Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 30.4.2014 16.45

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 29.4.2014

Avainsanat:

Sairaanhoitopiiri tehostaa sydänpotilaiden päivystyshoitoa

Kiireellisten sydänpotilaiden hoito virka-ajan ulkopuolelle tehostuu Varsinais-Suomen sairaanpiirissä. Tyksin Sydänkeskukseen perustetaan kaksi uutta lääkärin virkaa ja yhdeksän uutta sairaanhoitajan tointa.  Piirin säästöohjelman vuoksi vakanssit täytetään sisäisellä hakumenettelyllä.

Kuntayhtymän hallitus hyväksyi järjestelyn kokouksessaan tänään (29.4.2014).

Järjestelyn taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön ensi vuoden alussa voimaan tuleva asetus, jonka mukaan jokaisella yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella on oltava jatkuva kardiologian päivystys. Päivystysyksikön on kyettävä tekemään pallolaajennus tai vastaavat toimenpiteet sydäninfarktipotilaalle.

Tällä hetkellä Tyksin Sydänkeskuksessa ei ole tulevan asetuksen mukaista kardiologipäivystystä. Tyksin erityisvastuualueeseen kuuluu Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Virka-ajan ulkopuolella tapahtuva sydänpotilaiden kiireellinen hoito on nykyisin järjestetty viikonloppuisin vapaamuotoisella kardiologipäivystyksellä. Muina aikoina sydänpotilaiden päivystyshoidosta vastaa Turun alueen yhteispäivystyksen sisätautien päivystävä erikoislääkäri tai erikoistuva lääkäri.

Sydäninfarktipotilaan pallolaajennushoito ja muut välttämättömät hoitotoimenpiteet sekä kardiologin konsultaatiot hoidetaan nykyisin virka-ajan ulkopuolella hälytystyönä sekä lääkäreiden että hoitohenkilökunnan osalta.

Esimerkiksi pallolaajennukseen kutsutaan siihen erikoistunut kardiologi ja kolme sairaanhoitajaa hälytystyönä. Toistaiseksi kaikki päivystykselliset pallolaajennukset on kyetty tekemään, mutta Tyksin Sydänkeskuksen nykyistä päivystysjärjestelyä ei voi pitää tulevan päivystysasetuksen mukaisena.

Tyksin Sydänkeskuksessa työskentelee yhteensä 130 lääkäriä ja sairaanhoitajaa. Vertailun vuoksi Tampereen yliopistosairaalan osakeyhtiömuotoisessa Sydänkeskuksessa on noin 300 työntekijää.

Hengityshalvauspotilaiden hoitoon uusia vakansseja

Hallitus päätti perustaa hengityshalvauspotilaiden hoitoa varten kaksi sairaanhoitajan ja kahdeksan perushoitajan vakanssia, jotka mahdollistavat kahden uuden hengityshalvauspotilaan hoitotiimin toiminnan.

Hengityshalvauspotilaiden hoitojärjestelyt perustuvat Asiakasmaksulakiin ja -asetukseen (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992; Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 912/1992). Asetuksen pykälässä 22 säädetään, että hoito tulee järjestää sairaalassa tai sairaalan kirjoista poistamatta kotihoidossa. 

Sairaanhoitopiiri hakee säästöjä myös kuljetuksista

Sairaanhoitopiiri hakee säästöjä kuljetuksista yhdistämällä nykyisin ajettavia reittejä ja hyödyntämällä paremmin paluukuljetuksia. Sitä kautta voidaan vähentää ostopalvelujen käyttöä. Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa pyritään yhteistyöhön kuljetusten järjestämisessä.

Potilaskuljetukset keskitetään kokonaan Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toiminnaksi. Kaikki muut kuljetukset hoitaa jatkossa sairaanhoitopiirin hankinta- ja logistiikkapalvelut.

Muut kokouksessa käsitellyt asiat hallitus päätti tai merkitsi tiedokseen esittelyiden mukaisesti.  

 

Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja on julkaistu internetosoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/

Tiedotteeseen on tehty kaksi korjausta 6.5.2014.
1) Tyksin Sydänkeskukseen perustetaan kaksi uutta lääkärin virkaa ja yhdeksän (eikä kaksi, kuten aluksi virheellisesti kerrottiin) uutta sairaanhoitajan tointa.
2) Hengityshalvauspotilaiden hoitoa koskeva tekstikappale on täsmennetty asiakasmaksulain ja -asetuksen mukaiseksi.