Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.45

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 7.5.2013

Avainsanat:


 

Samuli Saarni ehdolla johtajaylilääkäriksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus esittää kesäkuussa kokoontuvalle kuntayhtymän valtuustolle, että sairaanhoitopiirin uudeksi johtajaylilääkäriksi valittaisiin dosentti Samuli Saarni ja hänen kokonaispalkakseen vahvistettaisiin 11 000 euroa kuukaudessa.

Samuli Saarni työskentelee nyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian toimialan Helsingin klinikkaryhmän vs. johtajana. Hän on sekä terveydenhuollon etiikan että sosiaalipsykiatrian dosentti. Hän väitteli lääketieteen tohtoriksi vuonna 2006 ja filosofian tohtoriksi 2010.

Saarni valmistui valtiotieteen maisteriksi 2002, terveydenhuollon erikoislääkäriksi 2006 ja psykiatrian erikoislääkäriksi 2012. Hänellä on 65 tieteellistä julkaisua.

Saarnin ohella johtajaylilääkärin virkaan oli tässä vaiheessa ehdolla myös Tyksin operatiivisen tulosryhmän johtaja Timo Ali-Melkkilä. Kaikkiaan virkaan oli neljä kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa. Viran nykyinen haltija, johtajaylilääkäri Turkka Tunturi jää eläkkeelle 1.8.2013.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri hakee sopeutuksilla säästöjä

Kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen perusteella tehdyn tulosennusteen mukaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimintatuotot näyttävät toteutuvan lähes talousarvion mukaisesti, mutta toimintakulut uhkaavat ylittyä noin 10,6 miljoonaa euroa. Tämän seurauksena tilivuoden tulos uhkaa painua 14,6 miljoonaa euroa alijäämäiseksi talousarvioon kirjatun 3,9 miljoonan euron sijasta. Nän todettiin sairaanhoitopiirin hallitukselle 7.5.2013 esitellyssä talouskatsauksessa.

Vuoteen 2012 verrattuna toimintakulut kasvoivat tammi-maaliskuussa vain 0,8 prosenttia, kun vastaava kasvu vuotta aiemmin oli neljä prosenttia. Kun uuden yhteispäivystyksen toiminta huomioidaan, vertailukelpoinen kasvu on vain 0,2 prosenttia. Talouskatsauksen mukaan nyt toteutunutta maltillista muutosta voidaan pitää positiivisena.

Huhtikuulle mentäessä toimintakulujen ylitysennusteen arvioidaan kuitenkin kasvavan ja tuloksen heikkenevän, koska pääosa Tyksin T-sairaalan laajennuksen käyttöönottoon liittyvistä kustannuksista realisoituu tuolloin.

Katsauksen mukaan toisesta vuosikolmanneksesta eteenpäin toteutuva kehitys ratkaisee sen, missä määrin toimintakuluja pystytään vähentämään sopeuttamistoimilla ja uuden organisaation mukaisella toiminnalla.

Sairaanhoitopiirin alkuvuodesta suunnittelemien ja osin jo käyttöön otettujenkin sopeuttamistoimien odotetaan alentavan kuluvan vuoden toimintakuluja enintään noin 11 miljoonaa euroa.

Koko vuoden toimintakulujen kehittymisen ja talousarvion määrärahojen välinen haaste on silti edelleen merkittävä, koska tilinpäätöksestä 2012 talousarvioon 2013 jäi toimintakulujen kasvuksi vain 1,3 miljoonaa euroa ja pelkät työehtosopimusten ja indeksien korotusvaikutukset kustannuksiin ovat noin 12,1 miljoonaa euroa.

T-sairaalasta toivotaan helpotusta

T–sairaalan laajennuksen myötä käyttöön otettujen toimintamallien vaikutukset toteutuvat toukokuusta eteenpäin. Tammi-huhtikuussa toimintaa on pyöritetty tilapäisissä tiloissa, toteutettu kymmeniä muuttoja ja totuteltu uusien tilojen käyttöön. Uuden sairaalan käyttöönottoon liittyen on tarvittu tilapäistä työvoimaa ja palveluja, joiden kustannukset realisoituvat pienellä viiveellä.

Kaikilla sairaanhoitopiirin tulosalueilla on jo pantu toimeen monia sopeuttamistoimenpiteitä ja toimintamallien muutoksia. Osa esitetyistä kustannusten hallinnan sopeuttamistoimenpiteistä vaatii kuitenkin keskitettyä päätöksentekoa.

Tyksin osalta talouden sopeuttamistarve on haasteellisin. Esimerkiksi vuonna 2012 palkkoihin kului 142,6 miljoonaa euroa, mutta vuoden 2013 palkkamääräraha on vain 138,6 miljoonaa euroa.

Tyksin toimi- ja palvelualueiden 94 sopeutushankkeesta, teoreettiselta yhteisarvoltaan 8,2 miljoonaa euroa, noin puolet on jo toteutettu. Niiden aiheuttamat kustannusvaikutukset kuntayhtymän tasolla eivät vielä kokonaisuudessaan näy ennusteessa, koska ne perustuvat osittain sisäisten ostojen vähentymiseen.

Teknisten, kiinteistö- ja huoltopalveluiden tulosalueella on noin miljoonan euron ylitysuhka. Sen sijaan alueellinen erikoissairaanhoito, psykiatrian tulosalue, Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos sekä hallintokeskuksen tulosalue näyttäisivät ennusteen mukaan pysyvän kutakuinkin talousarvioissaan.

Hallitus merkitsi talouskatsauksen tiedokseen.

Syöpähoidot hyvän hoidon mukaisiksi

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille määräyksen, jolla sairaanhoitopiiri on velvoitettu 31.12.2013 mennessä saattamaan syövänhoidon kansallisen syöpästrategian määrittelemän hyvän hoidon mukaiseksi siten, ettei potilasturvallisuus vaarannu.

Määräyksen mukaan syövän diagnostiikka ja hoito on järjestettävä kuuden viikon kuluessa lähetteen saapumisesta, kuvantamiseen ja kudosnäytteiden tutkimiseen saa kulua enintään viikko ja liitännäishoidot, kuten sädehoito, on aloitettava viimeistään neljän viikon kuluttua kirurgisesta hoidosta, ellei potilaan tila sitä estä.

Määräyksen tehosteeksi aluehallintovirasto on asettanut 400 000 euron uhkasakon. Määräyksen mukaan sairaanhoitopiirin tulee 14.1.2014 mennessä toimittaa aluehallintovirastolle selvitys siitä, mihin toimiin se on ryhtynyt asian korjaamiseksi..

Asiaa hallitukselleen selostaessaan sairaanhoitopiiri lupasi pyrkiä täyttämään aluehallintoviraston vaatimukset asetettuun määräaikaan mennessä.

Sairaanhoitopiiri kuitenkin huomauttaa, että aluehallintoviraston mainitsemassa valtakunnallisessa syöpästrategiassa asetetut aikarajat ovat ehdotuksia valtakunnallisiksi tavoitteiksi vuoteen 2020 mennessä. Sairaanhoitopiiri pitää määräyksen tehosteeksi annettua uhkasakkoa tältä osin poikkeavana, koska aiemmin noudatetun käytännön mukaan valvontaviranomaiset ovat käyttäneet uhkasakkoa pääsääntöisesti vain laissa nimenomaisesti säädettyjen aikarajojen noudattamisen tehosteena.

Sairaanhoitopiirin mielestä esitetyt aikarajat ovat kuitenkin potilaiden hyvän hoidon kannalta perusteltuja ja siksi se pyrkii niiden noudattamiseen.

Esittelyssä todetaan lisäksi, että syövänhoidon diagnostiikka ja hoidon aloittaminen kuuden viikon kuluessa toteutuu jo tällä hetkellä Tyksissä. Myös kuvantaminen ja näytteiden tutkiminen viikon kuluessa toteutuu pääosin jo nyt ja asiaa tarkennetaan vielä Tyks-Sapa-liikelaitoksen kanssa käytävissä neuvotteluissa toukokuussa. Sen sijaan jono sädehoitoon on tällä hetkellä 9–10 viikkoa.

Tilanteen parantamiseksi Tyksin operatiivisen toiminnan ja syöpätautien toimialueella on jo ryhdytty toimenpiteisiin. Toimialueella on siirretty kaksi hoitajaa korvataudeilta sädehoitoja antavaan yksikköön, jolloin yksi sädehoitokone on saatu kahteen vuoroon. Sädehoitoja on tehty myös lisätyönä. Elokuussa uusitaan yksi sädehoitokone, jonka käyttöastetta nostetaan siirtämällä kaksi hoitajaa sädehoitoon toimialueen muista yksiköistä.

Toimialuejohtaja Jukka Sipilän mukaan vaadittu neljän viikon aikaraja sädehoidon aloittamisessa saavutetaan edellä mainituin toimin, eikä ostopalveluille ole tässä vaiheessa tarvetta. Sipilän mukaan aluehallintoviraston määräyksissä on epätarkkuuksia kudosnäytteiden tutkimiselle asetetussa viikon määräajassa. Esimerkiksi lymfoomapotilaiden immonuhistokemia sekä uudet geenitutkimukset vievät niin paljon aikaa, ettei mikään laboratorio nyt pysty tuottamaan niitä viikossa.

Sairaanhoitopiirin mukaan syöpähoitojen jonotilanne Varsinais-Suomessa on jo parantunut merkittävästi ja Tyksissä on ryhdytty välittömiin toimenpiteisiin epäkohtien korjaamiseksi.

Asian käsittely jatkuu siten, että virkamiehet valmistelevat uuden sädehoitolaitteen käyttöönoton jälkeen aluehallintovirastolle lopullisen selvityksen, joka tuodaan hallituksen käsiteltäväksi ennen sen toimittamista aluehallintovirastolle.

Hallitus merkitsi syövänhoitoa koskevan selvityksen tiedokseen.

Hallituksen jäsen vaihtuu

Hallitus ehdottaa kesäkuussa kokoontuvalle valtuustolle, että se myöntää Silvia Koskelle hänen pyynnöstään eron sairaanhoitopiirin hallituksen jäsenen tehtävästä 12.6.2013 lukien ja valitsee hänen tilalleen uuden jäsenen hallituksen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Sauvolainen Koski on puoluekannaltaan perussuomalainen.


Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/.