Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 19.8.2014 16.45

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 19.8.2014

Avainsanat:

Kuntien hammaslääkäripäivystys siirtymässä kokonaan sairaanhoitopiirille


Varsinais-Suomen kuntien hammaslääkäripäivystys on siirtymässä sairaanhoitopiirin hoidettavaksi myös arki-iltaisin vuoden 2015 alusta. Sairaanhoitopiiri on vastannut jo vuodesta 2005 alkaen jäsenkuntiensa hammaslääkäripäivystyksestä viikonloppuina ja arkipyhinä.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti osaltaan hyväksyä esitetyn sopimuksen alueellisen hammaslääkäripäivystyksen järjestämisestä. Koska sopijapuolina on sekä kuntia että kansanterveystyön kuntayhtymiä, sairaanhoitopiiri lähettää sopimuksen niiden päättävien elinten käsiteltäväksi.

Taustalla on vuoden 2015 alussa voimaan tuleva asetus kiireellisen hoidon perusteista ja erikoisalakohtaisista edellytyksistä. Asetus edellyttää, että suun perusterveydenhuollon päivystyspalveluja on oltava saatavilla myös arkisin virka-ajan jälkeen.

Tällä hetkellä terveyskeskusten hammaslääkäripäivystys Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ei toteudu lain edellyttämällä tavalla. Sen takia aluehallintovirasto on pyytänyt kesällä 2013 kunnilta selvitystä hoitoon pääsyn toteutumisesta kiireellisessä suun terveydenhuollossa.

Arvioitu lisäkustannus on noin 130 000 euroa vuodessa. Sairaanhoitopiirin kannalta toiminta on omakustanteista ja päivystyksestä aiheutuvat kulut peritään sopimukseen perustuen terveyskeskuksilta.

Hammaslääkäripäivystys toimii Tyksin T-sairaalassa Turun alueen yhteispäivystyksen tiloissa.

Sairaanhoitopiiri varmistaa tietoliikennettään keskittämisellä


Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin pyrkii estämään toimintaa haittaavia tietoliikennehäiriöitä muuttamalla tietoliikenteen hoidon konsernipalveluksi. Piirin hallitus hyväksyi esityksen. Näin ollen tietoliikennepalvelujen järjestämisestä vastaa jatkossa yksin Medbit Oy, joka jo vanhastaan järjestää konsernipalveluna sairaanhoitopiirin tarvitsemat tietojärjestelmien kehittämis- ja käyttöpalvelut.

Tähän asti tietoliikenteestä on vastannut Medbitin lisäksi Elisa Oyj ja sairaanhoitopiirin oma tekniikan ja huoltopalvelujen tulosalue.

Sairaanhoitopiirin tietoverkossa tapahtui kevään ja kesän aikana viisi toisistaan riippumatonta häiriötä, jotka haittasivat vakavasti sairaanhoitotoimintaa. Selvitysten mukaan häiriöiden korjaamista vaikeutti osaltaan se, että tietoverkon eri osista vastasi kolme toimijaa.


Turulta aloite oikeuden määräämien psykiatristen hoitojen maksuista


Sairaanhoitopiiri sai Turun kaupungilta ehdotuksen, jonka mukaan oikeuden määräämiin valtion psykiatrisiin hoitolaitoksiin lähetettyjen potilaiden hoitokulut siirrettäisiin sairaanhoitopiirin kalliin hoidon tasauksen piiriin. Tällöin hoitokulut katettaisiin sairaanhoitopiirin jäsenkuntien yhteisistä määrärahoista siltä osin, kuin ne ylittäisivät 60 000 euroa.

Sairaanhoitopiirin hallitus merkitsi asian tässä vaiheessa esityksen mukaisesti tiedokseen. Perusteluna oli se, että rahoitustapaa ei voida muuttaa kesken talousarviovuotta, koska siihen ei ole varattu määrärahoja.  

Vuoden 2015 talousarvion valmistelussa Turun esitys voidaan ottaa uudelleen tarkasteltavaksi.

Valtion psykiatrisissa sairaaloissa hoidetaan rikoksesta syytettyjä, mutta syyntakeettomina tuomitsematta jätettyjä potilaita heidän tahdostaan riippumatta. Niissä voidaan hoitaa myös muita sellaisia psyykkisesti sairaita potilaita, joiden hoitaminen on erityisen vaarallista tai erityisen vaikeaa.

Kalliin hoidon tasausjärjestelmä perustuu erikoissairaanhoitolakiin ja kuntayhtymän perussopimukseen. Perussopimuksen mukaan yksittäisen potilaan saman sairauden hoidosta kalenterivuoden aikana aiheutuneet kustannukset, jotka ylittävät valtuuston vuosittain määräämän rajan, katetaan jäsenkunnilta asukasta kohti kannettavalla maksulla. Kustannuksissa otetaan huomioon sekä kuntayhtymän omissa sairaaloissa tai toimintayksiköissä annettu hoito, että kuntayhtymän ulkopuolisissa sairaaloissa tai toimintayksiköissä annettu kuntayhtymän niille korvaama hoito.

Turun kaupunki järjestää aikuispsykiatrian erikoissairaanhoidon asukkailleen itse. Sairaanhoitopiiri järjestää muiden jäsenkuntiensa aikuispsykiatrisen erikoissairaanhoidon, oikeuden perusteella hoidettavat mukaan lukien. Tästä syystä Turku on maksanut kriminaalipotilaiden hoidon itse ja muiden jäsenkuntien osalta kriminaalipotilaiden hoitokustannukset ovat mukana kuntalaskutuksessa ja tätä kautta kalliin hoidon tasauksessa.

Sairaanhoitopiiri luopuu aivovammakeskuksen markkinointiyhtiöstä


Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri luopuu omistamansa Finnbird Oy:n omistuksesta ja myy sen osakekannan Turun yliopiston omistamalle UTU Holding Oy:lle.

Sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi kauppakirjan, jonka perusteella piirin omistamat 248 osaketta vaihtavat omistajaa 50 sentin kappalemääräisellä hinnalla.

Tapaturmaisten aivovammojen hoidon, tutkimuksen, koulutuksen ja ennaltaehkäisyn keskuksen myynti- ja markkinointiyhtiöksi vuonna 2010 perustettu Finnbird ei ole yltänyt kannattavaan toimintaan.

Vuoden 2013 tilinpäätöksessä yhtiön tulos oli miinuksella 1 183 euroa. Edellisten tilikausien tappioita on taseessa 16 638 euroa. Vastaavia taseessa on yhteensä 2 711 euroa. Yhtiön alkupääoma oli 20 000 euroa.

Esittelyn mukaan aivovammakeskushankkeen eräänä päätavoitteena ollut moniammatillinen aivovammojen hoito koko hoitoketjun ajan on kuitenkin pääosin toteutunut Tyksin uuden organisaation myötä.

Hallintokeskus tiivistää organisaatiotaan


Sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi hallintokeskukselle uuden organisaatiomallin. Muutos vähentää hallinnollisten yksiköiden määrää ja sitä kautta tiivistää keskushallinnon toimintaa.

Tämän jälkeen hallintokeskuksessa on seitsemän erillistä palveluyksikköä, kun niitä tähän saakka on ollut yksitoista. Käytännössä tähän päästiin yhdistämällä neljä pääosin kehittämistoimintaan liittyvää toimistoa yhdeksi kehittämispalveluyksiköksi.

Jatkossa hallintokeskuksen yksiköitä ovat kehittämispalvelut, tutkimuspalvelut, talouspalvelut, henkilöstöpalvelut, hallintopalvelut, taloushallinnon palvelukeskus sekä hankinta- ja logistiikkapalvelut.

Asia oli hallituksen käsittelyssä toistamiseen, kun hallitus edellisessä kokouksessaan käytti otto-oikeuttaan ja siirsi päätöksenteon tänään pidettyyn kokoukseen. Tällä välin muutosehdotusta oli käsitelty sairaanhoitopiirin johtoryhmässä ja yhteistoimintaelimissä.

Sairaanhoitopiirin johtaja oli muuttanut aiempaa esitystään siten, että hallituksen nyt hyväksymän päätöksen mukaan sairaanhoitopiirin johtaja toimii kehittämispalvelujen päälliköksi valittavan viranhaltijan henkilöstöhallinnollisena esimiehenä ainakin vuoden 2015 loppuun saakka. Sen jälkeen tilannetta voidaan tarkastella uudelleen. Lisäksi hallitus saa väliraportin uudistuksen onnistumisesta ensi vuoden kesällä sekä loppuarvion tammikuussa 2016.

Samalla hallitus päätti tehdä toimintasääntöön organisaatiouudistukselle tarpeelliset muutokset esityksen mukaisesti.

Muut esityslistalla olleet asiat hallitus päätti tai merkitsi tiedokseen esittelyiden mukaisesti.

Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/