan toimintojen siirto Tyksiin tukee esityksen mukaan hallituksen aiemmin päättämää tavoitetta tuottaa erikoissairaanhoidon palveluita nykyistä merkittävästi alemmilla kustannuksilla.

Varsinais-Suomessa tapahtuu vuosittain lähes 5 000 synnytystä, joista noin 750 synnytystä eli 15 prosenttia tehdään Salon aluesairaalassa ja loput Tyksissä. Salon aluesairaalan kahdeksanpaikkaisella lasten vuodeosastolla hoidetaan noin 500 lasten hoitojaksoa vuodessa.

Ravintohuollon kulujen alentamista valmistellaan neuvottelemalla ulkoistamisesta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti 15.10.2013, että pyrkimyksiä sairaanhoitopiirin ravintohuollon ja kanttiinitoiminnan kustannusten alentamiseen jatketaan valmistelemalla kyseisten toimintojen siirtoa markkinoilla jo toimivalle julkisomisteiselle osakeyhtiölle.

Päätöksen mukaan sairaanhoitopiiri jatkaa ravintohuollon ja kanttiinitoiminnan siirtoa koskevia neuvotteluita Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n kanssa. Neuvotteluissa mahdollisesti syntyvät sopimukset tuodaan erikseen hallituksen päätettäviksi. Turku-konserniin kuuluva yritys tunnetaan myös markkinointinimellä Arkea. Sen ydintoimintoja ovat ruoka-, siivous- ja kiinteistönhoitopalvelut.

Esityksen kolmantena kohtana hallitus päätti aloittaa ravintohuollon ja kanttiinien henkilöstön kanssa yhteistoimintaneuvottelut niiden toiminnan mahdollisesta siirtämisestä Arkean hoidettavaksi.

Päätöstä edeltäneen keskustelun aikana Marjatta Hyttinen (kok.) esitti Ulla Huittisen (kesk.) kannattamana päätösesitykseen lisäkohtaa, jonka mukaan "lisäksi Salon kaupungin ruokahuollon kanssa tulee jatkaa keskusteluja mahdollisista yhteistyöratkaisuista."

Lisäyksestä käydyn äänestyksen tuloksena alkuperäinen esitys hyväksyttiin äänin 15–4. Alkuperäistä esitystä kannattivat kokoomuksen Juhani Leppä, Kari Friman, Pirjo Reide ja Lasse Virtanen, sosiaalidemokraattien Pia Elo, Seppo Lehtola ja Anneli Kivijärvi, Vasemmistoliiton Jukka Kärkkäinen ja Pirkko Tammelin, keskustan Mirjam Karila, vihreiden Tuija Ollikkala, Perussuomalaisten Iiris Peltomaa ja Arvo Heikkilä sekä Turun yliopistoa edustavat Kalle-Antti Suominen ja Sanna-Mari Tammilaakso. Lisäyksen puolesta äänestivät Marjatta Hyttinen (kok.), Simo Paassilta (sd.), Ulla Huittinen (kesk.) ja Aimo Suikkanen (kesk.).

Ravintohuollosta ja kanttiinitoiminnasta tehdyissä selvityksissä tutkittujen viiden vaihtoehdon joukosta on päädytty pitämään parhaana niiden siirtämistä markkinoilla toimivalle julkisomisteiselle osakeyhtiölle.

Selvitys osoitti, että optimaalisesti järjestettynä sairaanhoitopiirin ravintohuollossa olisi 73 henkilötyövuoden eli noin 2,7 miljoonan euron säästömahdollisuus vuosina 2014–2015. Arvio perustuu potilaiden ruoka-annosten laskevaan kysyntään ja kylmävalmistuksen vähenevään henkilökuntatarpeeseen.

Selvityksen mukaan yritys voisi optimoida julkisesti rakennetut keittiöinvestoinnit tehokkaasti ja myydä tuotantonsa sairaaloille, terveyskeskuksille, kouluille ja hoivalaitoksille kattavasti. Yritys voi hankkia raaka-aineita lähituottajilta paremmin kuin julkinen toimija.

Yritysmuotoisen toimijan uskotaan toimivan tehokkaammin ja alemmilla kustannuksilla ja sitä kautta pysyvän kilpailukykyisempänä kuin julkisen yhteisön. Suuri toimija voisi myös säädellä henkilöstön määrää eläköityvien työntekijöiden avulla, niin että irtisanomisia ei tarvitse toteuttaa.

Arkean palveluksessa on noin 900 työntekijää ja se valmistaa noin 40 000 ateriaa päivässä.

Sairaanhoitopiirin ravintohuollossa ja kanttiineissa työskentelee runsaat 200 henkilöä. Ravintohuolto tuottaa noin 2,2 miljoonaa ateriaa vuodessa.

Muut esityslistallaan olleet asiat hallitus hyväksyi tai merkitsi tiedokseen esitysten mukaisesti.


Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja on julkaistu internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/