Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 7.10.2019 13.16

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennolla 10.10 tuki- ja liikuntaelinasiaa

Avainsanat:

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennolla 10.10.

Lokakuussa vietetään muun muassa valtakunnallisia reuma-, luusto- ja selkäviikkoja. Monet tuki- ja liikuntaelimistön asiat ovat yhteisiä em. potilasryhmille ja mm. nivelten ongelmista kärsiville.

 Tyks tutkii ja hoitaa.

Suomessa tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yleisin syy lääkäriin hakeutumiseen ja työstä poissaoloon. Kehittyneen diagnostiikan ja hoitomenetelmien myötä näiden sairauksien hoidon kysyntä ja määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina.

– Huippuosaamisyksikkö Tyks Orto lähentää ja parantaa usean Tyksin toimi- ja palvelualueen välistä yhteistyötä sekä yhdistää toimintaa potilasta hyödyttävällä tavalla. Yhteisesti sopimamme tähtäin kaikelle tekemiselle on potilaan saama terveyshyöty. Parannamme liikkumista ja elämänlaatua lapsuudesta vanhuuteen parhailla vaikuttavilla hoitomuodoilla. Korkeatasoinen tieteellinen tutkimus on kaiken hoitomme perusta. Teemme vuosittain yli 9 000 leikkausta ja potilaskäyntejä on noin 65 000, toimialuejohtaja, ylilääkäri Ville Äärimaa kertoo.

Kuukauden kestävä selkäkipu syytä tutkia

Suurimmalla osalla aikuisista on jossain elämänsä vaiheessa selkäkipua. Useimmiten selkäkipu väistyy ilman erityisiä hoitotoimia, ja sitä voi hoitaa itsenäisesti liikkumalla ja tarvittaessa satunnaisesti apteekin käsikauppalääkkeillä.

– Jos selkäkipu kestää yli kuukauden tai jos särkylääkkeiden tarve on säännöllistä, on hyvä käydä lääkärin arviossa. Joskus selkäkipu voi säteillä jalkaan. Jos jalassa huomaa voimaheikkoutta, on lääkärin arvio tarpeellinen. Useimmiten selkävaivan luonne voidaan selvittää lääkärin tutkimuksella ilman kuvauksia. Jos kipu on äkillinen ja sietämättömän kova, tulee lääkäriin hakeutua päivystyksellisesti, kertoo selkäkirurgian vastuualuejohtaja, ortopedi Katri Pernaa, joka on omassa väitöstutkimuksessaan käsitellyt muun muassa selkä- ja lonkkakipujen yhteyksiä.

Fysioterapeutti Suvi Mäntyniemi kertoo miksi liike on toimiva TULE-lääke.

Alaraajavastuualueella hoidetaan polven, nilkan ja jalkaterän alueen vammoja ja sairauksia. Vastuualuejohtaja, ortopedi Jani Knifsund, joka on erikoistunut polven alueen tapaturmavammojen ja vaivojen hoitoon, urheiluvammoihin ja polven osatekoniveliin kertoo mitä tehdään, kun polvi prakaa.

Maksutonta ja luotettavaa tietoa

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Lokakuun luentoa voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Porissa ja Vaasassa ja myöhemmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin nettisivuilla, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään Turussa T-sairaalan Johan Haartman -salissa ja tarvittaessa myös Risto Lahesmaa -salissa. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan eteen Hämeentielle pääsee useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Tutustu järjestöjen toimintaan

Potilasjärjestöistä Turun seudun reumayhdistys ja Turun seudun nivelyhdistys sekä TULE-tietokeskus esittelevät toimintaansa Haartman-salin aulassa ennen tilaisuutta.

Vaasassa luentoja voi seurata Vaasan keskussairaalan Merihanhi-auditoriossa (Hietalahdenkatu 2-4).

Porissa luentoja voi seurata Satakunnan keskussairaalan N2-auditoriossa.

 

Yleisöluentoja voi katsoa noin viikko tilaisuuden jälkeen sairaanhoitopiirin verkkosivulta: Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennot. Nämä luennot taltioidaan myös osoitteeseen www.nivelverkko.fi

 

Tervetuloa!

Yleisöluentosarjaa koordinoi tiedottaja Tuula Vainikainen, sposti: tuula.vainikainen(at)saunalahti.fi, puh. 045 6719558.