Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 31.5.2017 13.16

Tukea tupakoinnin lopetukseen ennen leikkausta

Avainsanat:

 

Tupakoinnin lopettamisen edut ihmiselle ovat kiistattomat, ja ne ovat jopa ratkaisevan tärkeät, kun hän joutuu leikkaukseen. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä tupakoinnin lopettamiseen kannustetaan kaikkia potilaita jo siinä vaiheessa, kun lääkäri lähettää potilaan leikkausarvioon.


Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri suosittelee potilailleen, että tupakointi lopetettaisiin vähintään kaksi kuukautta ennen leikkaukseen tuloa. Tupakoimattomuudella on lukuisia hyötyjä.

– Jo leikkaus itsessään on turvallisempi kuin tupakoitsijalla, koska tupakoimattoman henkilön hengitys ja verenkierto toimivat paremmin. Leikkaushaavat myös paranevat nopeammin. Myös esimerkiksi keuhkokuumeen riski pienenee merkittävästi, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) sairaalajohtaja Petri Virolainen kertoo.

Sairaanhoitopiirissä on kehitetty yhdessä Turun kaupungin kanssa Tupakoimattomana leikkaukseen -toimintamalli. Tavoitteena on tarjota riittävän vahvaa tukea savuttomuuteen, jotta myös vaikea riippuvuus saataisiin katkolle. Vieroitushoito pitäisi aloittaa mahdollisimman varhain.

– On tärkeää että elimistö pääsee toipumaan tupakasta ennen leikkausta. Tupakka pahentaa kipuaistimusta, joten siitä luopuminen auttaa myös kivunhallinnassa. Jos vieroitushoito on tarpeen aloittaa, sitä jatketaan myös sairaalassa olon ajan. Haluamme tukea potilasta kaikin keinoin, toimintamallin suunnittelijoihin kuuluva Tyksin anestesiologi Ari Katila sanoo.

Kyseessä ei ole vähäpätöinen asia, sillä tupakointi vaikeuttaa tai voi jopa tehdä tyhjäksi leikkauksella saadun hyödyn.

– Tiedämme, että yksi savuke pysäyttää ihmisen kehon paranemisen kahdeksi tunniksi. Tupakointi nostaa verisuonitukoksen tai sydän- ja aivoinfarktin riskiä leikkauksen jälkeen merkittävästi. Tupakka myös heikentää luun paranemista ja heikentää esimerkiksi selkärankaan kohdistuvista toimenpiteistä toipumista.  Valtimoiden sisään asetettujen verkkoputkien auki pysyminen myös vaarantuu tupakoitsijoilla. Näin jopa kymmeniä tuhansia maksava toimenpide voi olla turha, jos potilas alkaa uudelleen tupakoida, Katila sanoo.

Moni leikkausta tarvitseva tupakoi

Tupakointi on Tyksin keuhkosairauksien osastonylilääkäri Maritta Kilpeläisen mukaan iso ongelma, sillä tupakoitsijat sairastavat enemmän kuin väestö keskimäärin. Tukea tupakoinnin lopettamiseen halutaan nyt tarjota sellaisella tavalla, että sillä myös on vaikutusta.

– Riippuvuuden hoito on vaativaa, usein tarvitaan lääkehoitoa ja henkistä tukea. Tätä varten on perusterveydenhuollossa olemassa järjestelmät, esimerkiksi Turussa savuttomuushoitajat. Näitä keinoja tarjotaan entistä aktiivisemmin, Kilpeläinen sanoo.

Terveyskeskuksen lääkäri kartoittaa potilaan tupakointitottumukset jo siinä vaiheessa, kun hän laatii lähetteen leikkaustarpeen arviointiin. Hän kannustaa tupakoinnin lopettamiseen ja kertoo keinoista, sekä voi myös kirjoittaa reseptilääkkeen vieroituksen tueksi.

– Kun potilas saapuu erikoissairaanhoitoon, lääkäri tarkistaa tupakointitiedot. Jos tupakointi yhä jatkuu, lääkäri kehottaa lopettamaan ja tarjoaa uudelleen tukitoimia. Tämä voi siirtää leikkaukseen pääsyä, Kilpeläinen sanoo.

Haave todeksi

Tupakoinnin lopettamisen onnistuminen on tuonut iloa monille potilaille sekä Tyksin tupakastavieroitushoitaja Päivi Grönroosille. Parhaimmillaan tuleva leikkaus voi olla tönäisy muutokseen, joka on ollut haaveissa jo pitkään. Kaksi kuukautta ilman tupakkaa toimii hyvänä alkuna pysyvään savuttomuuteen.

Grönroosin mukaan kotiin pääsy sairaalasta on monille kriittinen hetki. Mahdollisten ongelmatilanteiden varalle tehdään suunnitelma potilaan kanssa.  Ja tupakastavierotushoitajalle voi aina soittaa.

– Pyrin aina löytämään potilaan kanssa myös muita syitä lopettaa, kuin oma terveys. Voin esimerkiksi kertoa, kuinka paljon rahaa säästyy tai vapauden tunteesta, kun tupakka ei enää hallitse elämää, Grönroos kertoo.

Savu täysin pois sairaalasta

Savuttomaksi sairaalaksi jo kymmenen vuotta sitten julistautunut Tyks haluaa nyt päästä todelliseen savuttomuuteen.

– Aiomme entistä tarkemmin myös pitää huolta siitä, että savua ei kulkeudu tiloihin myöskään ovista ja ikkunoista, joten myös sairaalan edustalla tupakointi halutaan saada täysin pois, Virolainen sanoo.

 Teksti ja kuva: Suvi Vainio