Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.45

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 25.3.2014

Avainsanat:

Kesäsupistuksista säästöjä

Sairaanhoitopiirin virkamiesjohto on edelleen hionut suunnitelmia toimenpiteistä, joiden avulla pysyttäisiin vuoden 2014 talousarviossa. Toimintakulusäästöjä tarvitaan noin 8,3 miljoonan euron verran, mikäli viimevuotinen ulkokuntamyynnin taso voidaan säilyttää.

Henkilöstökuluihin vaikuttaviin säästöihin pyritään aiempia vuosia laajemmin kesäajan toiminnan supistuksin, eli sairaalat sulkevat osastoja enemmän kuin ennen. Näin voidaan vähentää sijaisten käyttöä sekä työaikakorvauksia. Kesäsulut koordinoidaan koko sairaanhoitopiirin, ei yksittäisten sairaaloiden, näkökulmasta.

Sairaanhoitopiiri sulkee Tyksin Kirurgisen sairaalan kolmeksi viikoksi heinäkuussa. Tyksin Vakka-Suomen sairaalan ja Loimaan aluesairaalan leikkaussalit, valvonnat ja kirurgian vuodeosastot suljetaan neljäksi viikoksi. Sulkuaikoina aluesairaaloissa ei ole erikoissairaanhoidon takapäivystystä. Puhelinkonsultaatioista vastaavat Tyksin takapäivystäjät. Tuoreimpien laskelmien mukaan aluesairaaloiden suluista saataisiin 400 000 euron ja Kirurgisen sairaalan sulusta 600 000 euron kustannussäästöt.  

Ravintohuollon ja kanttiinitoiminnan järjestelyistä arvioidaan saatavan 2,5 miljoonan euron säästöä. Sairaanhoitopiirin potilas- ja tavarankuljetukset selvitetään ja toimintaa kehitetään. Huomiota kiinnitetään myös konsernin sisäisten palveluiden kustannuksiin ja muihin toimintakulujen supistuksiin. Yhteensä toimintakulujen vähentämisen arvioidaan säästävän noin 4,7 miljoonaa euroa. Hallitus merkitsi säästösuunnitelmat tiedoksi.

Hallitus esittää strategiaa valtuuston hyväksyttäväksi

Sairaanhoitopiirin uusi strategiaehdotus vuosille 2014−2016 on ollut lausuntokierroksella helmi-maaliskuussa. Jäsenkuntien ja eri yhteistyötahojen vastaukset analysoitiin, ja niiden pohjalta virkamiestyönä valmisteltu strategialuonnos viimeisteltiin hallituskäsittelyyn. Eniten puhutti vuodeosastohoitoa vaativan kirurgian keskittäminen Vakka-Suomen ja Loimaan aluesairaaloista Tyksiin sekä synnytysten siirtäminen Salon aluesairaalasta Tyksiin. Hallitus päättikin, että strategiassa todetaan vuodeosastohoitoa vaativa kirurgia keskitettävän Tyksiin ja Salon aluesairaalaan.

Ehdotuksessa korostuu, että Loimaalla ja Vakka-Suomessa panostettaisiin päiväkirurgiaan. Samoin se, että sh-piiri palvelee potilaita kahdella kielellä. Strategian johtoajatuksia on myös laajentaa Tyksin hoitolinjaorganisaatio ja toimintatavat koko sairaanhoitopiirin alueelle. Sairaaloiden välisen työnjaon kehittäminen on yksi strategian kulmakivistä. Eräs syy tavoiteltaviin muutoksiin on vuodeosastopäivien väheneminen, jolloin vuodeosastohoitoakin on vähennettävä siten, että myös vastaavat kustannukset pienenevät.

Hallitus päätti esittää 29.4.2014 kokoontuvalle valtuustolle, että se hyväksyy strategiaehdotuksen. Päätösesitys hyväksyttiin edellä mainitulla muutoksella vuodeosastohoitoa vaativasta kirurgiasta.

Toiminnalliset tavoitteet ja lisätalousarvio valtuustoon

Ehdotus kuntayhtymän vuoden 2014 toiminnallisiksi tavoitteiksi on valmisteltu uudelleen. Uusi ehdotus perustuu olennaisin osin aiemmille toiminnallisille tavoitteille sekä uuteen strategiaehdotukseen. Sitovia toiminnallisia tavoitteita ovat mm. seuraavat: oikeaan aikaan tuotettavat palvelut ovat laadukkaita, selkeitä ja osallistavia. Tuottavuus paranee, ja kokonaiskustannusten reaalikasvu on sopusoinnussa talouden vakauttamisohjelman kanssa. Työviihtyvyys on hyvä ja sairaalat houkuttelevat uusia työntekijöitä. Esittelijä tarkisti esitystään sairaanhoidollisten palvelujen kohdalta siten, että ne (esim. laboratoriopalvelut) järjestetään yhdessä Turun yliopiston ja erityisvastuualueen toimijoiden kanssa huomioiden alueelliset erityisvahvuudet, vaikuttavuus, kokonaistaloudellisuus, sekä terveysalan innovaatio- ja liiketoimintapotentiaalit.

Ensihoidon kustannusnousua vastaavia säästöjä ei ole nähty voitavan löytää tämän vuoden aikana, joten hallitus päätti esityksen mukaisesti esittää valtuustolle, että se hyväksyy ensihoidon väistämättömän ja ennakoimattoman kustannusten nousun vuoksi lisätalousarviona Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen menoarvioon palvelujen ostoihin lisämäärärahaa 3,6 miljoonaa euroa ja tuloarvioon Kelan maksuosuuksiin lisämäärärahaa 0,1 miljoonaa ja myyntituottoihin 3,5 miljoonaa euroa. Näin osaltaan turvataan ensihoidon palvelut. Samoin valtuuston hyväksyttäväksi esitettiin Tyksin osalta lisätalousarviona sekä myyntituloihin ulkokunnilta että toimintakuluihin 5,2 miljoonan euron lisämäärärahan.

Vaikean vuoden toimintakertomus

Hallitus hyväksyi osaltaan sairaanhoitopiirin vuoden 2013 tilinpäätökseen kuuluvan toimintakertomuksen ja jätti sen edelleen tilintarkastajien hyväksyttäväksi. Toimintakertomuksessa esitellään mm. toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen. Kertomuksesta on poimittavissa esim. Tyksin organisaatiomuutos uusine toimi- ja palvelualueineen, T-sairaalan laajennuksen käyttöönotto ja yhteispäivystyksen muutto yhteisiin tiloihin. Muutokset toimeenpantiin vuotena, joka oli taloudellisesti varsin vaikea. Sairaanhoitotoiminnassa jatkui avohoitokäyntien määrän kasvu ja vuodeosastohoidon väheneminen.  Potilastyytyväisyyttä mitattaessa sairaanhoitopiiri sai erinomaiset arviot. Henkilöstölle kuluneen vuoden todetaan olleen raskas talouden säästötoimista johtuen talkoovapaineen ja lomautuksineen.

Toimenpide-, tehohoito- ja kivunhoitopalvelujen palvelualuejohtajan virkaan hallitus valitsi erikoislääkäri, dosentti Tuula Mannerin. Muut listan asiat hallitus päätti esitysten mukaisesti.

Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja on julkaistu internetosoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/