Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 27.1.2022 15.48

Tyks Majakkasairaala tarjoaa korkeatasoiset erikoissairaanhoidon palvelut

Avainsanat:

Tyks Majakkasairaala tarjoaa korkeatasoiset erikoissairaanhoidon palvelut

Tyks Majakkasairaalan sujuva erikoisalojen yhteistyö varmistaa turvallisen ja korkeatasoisen hoidon esimerkiksi synnyttäjille, lapsille sekä suun tai korvien sairauksien hoitoon.

Aulatila, josta lähtevät hissit, portaat ja käytävä. Hissiseinällä värikäs muraali.Tyks Majakkasairaala avautuu helmikuussa. Palvelut sijoittuvat kahdeksaan kerrokseen. Sairaalassa yhdistyy laajalti Tyksin palveluita. Modernin talon ilme on saaristohenkinen.

Lasten ja nuorten päivystys avautuu kahdeksas helmikuuta. Koko toinen kerros on lasten ja nuorten vastaanottojen ja osaston aluetta.

Perhe saa olla yhdessä koko sairaalahoidon ajan. Kaikki potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita ja niissä on avattava kaappivuode vanhemmalle. Perheille, joilla on mahdollisuus liikkua osastolla, on tarjolla leikkihuone ja keittiö.

– Lapselle sairaala-ajalla on iso merkitys. Tässä henkilökunnan erikoisosaaminen on pääosassa, mutta myös mahdollisuus leikkiin ja viihtyisät tilat vaikuttavat. Suunnittelussa kiinnitimme erityisesti huomiota siihen, miten lapsi näkee ja kokee sairaalan tilat, lasten ja nuorten klinikan toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen kertoo.

Kaikissa lapsia hoitavissa yksiköissä on mietitty omat tilat oleskeluun ja leikkiin.

– Sairaalakokemus vaikuttaa lapsen henkiseen ja fyysiseen kehitykseen. Lapsen tunnekokemuksella sairaalajaksosta voi olla joskus pidemmät vaikutukset kuin varsinaisella hoidolla, Lukkarinen sanoo.

Elämän alku voi vaatia paljon hoitoa

Tyks Majakkasairaala avautuu samaan aikaan, kun synnytykset ovat kasvussa Varsinais-Suomessa. Niin kutsutussa Elämän alku -kerroksessa synnyttäjille on käytettävissä vaihtoehtoja kivunlievitykseen, esimerkiksi joogaliinoja, jumppapalloja ja ammeita.

Raskauspäivystys aloittaa uusissa tiloissa 10. helmikuuta.

Erikoisalojen osaaminen yhdistyy, kun raskauspäivystys, synnytykset ja vastasyntyneiden teho-osasto ovat samassa kerroksessa. Eri ammattilaiset hoitavat äitiä ja lasta potilashuoneessa.

– Äiti, vauva ja tukihenkilö saavat nyt toipua yhdessä, myös siinä tapauksessa, että vauva syntyy keskosena. Keskolan kahdeksassa huoneessa voidaan toteuttaa myös äidin hoito synnytyksen jälkeen, naistenklinikan toimialuejohtaja Kaarin Mäkikallio sanoo.

Perheille on myös tilaa seurustella ja ruokailla yhdessä.

Majakan kuudennesta kerroksesta löytyvät naistentautien vastaanotot ja osasto sekö äitiysvastaanotot.

– Erityisen iloinen olen siitä, että lapsettomuusyksikkö ja Seri-keskus saavat toimivat tilat, Mäkikallio toteaa.

Pään alueen hoito yhteistyötä

Osa huonetta, jonka seinään maalattu metsää ja oravia. Seinän edessä värikkäitä istuimia.Majakkasairaalan seitsemännessä kerroksessa hoidetaan pään ja kaulan alueen sairauksia. Korva- sekä suu- ja leukasairauksien hoito on yhteistyötä.

– Yhteisiä potilaitamme ovat syöpää, vakavaa tulehdusta tai kasvojen vamman vuoksi hoitoa tarvitsevia. Majakkasairaalassa voimme tehdä entistä enemmän yhteistyötä eri erikoisalojen kanssa. Suuri parannus toimintaamme on myös se, että leikkaussalit ja vuodeosasto sijaitsevat vastaanottojen välittömässä läheisyydessä suu- ja leukasairauksien vastuualuejohtaja Tero Soukka kertoo.

Suu- ja leukasairauksien klinikka on toiminut tähän asti Dentaliassa. Leikkauksen jälkeen osastohoitoa tarvitsevia on kuljetettu ambulanssilla U-sairaalaan, jopa noin 800 kertaa vuodessa.

Tyksin hammasvastaanotolle tulee paljon lapsipotilaita, sillä anestesiaa vaativat hammashoidot on keskitetty keskussairaaloihin. – Potilaamme hyötyvät siitä, että voimme tehdä läheistä yhteistyötä lasten- ja nuorten klinikan kanssa, hän toteaa.

Uusi sairaala tuo hyvät mahdollisuudet klinikan erikoisosaamiselle. Vaikeat purentavirheet ja leukaepäsuhdat voivat vaatia useita leikkauksia. Pelkopotilaat on otettu myös erityishuomioon hoidon suunnittelussa.

– Majakkasairaalan viihtyisyys auttaa myös heitä, Soukka toteaa.

Potilaita laajalta alueelta

Majakkasairaalan valmistuminen 10 vuoden valmistelun jälkeen on tärkeä ja odotettu askel Tyksin toiminnalle.

– Modernit laitteet ja tilat tukevat erikoissairaanhoidon ja vaativan erikoissairaanhoidon toteuttamista, jossa palvelemme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan ja Vaasan alueita. Tämän lisäksi potilaita tulee koko maasta, Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen sanoo.

Hirven tunnuseläimekseen saanut leikkausosasto on Majakkasairaalan erikoisalojen yhteinen. Osastolta on yhdyskäytävä T-sairaalan teho- ja leikkausosastolle.

– Saamme tästä synergiaetua. Osa potilaistamme tarvitsee hyvin vaativia leikkauksia. Toisaalta kasvava osa toimenpiteistä on päiväkirurgisia. Meillä on myös tähän toimintaan nyt erityisesti suunnitellut vastaanotto-, heräämö- ja kotiuttamispalvelut, Virolainen kertoo.

Majakkasairaalaan muutolla on suuri vaikutus myös työskentelyoloihin.

– Olen erittäin iloinen, että muuttava henkilökuntamme saa nyt terveellisen, modernin ja viihtyisän työskentely-ympäristön. Osaava henkilöstömme on uuden sairaalamme sydän, hän toteaa.

Faktaa

Rakennukseen sijoittuvat

  • lasten ja nuorten sairauksien hoito
  • naistentautien ja synnytysten hoito
  • korva-, nenä- ja kurkkusairauksien hoito
  • suu- ja leukasairauksien hoito
  • sairaanhoidollisia tukipalveluja: kliininen neurofysiologia, kuvantaminen ja välinehuolto.

 

Yli 100 000 asiakasta vuodessa

  • 90 000 vastaanottokäyntiä
  • 15 000 osastohoitojaksoa
  • 10 000 leikkaussalitoimenpidettä
  • 4 000 synnytystä (4 200 vuonna 2021)
  • Yli 1100 työntekijää

Teksti: Suvi Vainio
Kuvat: Mikael Soininen