Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.45

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 17.12.2013

Avainsanat:

U-sairaalan korvaavan rakentamishankkeen kokonaiskustannukset enintään 158 miljoonaa euroa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi kokouksessaan 17.12.2013 sairaanhoitopiirin johtajan kokouksessa muuttaman päätösesityksen mukaisesti, että Turun yliopistollisen keskussairaalan U-sairaalan korvaavan rakennuksen rakentamisesta laaditaan 31.8.2014 mennessä tarveselvityksen pohjalta investointipäätöstä varten hankesuunnitelma siten, että uudisrakennushankkeen kokonaiskustannukset ovat enintään 158 miljoonaa euroa ja että hankkeeseen sijoittuvan toiminnan osalta laaditaan hankesuunnitelman laatimisen yhteydessä tarkka ja yksityiskohtainen suunnitelma nykyisten toimintakulujen alentamisesta vähintään 2,5 prosentilla uusien tilojen tuottamana toiminnan tehostumisena. Lisäksi hankkeeseen liittyvän radan ja tiealueen kattamisen suunnittelu sekä rakentamisen valmistelu voidaan käynnistää välittömästi omana urakkavaiheenaan.

Edelleen päätöksen mukaan suunnitelmaan on sisällytettävä U-sairaalan jatkokäyttö kustannuksineen sekä tarvittavien pysäköintitilojen järjestäminen sekä rahoitusehdotus sairaanhoitopiirin talouden kestävällä tavalla.

Toiminnallisesti täysin vanhentuneen U-sairaalan korvaavaan sairaalarakennukseen tullee sen valmistumisen jälkeen sijoittumaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lastentautien, naistentautien ja synnytysten, korva-, nenä- ja kurkkusairauksien sekä suu- ja leukasairauksien hoito ja lääketieteellisten tukipalvelujen toimintoja (kuvantaminen, laboratorio, kliininen neurofysiologia). U-sairaalassa nyt toimivalle silmäsairauksien hoidolle peruskorjataan tilat A-sairaalaan. Tyksin lastentautien, naistentautien ja synnytysten, korva-, nenä- ja kurkkusairauksien hoito tapahtuu tällä hetkellä U-sairaalassa.  Suu- ja leukasairauksien hoito tapahtuu tällä hetkellä Dentalia-rakennuksessa.  

U-sairaalan korvaavan rakentamisen toiminnallisen suunnittelun keskeisiä tavoitteita on nykyisten hajautettuna toimivien operatiivisten toimintojen keskittäminen yhdelle yhtenäiselle leikkausosastolle ja päiväkirurgisen ja leikkaukseen suoraan kotoa -toiminnan tehostaminen, mikä mahdollistaa vuodeosastohoitotarpeen vähentämisen. Toiminnallisena tavoitteena on myös yhtenäisillä avohoidon ja vuodeosastohoidon kokonaisuuksilla sujuvoittaa toimintoja ja tehostaa henkilöstön käyttöä.  Perhekeskeisyyden huomioiminen etenkin synnytysten hoidossa sekä lasten sairaanhoidossa on toiminnallisen suunnittelun keskeinen tavoite.  Perhekeskeisyys merkitsee myös varautumista vanhempien parempaan mahdollisuuteen osallistua lapsen hoitoon sairaalassa sekä yöpymismahdollisuuteen potilashuoneessa. Potilas ja hoitoprosessit huomioidaan tukipalvelujen sijoittamisessa samoin kuin hukkatoimintojen vähentäminen logistiikka ja automatisointiratkaisuilla. Sairaalarakennuksen käyttöikä on pitkä, joten tavoitteena on, että suunniteltavat tilat ovat monikäyttöisiä ja tarpeen mukaan muunneltavia.

Toiminnallisessa suunnittelussa on huomioitu väestön ikääntyminen ja sen myötä tuleva degeneratiivisten sairauksien ja niiden hoidon tarpeen lisääntyminen sekä erityisvastuualueen laajeneminen käsittämään myös Vaasan sairaanhoitopiirin. Toiminnallisessa suunnittelussa on huomioitu potilaiden vapaa liikkuvuus, sairaanhoitopiirin alueen hoitojen keskittämistarpeet ja osaamiskeskusajattelu.

Sairaanhoitopiirin rakennusjaosto päätti kokouksessaan 14.12.2013, että U-sairaalan korvaavan rakentamisen suunnittelua jatketaan T-sairaalan viereen tulevan kannen päälle. Perusteena oli, että tilat saadaan T-sairaalavaihtoehdossa toiminnallisesti tehokkaammin järjesteltyä ja yhteys T-sairaalaan tuo synergiaa. Rakennuspaikka mahdollistaa yhteistyön ja yhteiskäyttöisten tilojen suunnittelun Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Medisiina D -hankkeen kanssa.

Hallitus edellyttää kuukausittaista talousraportointia

Merkittävä talouteen vaikuttava muutos on  potilasvakuutusmaksuun liittyvän velan kasvu, joka aiheuttaa 3.4 miljoonan euron lisäkirjauksen tilinpäätökseen. Sairaanhoitopiirin ottama potilasvakuutus kattaa sairaanhoitopiirin alueen julkisen terveydenhuollon toimintayksiköt ja velan kasvu on ollut ennakoimaton. Velan määrä perustuu vuosina 1987–2013 sairaanhoitopiirin alueen kuntien ja kuntayhtymien terveydenhuollon toimintayksiköissä tapahtuneista vahingoista 1.1.2014 jälkeen maksettaviin korvauksiin.

Hallitus valtuutti talousjohtajan kilpailuttamaan ja nostamaan lainoja investointien ja erääntyvien lainojen rahoittamiseksi vuonna 2014 yhteensä 13,3 miljoonaa euroa ja valtuutti talousjohtajan myös tekemään suojauksia korkojohdannaisilla enintään olemassa olevan, suojaamattoman lainakannan verran. Lisäksi hallitus valtuutti talousjohtajan käyttämään lyhytaikaisten maksuvalmiusvajausten kattamiseen kuntatodistuksia enintään 60 miljoonan euron limiitin puitteissa.

Hallitus vahvisti yleisen taseen hallituksen alaisten tulosalueiden, Tyksin, Teknisten-, kiinteistö- ja huoltopalvelujen tulosalueen sekä Hallintokeskuksen, talousarvioon perustuvat käyttösuunnitelmat. Tyksin toimi- ja palvelualueiden sitovuustasoiksi määriteltiin sitovat nettokulut ja tilikauden yli-/ alijäämä ja Teknisten-, kiinteistö- ja huoltopalvelujen tulosalueen sekä Hallintokeskuksen sitovuustasoiksi kuntayhtymän sisäiset tuotot ja tilikauden yli/-alijäämän.

Hallitus edellyttää, että sille raportoidaan talousarvion toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisesta ja mahdollisista poikkeamista kuukausittain kuntayhtymän kaikkien tulosalueiden osalta ja kolmannesvuosittain osavuosikatsauksissa sekä että tulosalueiden johtajat raportoivat toiminnasta ja taloudesta sairaanhoitopiirin johtoryhmälle erikseen annetun ohjeen ja aikataulun mukaan. Hallitus hyväksyi myös vuoden 2014 palveluhinnat.

Psykiatrian tilatarvesuunnittelua jatketaan Turun kaupungin kanssa

Hallitus päättää käynnisti 15.10.2013 psykiatrian tilatarvesuunnittelun. Tuon jälkeen on käyty neuvotteluja Turun kaupungin edustajien kanssa. Neuvotteluissa on todettu, että Turun kaupungin ja sairaanhoitopiirin psykiatrisen erikoissairaanhoidon järjestämisestä yhteisissä tiloissa olisi todennäköisesti saatavilla palvelujärjestelmän kokonaisuuden kehittämisen kannalta merkittäviä synergiahyötyjä. Samalla on kuitenkin todettu, että yhteisten tilojen tarkoituksenmukaisen suunnittelun kannalta ensin päätettävä, jatkaako psykiatrian toiminta kahdessa eri organisaatiossa. Näin ollen tila- ja organisaatiokysymykset on syytä selvittää Turun kaupungin ja sairaanhoitopiirin yhteisessä työryhmässä, johon sairaanhoitopiirin johtaja nimeään sairaanhoitopiirin edustajat.

Hallitus päätti eilisessä kokouksessaan laajentaa tehtäväksiantoa seuraavasti: Tilatarveselvitys tehdään siltä pohjalta, että sairaanhoitopiirin keskitetyt psykiatrisen erikoissairaanhoidon avohoidon palvelut ja osastohoito sijoittuvat fyysisesti yhteisiin tiloihin Turkuun, samoihin tiloihin Turun kaupungin psykiatrisen erikoissairaanhoidon kanssa.

Työryhmä arvioi Turun kaupungin psykiatrisen erikoissairaanhoidon ja sairaanhoitopiirin psykiatrian (Psykiatrian tulosalue ja Turunmaan sairaalan liikelaitoksen psykiatria) organisaatioiden yhdistämisen toiminnalliset ja taloudelliset vaikutukset.

Työryhmän tulee esittää sairaanhoitopiirin päätöksentekoa varten alustava selvitys asiasta sairaanhoitopiirin johtajalle 30.6.2014 mennessä. Tilatarveselvityksessä huomioidaan sekä yhdistettynä organisaationa että erillisinä organisaatioina samassa kiinteistössä jatkamisen edellyttämät tilat. Työryhmä on yhteinen Turun kaupungin kanssa ja kumpikin taho nimeää siihen omat edustajansa.

Muut esityslistalla olleet asiat hallitus päätti tai merkitsi tiedokseen esittelyiden mukaisesti, se esim. hylkäsi kolme oikaisuvaatimusta lomautuksia koskeneista viranhaltijapäätöksistä.

Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/