Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 2.5.2019 16.46

Tyksin Seri-tukikeskus auttaa seksuaaliväkivallan uhreja

Avainsanat:

Tyksissä aloittaa toimintansa 6. toukokuuta seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden hoitoyksikkö, Seri-tukikeskus. Seksuaaliväkivallan uhrit saavat keskuksesta apua ja tukea kaikkina vuorokauden aikoina.

Seri-tukikeskukseen voi hakeutua suoraan itse tai viranomaisen ohjaamana, lähetettä ei tarvita. Keskukseen on hyvä tulla mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen, kuitenkin viimeistään kuukauden kuluttua tapahtuneesta. Palvelu on tarkoitettu kaikille sukupuolille.

Toiminta alkaa U-sairaalaan remontoiduissa tiloissa ja jatkuu myöhemmin T3-sairaalassa sen valmistuttua. Yksikkö kuuluu Tyksin Naistenklinikkaan, jossa on kokemusta esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaa kokeneista potilaista.

Vastuulääkäreinä toimivat Rauni Klami ja Katja Kero, mutta kaikki Naistenklinikan päivystävät lääkärit osallistuvat uhrien hoitoon. Puhelinpäivystäviä hoitajia ympäri vuorokauden toimivassa yksikössä on noin 20.

– Jos uhrit eivät tavoita apua ajoissa ja akuutisti, se voi heijastua moninaisina ongelmina ja terveyspalvelujen käyttönä, jolloin kustannukset voivat olla paljon suuremmat inhimillisinä kärsimyksinä ja taloudellisesti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kero toteaa.

Katja Kero, Rauni Klami ja Jenni Rautio.

Vasemmalta Katja Kero, Rauni Klami ja Jenni Rautio.

Seksuaaliväkivallan uhrilla on oikeus kaikkiin Seri-tukikeskuksen palveluihin riippumatta siitä, tehdäänkö rikosilmoitusta. Palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Seri-tukikeskus on auki ympäri vuorokauden, mutta osa tukipalveluista vain virka-aikana.

Seksuaalinen väkivalta ei ilmiönä ole Seri-tukikeskuksen suunnittelutyötä luotsanneen kätilö ja seksuaalineuvoja Jenni Raution mukaan suuresti muuttunut, mutta nyt siitä uskalletaan puhua enemmän ja ehkä rohkeammin hakeudutaan tuen piiriin.

Seri-tukikeskus haluaa tarjota kokonaisvaltaista palvelua, mikä tarkoittaa psyykkistä ja sosiaalista tukea traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen. Potilaalla on mahdollisuus tavata sosiaalityöntekijä, kriisihoitaja, sairaalapappi ja seksuaalineuvoja sekä tarvittaessa saada lääkkeet, rokotukset ja jälkiehkäisy.

– Yhteistyötä tehdään kolmannen sektorin kanssa niin henkilökunnan koulutuksessa kuin potilaan jatkohoidossa, Rautio kertoo.

Piritta Hornaeus ja Tuula Mattila.

Apulaisosastonhoitaja Piritta Hornaeus ja kätilö Tuula Mattila tutkimushuoneessa.

Suomen 2015 ratifioiman naisiin kohdistuvan ja seksuaalisen väkivallan ehkäisyyn pureutuvan Istanbulin sopimuksen eli Euroopan neuvoston yleissopimuksen myötä Seri-tukikeskuksia on jo muun muassa kaikissa muissa Pohjoismaissa. HUSissa toiminta alkoi vuosi sitten. Sen perusteella Tyksin Seri-tukikeskukseen odotetaan arviolta noin 100 kävijää vuodessa. 2020 mennessä tavoitteena on, että keskuksia olisi Suomessa jo viisi yliopistosairaalavetoisesti.

Seksuaalista väkivaltaa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan esimerkiksi ahdistelu, lähentely, häirintä, koskettelu, pakottaminen nöyryyttäviin tai epämiellyttäviin seksuaalisiin tekoihin, seksiin pakottaminen, insesti ja raiskaus.

Seri-tukikeskus, Tyks Naistenklinikka, U-sairaala, 6. krs. Kiinamyllynkatu 4–8 käynti pääovesta, 6. krs. naistentautien vuodeosaston kautta p. 0504756108 (24/7); tekstiviestit, ajanvaraus ja muut ei-kiireelliset asiat arkisin kello 8–15.30, seritukikeskus@tyks.fi

Tyksin Seri-keskuksen verkkosivu.