Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.45

Tiedote sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksesta 26.11.2013

Avainsanat:

Valtuusto palautti sairaanhoitopiirin strategian

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin valtuusto päätti yksimielisesti tänään (26.11.2013) palauttaa esityksen piirin strategiaksi uuteen valmisteluun. Palautusta ehdotti Juhani Leppä (Turku) ja häntä kannattivat Hannele Tanner-Penttilä (Aura), Martti Sipponen (Naantali), Sanna Vauranoja (Kaarina), Mika Kortelainen (Salo) ja Anita Sjöholm-Nikkanen (Salo).

Turun kaupunkia valtuustossa edustava Leppä, joka on myös hallituksen varapuheenjohtaja, perusteli palautusesitystään sillä, että asia on herättänyt voimakkaita tunteita ja ollut sen vuoksi paljon esillä myös joukkoviestimissä. Lepän ehdotus otettiin vastaan aplodein.

Juuri ennen varsinaisen kokouksen alkua valtuuston puheenjohtaja Aila Harjanteelle tuotiin kaksi strategiaa vastustavaa nimilistaa. Kätilö Katja Orimo luovutti Salon alueelta kerätyt 6739 allekirjoitusta ja apulaisosastonhoitaja Erja Anttila puolestaan Loimaan alueelta kerätyt 9390 nimeä. Myös Vakka-Suomen alueella on kerätty tuhansia nimiä aluesairaalan puolustamiseksi.

Varsinaisesti vastustus on kohdistunut strategiaan sisältyviin tavoitteisiin siirtää Tyksiin Salon aluesairaalan synnytykset ja lasten vuodeosastotasoinen hoito sekä kaikki aluesairaaloiden vuodeosastohoitoa vaativa kirurgia. Aluesairaaloiden leikkaussaleja on kuitenkin tarkoitus hyödyntää jatkossakin lisäämällä niissä tehtäviä päiväkirurgisia toimenpiteitä.

Juhani Leppä totesi hallituksen epäonnistuneen strategian uudistamista koskevassa viestinnässä ja piti siksikin perusteltuna sen palauttamista uudelleen valmisteltavaksi ja jäsenkuntien kommentoitavaksi.

Sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen ja johtajaylilääkäri Samuli Saarni perustelivat uutta strategiaa kokousesitelmissään ennen strategian käsittelyä. Lehtosen mukaan sairaanhoitopiiri tarvitsee uudistumista sekä tehokkuutensa parantamiseksi että selviytyäkseen muuttuneessa ja muuttuvassa toimintaympäristössä.

Ensi tammikuussa kansalaisille avautuva mahdollisuus valita hoitopaikkansa, vuonna 2015 voimaan tuleva uusi päivystysasetus sekä kuntien huonot talousnäkymät ovat Lehtosen mukaan keskeisiä tekijöitä sairaanhoitopiirin toiminnan kehittämiselle.

Saarni toi esiin myös julkisten sairaaloiden kovenevan kilpailun, jota hänen mukaansa jo nyt käydään ainakin yliopistosairaaloiden kesken. Hänen mukaansa on selvää, että aluesairaaloissa ei voi synnyttää eikä tehdä päivystysaikaisia leikkauksia sen jälkeen, kun uusi päivystysasetus on voimassa. Synnytysten osalta se tulee voimaan 1.1.2017.

Nyt Varsinais-Suomen kolmessa aluesairaalassa tehdään päivystysaikana yhteensä keskimäärin vain kymmenen leikkausta viikossa. Nämä voisi Saarnin mukaan helposti siirtää Tyksiin.

Taloussuunnitelmat hyväksyttiin vain eurojen osalta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin talousarvio ja –suunnitelma vuosille 2014–2016 sai valtuuston hyväksynnän vain eurojen osalta. Toimintaa koskevien suunnitelmien ja lukujen osalta se pitää alistaa valtuuston käsittelyyn uudelleen siksi, että ne perustuvat osin uuteen strategiaan, jonka valtuusto oli hetkeä aiemmin hylännyt.

Vuoden 2014 talousarviota jouduttiin myös hieman täsmentämään siitä valmistelussa unohtuneiden hankintamäärärahojen osalta. Valtuusto hyväksyi hallituksen ehdottaman runsaan 400 000 euron lisäykset aluesairaaloiden suunniteltuja laite- ja kalustohankintoja varten. Näin kokonaisinvestointien loppusummaksi tulee 28,2 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin toimintakulujen arvioidaan olevan 618,5 miljoonaa ja toimintatuottojen 671,9 miljoonaa euroa. Tuloksen odotetaan jäävän kolme miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.

Päivystysliikelaitoksen johtokuntaan muutoksia

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen johtokunnan kokoonpanoon tuli muutoksia. Valtuusto päätti myöntää pyynnöstä eron sekä johtokunnan puheenjohtajana toimineelle Olli-Pekka Lehtoselle että varapuheenjohtajana toimineelle Petri Virtaselle. Lehtonen jatkaa johtokunnan jäsenenä, mutta Virtanen erosi siitä kokonaan.

Turun hyvinvointialueen palvelujohtajana toiminut Petri Virtanen on pyytänyt eroa, koska hän siirtyy Tampereen yliopiston ma. hallintotieteen professoriksi. Hänen tilalleen valtuusto valitsi Jarkko Virtasen Turusta.

Lisäksi valtuusto täydensi liikelaitoksen johtokuntaa viime kesäkuussa tekemänsä päätöksen perusteella kolmella uudella jäsenellä ja heidän varajäsenillään.

Valtuusto valitsi johtokunnan uusiksi jäseniksi Irja Gustafssonin Kaarinasta (varalle Maija Ruohosen Kaarinasta), Ilkka Uusitalon Loimaalta (varalle Minna Hallanheimon Tarvasjoelta) ja Maija Kytän Turusta (varalle Pipsa Allénin Raisiosta). Valtuusto nimitti Uusitalon johtokunnan puheenjohtajaksi ja Gustafssonin sen varapuheenjohtajaksi.

Tyksin sairaalajohtajan viran täytöstä aloite

Valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Eero Kuisma teki valtuuston kokouksessa aloitteen, jossa hän esittää Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalajohtajan viran täyttämistä. Hän pitää kohtuuttomana nykyistä tilannetta, jossa sairaanhoitopiirin johtaja joutuu toimimaan oman virkansa ohella myös Tyksin sairaalajohtajana.

Ravintohuollon ulkoistaminen etenee

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti esityksen sairaanhoitopiirin ravintohuollon ja kanttiinitoiminnan siirtämiseksi julkisomisteiselle osakeyhtiölle.

Asiaa on valmisteltu siten, että kyseiset palvelut siirtyisivät Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n liiketoiminnaksi. Turun kaupunki omistaa kokonaan yhtiön, joka tunnetaan myös markkinointinimellä Arkea.

Sairaanhoitopiirin lähes koko 200 henkilöä käsittävä ravintohuollon ja kanttiinien henkilökunta siirtyisi Arkean palvelukseen nykyisin eduin liikkeenluovutuksen periaatteita noudattaen vanhoina työntekijöinä. Joitakin esimiestason henkilöitä jäisi sairaanhoitopiiriin hoitamaan ravintopalvelujen osto- ja laatutehtäviä sekä yhdyshenkilöiksi.

Arkea tuottaa ruoka-, siivous-, turvallisuus- ja kiinteistönhoitopalveluja ja on alallaan Lounais-Suomen suurin yritys, jonka palveluksessa on noin 900 työntekijää.  Arkea valmistaa päivittäin noin 40 000 ateriaa.

Hallitus käsittelee siirtoa ylimääräisessä kokouksessaan 5.12.2013, jotta se voitaisiin toteuttaa jo ensi vuoden alusta lukien.

Raision ja Paimion sairaaloille odotettu jatkoaika

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti hallituksen esityksen, jonka mukaan sairaanhoitopiiri lopettaa erikoissairaanhoitoon liittyvät palvelunsa Tyksin Raision ja Paimion sairaaloista vasta vuonna 2015 aiemmin päätetyn vuoden 2014 sijasta.

Lisäaikaa tarvitaan, koska Tyksin Turussa sijaitsevien tilojen korjaus- ja käyttösuunnitelmiin on tullut muutoksia, jotka estävät siirrot alkuperäisessä aikataulussa.

Raision sairaalassa oleva leikkaustoiminta voi siirtyä Tyksin A-sairaalan leikkausosaston ja entisen teho-osaston tiloihin helmi-maaliskuussa 2014, jolloin tilojen korjausten ja muutostöiden arvellaan valmistuvan.

Raision sairaalassa oleva endoskopiatoiminta muuttaa A-sairaalan alakerroksiin, kun niiden korjaukset saadaan valmiiksi alkuvuonna 2015. Sen jälkeen Raisioon ei jää sairaanhoitopiirin tuottamaa erikoissairaanhoitoa.

Paimion sairaalassa toimii vielä sairaanhoitopiirin reumapoliklinikka ja -vuodeosasto, kuntoutusosasto, pieni mykobakteerilaboratorio sekä reumapotilaiden hoidon tukena tarvittavaa kuvantamista. Reumapoliklinikka ja -osasto pääsevät Tyksin A-sairaalaan aiottua myöhemmin, koska niille sopivat tilat valmistuvat vasta alkuvuonna 2015. Kuntoutusosastolle ja laboratoriolle ollaan edelleen hakemassa uutta sijoituspaikkaa.

Muut esityslistalla olleet asiat valtuusto päätti tai merkitsi tiedokseen esittelyiden mukaisesti.

Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja on julkaistu internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/

Tiedotetta on korjattu 27.11.2013: Mika Kortelaisen nimi oli aluksi virheellisesti Mika Korpelainen. Tiedotetta on korjattu 29.11.2013 : Samuli Saarni totesi esityksessään, että aluesairaaloissa tehdään yhteensä keskimäärin kymmenen leikkausta viikossa päivystysaikoina (eikä vain päivystyksenä). Sen lisäksi leikkauksia tehdään päivystyksenä myös virka-aikoina.