Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.45

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 21.5.2013

Avainsanat:


 

Forssan alueen hammaslääkäripäivystys siirtymässä Turkuun

Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä hankkinee jatkossa alueellisen hammaslääkäripäivystyksensä arkipyhinä ja viikonloppuina Turusta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi tänään (21.5.2013) osaltaan sopimuksen Forssan seudun perusterveydenhuollon kuntayhtymän liittymisestä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueelliseen hammaslääkäripäivystykseen ja päätti lähettää sopimuksen kuntayhtymän toimielinten käsiteltäväksi.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on huolehtinut jäsenkuntiensa väestön arkipyhien ja viikonloppujen hammaslääkäripäivystyksestä vuodesta 2005 alkaen. Toiminnasta vastaa Tyksin suu- ja leukasairauksien klinikka. Forssan ottaminen mukaan päivystykseen parantaa päivystyksen henkilöstön saatavuutta ja tukee terveydenhuollon alueellisen yhteistyön kehittämistä.

Hammaslääkäripäivystys on tarkoitettu välttämätöntä kiireellistä hampaiden ja suun hoitoa tarvitseville. Hoitoon ottamisen kriteereitä ovat mm. voimakkaat hampaiston ja suun alueen särkytilat, äkilliset turvotukset ja tulehdukset sekä hampaiston, suun limakalvojen ja leukojen vammat ja tapaturmat. Lisäksi hammas- ja suusairauksiin liittyvät yleisoireet (esim. kuumeilu) ja hammashoitotoimenpiteiden jälkeiset komplikaatiot (esim. verenvuoto) ovat selkeitä aiheita päivystysvastaanotolle hakeutumiselle. Potilaat, jotka eivät täytä päivystyshoidon kriteerejä, ohjataan hoitoon muualle. Esimerkiksi tavanomainen hampaan tai paikan lohkeaminen ei edellytä päivystyksenä toteutettavaa hoitoa.

Ensihoidon ja päivystyksen johtokuntaan myös luottamushenkilöitä

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen johtokuntaan avataan paikkoja myös luottamushenkilöille. Sairaanhoitopiirin hallitus päätti esittää valtuustolle hallintosäännön muuttamista siten, että liikelaitoksen johtokuntaan valittaisiin jatkossa nykyisten seitsemän jäsenen sijasta kymmenen jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet.

Hallituksen esityksen mukaan johtokunnan jäsenistä seitsemän varajäsenineen tulee olla liikelaitoksen palveluja käyttävien kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sairaanhoitopiirin johtavia viranhaltijoita. Tällöin kolme jäsentä voisi olla luottamushenkilöitä.

Muutosesitys perustuu sairaanhoitopiirin kaikkien seitsemän valtuustoryhmän maaliskuussa 2013 tekemään valtuustoaloitteeseen.

Ravinto- ja laitoshuollon palveluiden tuotantoa selvitetään

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti antaa viranhaltijoille selvitettäväksi piirin omien ravinto- ja laitoshuollon palveluiden tuotantotapoja vuoden 2014 talousarviokäsittelyä varten.

Selvitysten tavoitteena on saada ravintopalvelu- ja kanttiinitoiminta taloudellisesti kannattavaksi sekä mahdollistaa laitoshuollon henkilöstöresurssien joustava ja tehokas käyttö. Selvitykset kattavat palveluiden kapasiteetin yhteiskäytön kuntien toimijoiden kanssa, yhteisten toimijoiden perustamisen ja kilpailun mahdollisen hyödyntämisen.

Päätöksen mukaan selvitysten tekemisessä on huomioitava yhteistoimintasopimuksen periaatteet ja menettelytavat.

Selvitysten tekeminen liittyy sairaanhoitopiirin toimintakulujen sopeuttamispyrkimyksiin. Ravintohuollossa työskentelee noin 200 ja laitoshuollossa 464 henkilöä. Ravintohuollon toimintakulut olivat noin 15 miljoonaa ja laitoshuollon 17,2 miljoonaa euroa vuonna 2012. Selvitys koskee myös sairaaloiden kanttiineja, joiden toiminta kytkeytyy läheisesti ravintohuoltoon.

Medbitin takauksia kasvatetaan

Sairaanhoitopiirin hallitus esittää valtuustolle, että kasvattaisi tytäryhtiölleen Medbit Oy:lle tehtyä kuuden miljoonan euron omavelkaista takausta leasing-rahoitussopimuksille enintään yhteentoista miljoonaan euroon vuoden 2018 loppuun voimassa olevana takauslimiittinä.

Terveydenhuollon ja sosiaalitoimen tietojärjestelmiin erikoistuneella Medbitillä on käynnissä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä uusia ohjelmistoihin liittyviä projektitoimeksiantoja muun muassa työasemien virtualisointiin, Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen kirjaamisalustaan, PET-keskuksen toiminnanohjausjärjestelmään ja Multilab-palvelinalustaan. Lisäksi it-toimintasuunnitelmassa on valmisteilla uusia kehityskohteita. Nämä kaikki nostavat rahoituslimiitin tarvetta viidellä miljoonalla eurolla.

Medbit on rahoittanut hankintojaan nykyisin vain leasing-rahoituksella, jota pidetään jatkossakin tarkoituksenmukaisena. Sairaanhoitopiirin myöntämä takaus tytäryhtiölleen mahdollistaa yhtiön rahoituskulujen minimoimisen ja takaamisesta on näin taloudellista hyötyä myös sairaanhoitopiirille.

Muut esityslistalla olleet asiat hallitus päätti tai merkitsi tiedokseen esitysten mukaisesti.


Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/.