Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 11.6.2014 16.45

Tiedote sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksesta 10.6.2014

Avainsanat:

Kaikki ambulanssit välittömään lähtövalmiuteen 1.1.2015 alkaen

Ensi vuoden alusta alkaen kaikki Varsinais-Suomen ensihoitoyksiköt eli ambulanssit miehistöineen toimivat välittömässä lähtövalmiudessa, sillä sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi tänään (10.6.2014) esityksen uudeksi ensihoidon palvelutasopäätökseksi.

Päätökseen liitettiin Nousiaisten valtuuston jäsen Alpo Penttisen ponsi. Asiaa käsiteltiin valtuustossa pitkään. Valtuusto hyväksyi lopulta päätöksen ja siihen liitetyn ponnen yksimielisesti. Päätös tulee voimaan 1.1.2015 ja on voimassa 31.12.2017 sakka.

Asiaa esitteli Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimitusjohtaja Päivi Lucenius. Hänen mukaansa uuden palvelutasopäätöksen avulla saadaan palvelutarpeeltaan samanlaisille alueille samantasoinen ensihoitopalvelu käytettävissä olevilla resursseilla mahdollisimman tehokkaasti.

Lucenius korosti, että valtuustolla on mahdollisuus tarkastella ja muuttaa palvelutasoa puolen vuoden välein omissa kokouksissaan. Sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen huomautti, että myös Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen johtokunta voi tehdä palveluun muutoksia taloudellisen liikkumavaran puitteissa ja esimerkiksi siirtää ambulanssien sijaintipaikkoja tarpeiden mukaan.

Suurin muutos nykyiseen tilanteeseen on kaikkien ambulanssien siirtyminen välittömään lähtövalmiuteen.

Uusi palvelutaso ei sisällä lainkaan 15 minuutin varallaoloa, jossa ensihoitajat päivystävät kotonaan ja lähtevät liikkeelle viimeistään 15 minuutin kuluttua hälytyksestä. Tällä hetkellä 11 ambulanssia 33:stä on 15 minuutin lähtövalmiudessa öisin. Niistä seitsemän autoa muutetaan vuoden vaihtuessa välittömään lähtövalmiuteen myös öisin ja neljä jää toimimaan vain päivisin ja iltaisin.

Varsinais-Suomen ensihoidolla on 33 kuljettavaa ambulanssia ja yksi kenttäjohtoyksikkö. Niistä Turun ensihoitoalueella toimii 17 ambulanssia, joista seitsemällä on tukikohta Turussa. Salon alueella toimii seitsemän, Uudenkaupungin alueella viisi ja Loimaan alueella neljä ambulanssia.

Salon, Loimaan ja Uudenkaupungin ensihoitoalueiden alueelliset kenttäjohtoyksiköt toimivat johtamistehtävänsä ohella myös potilaita kuljettavina yksiköinä ihan tavanomaisten hoitotason ambulanssien tapaan ja ovat siis mukana edellä mainituissa luvuissa.

Tällä hetkellä Turun ensihoitoalueella on välittömässä lähtövalmiudessa 14 autoa ympärivuorokautisesti. Maskussa ja Paimiossa sijaitsevat kaksi ambulanssia ovat välittömässä lähtövalmiudessa päivisin ja iltaisin, mutta öisin 15 minuutin varallaolossa. Marttilassa sijaitseva auto on välittömässä lähtövalmiudessa virka-aikoina, mutta ei päivystä öisin.

Ensi vuonna Paimion ambulanssi toimii ympäri vuorokauden välittömässä lähtövalmiudessa ja Maskussa sijaitsevan ambulanssin ilta-aikaista päivystystä pidennetään kahdella tunnilla klo 22 saakka, mutta sen yöpäivystys lopetetaan. Lisäksi kaksi Turussa sijaitsevaa autoa päivystää jatkossa klo 8–22 ja niistä toinen lisäksi viikonloppuöisin välittömässä lähtövalmiudessa.

Muilla alueilla välittömässä ympärívuorokautisessa lähtövalmiudessa olevien ambulanssien määrä lisääntyy. Salon alueelle niitä tulee kahden sijasta viisi, Uudenkaupungin alueelle kahden sijasta kolme ja Loimaan alueelle yhden sijasta kolme.  Alueiden muut viisi ambulanssia toimivat vain päivisin ja iltaisin, mutta nekin ovat välittömässä lähtövalmiudessa.

Kun kaikki toiminnassa olevat yksiköt siirretään välittömään lähtövalmiuteen, yöllä toimivien yksiköiden lukumäärää voidaan vähentää, koska lähistöllä välittömässä lähtövalmiudessa päivystävät yksiköt ehtivät varsin pitkälle siinä 15 minuutin ajassa, joka nykyisin kuluu yksikön liikkeelle lähtöön. 

Myös koko alueen kattavalla selkeällä kenttäjohtamistoiminnalla voidaan vähentää yksiköiden määrää yöaikaan, kunhan muut yksiköt pidetään välittömässä lähtövalmiudessa. Kenttäjohtaja voi aktiivisella toiminnallaan estää vaarallisten ambulanssityhjiöiden syntymisen.

Lääketieteellisestä näkökulmasta tarkasteltuna ambulanssin varallaolo ei ole perusteltua, sillä hätätilapotilas tarvitsee apua yöllä yhtä kiireellisesti kuin päivälläkin.

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen arvion mukaan uusi palvelutasopäätös voi alentaa ensihoidon kokonaiskustannuksia noin 400 000 euroa vuodessa. 

Samantasoisten palvelujen tarjoaminen riskeiltään ja palvelutarpeiltaan samanlaisilla alueilla on koko ensihoitopalvelun lakisääteinen pohja. Tätä varten järjestämisvastuu on kunnilta siirretty sairaanhoitopiireille, joilla on kokonaisvastuu koko alueensa asukkaiden tasapuolisesta ensihoitopalvelun saannista. Aikaisemmasta kunta- tai kaupunkikeskeisestä ajattelusta on nyt siis lakisääteisesti poistuttu ja palvelutasoa määriteltäessä tulee ottaa huomioon kaikki alueen asukkaat.

Vuonna 2013 Varsinais-Suomessa tuotettu ensihoitopalvelu oli 40 % halvempaa kuin keskimäärin valtakunnassa ja kolmanneksi halvinta Suomen 20 sairaanhoitopiirissä.

Vuonna 2014 ensihoidon hinnan arvioidaan olevan 21 prosenttia halvempaa kuin maassa keskimäärin ja palvelu Varsinais-Suomessa edelleenkin Suomen kuudenneksi halvinta.

Tarkastuslautakunnalta kiitosta henkilökunnalle vaikeasta vuodesta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunta ilmaisee vuotta 2013 koskevassa arviointikertomuksessaan tyytyväisyytensä siitä, että kuntayhtymä saavutti kaikki sitovat taloudelliset talousarviotavoitteensa, kun liikelaitoksia ei oteta huomioon.

Kuntayhtymän valtuusto merkitsi arviointikertomuksen tiedokseen tänään (10.6.2014) pitämässään kokouksessa.

Valtuusto myönsi viime vuonna alun perin sitovana nettokulutavoitteena olleeseen 454,5 miljoonan euron määrärahaan 4,7 miljoonan ylitysoikeuden. Toteutuneet nettokulut olivat 458 miljoonaa, joten muutettu tavoite toteutui.  Myönteisiä huomioita tulee myös siitä, että alijäämä ja investointimenot jäivät arvioitua pienemmiksi.

Sairaanhoitopiirin toimintakulut ylittyivät 14,7 miljoonalla, mutta ylistys saatiin lähes kokonaan katettua 13,3 miljoonaa euroa budjetoitua suuremmilla toimintatuloilla.

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos ylitti sitovat nettokulunsa 2,6 miljoonalla ja alijäämätavoitteensa yli kolmella miljoonalla eurolla.

Turunmaan sairaalan liikelaitoksen tulos oli talousarvion mukainen, mutta sitovat nettokulut ylittivät hieman muutetun talousarvion.

Tyks-Sapa-liikelaitoksen sitovana tavoitteena olleet myyntituotot piirin sairaaloilta ylittivät lopullisen talousarvion 2,6 miljoonalla eurolla. Tarkastuslautakunta huomauttaa, että Tyks-Sapan talousarvion ylitykset ja suunniteltua suurempi veloitus piirin sairaaloilta vaikeuttaa hoitoyksiköiden pysymistä omissa talousarvioissaan. Niinpä sen tulee pyrkiä voimallisemmin toiminnan tuottavuuden nostamiseen.

Myös Medbit Oy:tä kehotetaan toiminnan tuottavuuden nostamiseen. Tarkastuslautakunta katsoo, että Medbitin keskimääräistä korkeampi menojen kasvu muuhun kuntayhtymään verrattuna ja suunniteltua suurempi veloitus vaikeuttaa hoitoyksiköiden pysymistä omissa talousarvioissaan. Medbit kuitenkin saavutti sitovana tavoitteena olleen positiivisen tuloksen.

Tarkastuslautakunta on huolissaan tuottavuuden jatkuvasta heikkenemisestä. Se vaatii, että avohoidon kustannusten nopean kasvun syyt tulee selvittää ja kustannuskasvun hillitsemiseen pitää löytää keinot. Yhtenä syynä kokonaistuottavuuden heikkenemiseen lautakunta pitää viime vuonna käyttöön otettujen uusien tilojen aiheuttamaa kustannusten kasvua.

Lomautuksista ei toivottua hyötyä

Viime vuoden lomautuksista saadut kokemukset osoittavat lautakunnan mielestä, että se ei ollut kovin toimiva säästökeino, eikä varsinkaan niin lyhyellä aikavälillä toteutettuna. Sen mielestä henkilöstösäästöt tulee toteuttaa hallitusti rakenteellisilla muutoksilla, kuten osastoja yhdistämällä ja näin vapautuvien virkojen ja toimien siirroilla toiminnan kapeikkokohtiin. Tarkastuslautakunta on havainnut, että tämänkaltaisia säästötoimenpiteitä on jo aloitettukin.

Tarkastuslautakunta pitää erittäin hyvänä tuloksena sitä, että potilastyytyväisyys parani viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna, vaikka syksyn aikana jouduttiin säästösyistä vähentämään henkilöresursseja.

– Merkillepantavaa oli henkilöstön sitoutuneisuus, kun resurssien vähennyksestä huolimatta sekä hoidon vaativuus että hoidettujen potilaiden määrä kasvoi verrattuna edelliseen vuoteen. Henkilöstötuottavuus kasvoi tämän tuloksena merkittävästi, yli kolme prosenttia, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Reino Lindqvist kirjoittaa katsauksessaan.

Toiminnasta kehuja ja moitteita

Palveluista lautakunta nostaa hyväksi esimerkiksi Tyksissä hoidettujen pienten keskosten vertailuaseman, joka on kansainvälisessä verkostossa keskiarvoa parempi. Myös syövän hoitotuloksissa joissain ryhmissä on keskimääräistä paremmat tulokset ja eräiden sairaalainfektioiden ja moniresistenttien bakteerien hallinta Tyksissä onnistuu keskivertoa paremmin, lautakunta toteaa.

Tarkastuslautakunta pitää hyvänä, että sairaanhoitopiirien välisessä vertailussa lähetteiden käsittely oli VSSHP:ssä keskimääräistä nopeampaa, vaikka syksyn aikana jouduttiin vähentämään henkilöstöresursseja.

Positiivista palautetta tulee siitäkin, että hoidon saatavuus parani vuoden loppua kohden, vaikka syksyllä jouduttiin säästösyistä vähentämään henkilöstöresursseja.

Potilaiden hoidon tarpeen arviointiin käytetty aika oli kuitenkin eräillä erikoisaloilla vuoden 2013 lopussa selvästi lain vastainen. Sairaanhoitopiirien välisessä vertailussa VSSHP sijoittui keskimääräistä huonommin. Lautakunta vaatii korjaavia toimenpiteitä ongelmallisilla erikoisaloilla.

Yhteistyö perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen kanssa ei lautakunnan mielestä ole riittävän hyvää. Tarkastuslautakunta huomauttaa, että hoitopalautteita koskeva tavoite ei ole Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen eikä VSSHP:n hoitopalautetta koskevien ohjeiden mukainen. Se vaatii, että hoitopalautteen saatavuutta on nopeutettava.

Vakauttamistoimenpiteistä halutaan tietoja

Vuosi 2013 oli kymmenvuotisen talouden vakauttamisohjelman ensimmäinen toteutusvuosi. Tarkastuslautakunta pitää tarpeellisena, että vakauttamisohjelman toteutumisesta ja sen toteuttamiseksi toteutetuista toimenpiteistä raportoidaan vuosittain tilinpäätöksessä. Tilinpäätös vuodelta 2013 ei sellaista raporttia sisällä.

Vakauttamisohjelman tavoitteena on, että kuntien maksuosuudet kasvavat keskimäärin korkeintaan 3,8 prosenttia vuodessa. Koko sairaanhoitopiirin tasolla jäsenkuntatuotot kasvoivat vuoden 2012 tilinpäätökseen verrattuna 10,5 prosenttia, mikäli uutena toimintana alkaneen ensihoidon myyntituotot lasketaan mukaan. Ilman ensihoidon myyntituottoja jäsenkuntatuotot kasvoivat 8,5 prosenttia.

Lautakunnan mukaan vakauttamisohjelmassa pysyminen edellyttää kriittistä suhtautumista investointeihin. Uusia tiloja suunnitellessa tulee kiinnittää aiempaa enemmän huomiota niiden tehokkuuteen.

Tarkastuslautakunta huomauttaa, että hallituksen viime joulukuinen päätös U-sairaalan korvaavasta rakentamisesta 158 miljoonalla eurolla ylittää 53 miljoonalla valtuuston viime marraskuussa hyväksymän investointisuunnitelman ja että päätös vaikeuttaa talouden vakauttamisohjelmassa pysymistä sekä poikkeaa sijoituksen osalta hallituksen vuosi sitten tekemästä päätöksestä.

Biopankki on edistystä

Tarkastuslautakunta pitää edistyksellisenä, että Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit yhdessä Turun yliopiston kanssa perustivat Suomen ensimmäisen kliinisen biopankin, Auria Biopankin. Sen tehtävä on säilyttää ja välittää ihmisperäisiä näytteitä terveyttä edistäviin lääketieteellisiin tutkimuksiin. Biopankki toimii perustamisvaiheessa Tyks-Sapa-liikelaitoksen yhteydessä.

Sote-uudistukseen alettava valmistautua

Tarkastuslautakunta kehottaa jo aloittamaan valmistautumisen sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistukseen, minkä seurauksena nykymuotoiset sairaanhoitopiirit lakkautetaan vuoden 2017 alussa.

Lautakunnan mukaan sairaanhoitopiirin on tarpeen varautua toimintansa järjestämiseen uudella tavalla omassa strategiassaan ja muissa pitkän aikavälin suunnitelmissa ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan ennakoimaan päätöksenteossaan sote-uudistuksen vaikutukset esimerkiksi hoitoprosesseihin, tietojärjestelmiin ja toimitilojen tarpeeseen.

Tilinpäätös ja vastuuvapaudet hyväksyttiin

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti kuntayhtymän tilinpäätöksen määrärahojen ylityksineen sekä myönsi vastuuvapauden tilivelvollisille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille.

Muut esillä olleet asiat valtuusto päätti tai merkitsi tiedokseen esittelyiden mukaisesti.

 

Lisätietoja:
Arviointikertomus ja muut valtuuston kokousasiakirjat
Tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskeva mediatiedote 4.3.2014 

Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/