Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 29.8.2018 13.16

Tutkimukseen tulijan talo avattu Terveyskylään

Avainsanat:

Verkossa toimivaan Terveyskylä-palveluun avattu Tutkimukseen tulijan talo tarjoaa potilaille tietoa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista. Sisältö on ammattilaisten yhteistyössä tuottamaa ja kansalaisten vapaasti käytettävissä. Yleisimpien tutkimusten lisäksi talossa on omat osiot myös lasten tutkimuksille ja tutkimuksia jännittäville. Myös Miestalo ja Elinsiirtotalo ovat Terveyskylän uusia palveluita.

Terveyskylä.

Tutkimukseen tulijan talo tarjoaa tietoa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista. Se esittelee eri tutkimuksia ja sitä, mitä tapahtuu ennen tutkimusta, sen aikana ja tutkimuksen jälkeen. Sisältöjä on tuotettu terveydenhuollon ammattilaisten kanssa yhteistyössä, valtakunnallisesti. 

Mukana ovat kaikki laboratorioiden ja kuvantamisen erikoisalat. Tutkimuksista kerrotaan mahdollisimman selkokielisesti ja ymmärrettävästi. Talossa on omat osiot lapsille, raskaana oleville ja tutkimuksia jännittäville.  

Tutkimukseen tulijan talon ovet ovat verkossa aina auki. Talossa voi käydä juuri silloin kun itselle sopii. Erityisesti talo on tarkoitettu laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin tuleville potilaille, heidän omaisilleen ja terveydenhuollon ammattilaisille.

– Tutkimukseen tulijan talosta löytyy laaja tietopaketti erilaisista laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista ja niihin valmistautumisesta. Talon sisältöön kannattaa käydä tutustumassa, mikäli on tulossa tutkimuksiin tai haluaa tietoa siitä, mitä tutkimuksissa tapahtuu. Sisällöstä voi myös antaa tutkimukseen tulijan talossa palautetta ja auttaa näin talon jatkokehittämisessä, kertovat erikoissuunnittelija Heidi Korin Tyks Kuvantamisesta ja ylilääkäri Maria Raitakari Tyks Laboratorioista.

Heidi Korin ja Maria Raitakari.

Kuvassa: vasemmalta erikoissuunnittelija Heidi Korin Tyks Kuvantamisesta ja ylilääkäri Maria Raitakari Tyks Laboratorioista. Kuva: Nadine Karell

Kuvantamis- ja laboratoriotutkimukset ovat tärkeä osa monen sairauden diagnosointia, hoitoa ja seurantaa. Niinpä ne Terveyskylässäkin luonnollisesti linkittyvät osaksi muita taloja.

Talon sisältöjä on koordinoinut Helsingin Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, käytännössä HUS-Kuvantaminen ja HUSLAB. Sisällöt on tuotettu valtakunnallisessa yhteistyössä, johon osallistuivat laboratorioista ISLAB, NordLab, Fimlab ja Tyks Laboratoriot sekä kuvantamisen puolelta KYS Kuvantaminen, OYS Kuvantaminen, Tays Kuvantaminen ja Tyks Kuvantaminen. 

Myös Miestalo ja Elinsiirtotalo avattu 

Elinsiirtotalossa on tietoa elinluovutuksesta ja elinsiirroista, tutkimuksista ennen elinsiirtolistalle pääsyä sekä siirron jälkeisestä hoidosta.  Sivuilla käsitellään niin munuaisten, maksan, haiman, suolen, keuhkojen kuin sydämenkin siirtoa.  Talo tarjoaa myös vertaistukea.   

Miestalo sisältää tietoa miehen sukuelinten sairauksista ja vammoista, hormoneista ja hedelmällisyydestä, eturauhasen ongelmista ja virtsavaivoista. Tietoa löytyy myös erilaisista apuvälineistä ja hoitotarvikkeista.

Terveyskylässä kattavaa tietoa potilaille

Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Terveyskylän talojen tietosisältö on veloituksetta kaikkien käytössä. Vuosien varrella Terveyskylä on kasvanut tasaisesti ja palvelussa on avattu jo 30 eri sairauksiin teemoitettua taloa.

Vuoden 2018 loppuun mennessä taloja tulee lisää. Niissä on kymmeniä digihoitopolkuja sekä omahoito-ohjelmia eri potilasryhmille.  Terveyskylästä löytyy myös tekstimuotoista keskustelua mahdollistavia chatteja sekä chatbotti Neuvo, jossa kysymyksiin vastaa tietokoneohjelma. Lisää chatteja ja chatbotteja on suunnitteilla.

Potilaille tarkoitettuihin digitaalisiin hoitopolkuihin vaaditaan lääkärin lähete tai hoitosuhde erikoissairaanhoitoon. Omahoito-ohjelmista osa tulee olemaan kaikille avoimia, osa on suunnattu vain hoidossa oleville potilaille.

Terveyskylän Omapolku-palvelukanava mahdollistaa sähköisen asioinnin asiakkaan ja hoitopaikan välillä sekä tarjoaa välineitä omahoitoon. Asiakkaan Omapolulle voidaan liittää potilasryhmäkohtaisia digihoitopolkuja.

Terveyskylän palvelut sopivat erityisen hyvin elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen, toimenpiteeseen valmistautumiseen ja siitä toipumiseen sekä tukemaan elämää pitkäaikaisen sairauden kanssa. Palvelut täydentävät ja tarjoavat vaihtoehtoja perinteiseen sairaalahoitoon.

Terveyskylää rakennetaan Virtuaalisairaala 2.0 -kärkihankkeessa, Suomen yliopistosairaaloiden yhteistyönä. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Uusien talojen osoitteet:

http://www.tutkimukseen.fi

http://www.miestalo.fi

http://www.elinsiirtotalo.fi