Hyppää pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 25.11.2020 12.21

Tietonurkka: Endometrioosi

Avainsanat:

Tyks Naistenklinikan apulaisylilääkäri Pia Suvitie ja gynekologian erikoislääkäri Katja Kero kertovat endometrioosista.

Mitä endometrioosi on?

Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jonka tavallisin oire on vaikea kuukautiskipu. Valtaosalla potilaista on lisäksi muita oireita kuten yhdyntäkipuja, ulostamiskipuja tai virtsarakon ja suolen toiminnallisia oireita.  Sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa pesäkkeinä kohdun ulkopuolella.

Yleisin taudin muoto on pinnallinen vatsakalvon endometrioosi lantion seinämissä tai elinten pinnoilla. Myös munasarjan endometrioomat eli endometrioosikystat ovat tavallisia kun taas ns. syvät pesäkkeet kohdun kannatinsiteissä tai suolen tai virtsarakon seinämässä ovat harvinaisempia. Endometrioosikipu on usein kroonista ja heikentää sairastuneen elämänlaatua.

Kuinka yleistä endometrioosi on?

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Endometrioosia sairastaa jopa 10– prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Suomessa tämä tarkoittaa jopa 200 000 naista. Maailmanlaajuisesti endometrioosidiagnoosin saamiseen aikaa kuluu jopa 6-9 vuotta.

Miten endometrioosia hoidetaan?

Endometrioosi voi olla oireeton ja saattaa löytyä sattumalta esimerkiksi sterilisaation tai kohdunpoiston yhteydessä. Oireeton endometrioosi ei yleensä vaadi hoitoa.

Endometrioosi on krooninen sairaus. Lopullista parantavaa hoitoa ei ole vielä löydetty, mutta oireita voidaan lievittää tulehduskipulääkkeillä, hormonihoidolla tai leikkauksella. Lääkehoito on lähes aina ensisijainen vaihtoehto ja sitä käytetään usein vuosia. Leikkaus on aiheellinen, jos lääkehoito ei auta riittävästi, kivut hallitsevat elämää tai estävät raskauden yrittämisen. Useimmat potilaat hyötyvät myös lääkkeettömistä kivunhallintakeinoista, kuten liikunnasta, lemmikkieläimien leikistä tai musiikin kuuntelusta.

Miksi kipu liittyy kuukautisiin?

Endometrioosipesäkkeet reagoivat kuukautiskierron hormonaalisiin muutoksiin aivan kuten kohdun limakalvo. Munasarjojen tuottama estrogeeni kasvattaa endometrioosipesäkkeitä. Pesäkkeet aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion ja ne voivat vuotaa ärsyttäen ja tulehduttaa kudoksia. Krooninen tulehdus aiheuttaa arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä. Lääkehoidoilla pyritäänkin laskemaan estrogeenitasoja ja siten estämään endometrioosipesäkkeiden kasvua ja vuotoa.

Onko koolla väliä?

Endometrioosipesäkkeiden koko tai tyyppi korreloi huonosti kivun määrään. Syvä endometrioosi aiheuttaa usein hankalia oireita, ennen kaikkea kroonista alavatsakipua. Suolistoendometrioosi voi lisäksi aiheuttaa toiminnallisia suolioireita kuten ripulia ja vatsan turvotusta ja pesäke voi pahimmillaan aiheuttaa jopa suolitukoksen.

Miten endometrioosi vaikuttaa seksuaalisuuteen?

Sairauteen voi liittyä yhdyntäkipua joko yhdynnän aikana tai sen jälkeen. Kipu tuntuu useimmiten syvemmällä emättimen tai lantionpohjassa, mutta voi säteillä myös peräsuoleen. Lisäksi orgasmi voi laukaista kivun, joka jää särkemään tunneiksi, jopa päiviksi orgasmin saamisen jälkeen. Seksiin liittyvä kipu voi lisätä seksuaalista haluttomuutta ja saada naisen pelkäämään ja välttämään yhdyntää tai läheisiä ihmissuhteita. Tutkimusten mukaan endometrioosi vaikuttaa myös sairastuneen kokemukseen omasta naiseudestaan. Joskus kivun vaikutusta omiin kokemuksiin ja tunteisiin on hyvä lääkinnällisen hoidon ohella työstää seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa.

Vaikuttaako sairaus raskaaksi tulemiseen?

Endometrioosi lisää riskiä lapsettomuuteen. Munasarjan endometrioosikystat tuhoavat normaalia munasarjakudosta, mikä voi johtaa munasarjojen toiminnan merkittävään vähentymiseen ja lapsettomuuteen. Krooninen lantion tulehdus ja siihen usein liittyvät kiinnikkeet voivat myös vaikeuttaa raskauden alkamista. Lisäksi kivun hoitoon tarkoitetut hormonaaliset lääkkeet estävät käytön aikana raskaaksi tulemisen, joten niitä ei voida käyttää raskautta toivottaessa.

Tutkimusten mukaan kuitenkin noin puolet endometrioosipotilaista tulee raskaaksi ilman ongelmia. Tarvittaessa lapsettomuushoidot ovat tehokkaita myös endometrioosipotilailla.