Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 3.6.2015 13.16

Tyksin Vanhemmat Vahvasti Mukaan -koulutusmalli herättää kansainvälistä kiinnostusta

Avainsanat:

Tyksin keskolassa kehitetty

Vauvojen ja perheiden tarpeisiin vastaaminen muuttaa asiantuntijoiden työskentelytapoja. Potilas- ja perhekeskeisen toimintamallin käyttöönotto on jo aloitettu monissa sairaaloissa, uudet lastensairaalat tulevat antamaan siihen vielä paremmat toteutusmahdollisuudet. Tyksin keskola on ollut edelläkävijä vanhempien tuomisessa lähemmäksi vauvaansa.

Uusia sairaaloita rakennetaan sekä Suomessa että maailmalla, koska sairaalarakennuksemme ja -arkkitehtuuri ovat vanhentuneita. Uudessa arkkitehtuurissa perhehuonemalliset vastasyntyneiden tehohoitoyksiköt mahdollistavat paremmin potilas- ja perhelähtöisen hoidon. 

Turun yliopistollinen keskussairaala, Satakunnan keskussairaala sekä Kuopion yliopistollinen sairaala ovat jo aloittaneet toimintansa perhehuonemallisilla osastoilla. Perhehuoneet lisäävät vanhempien ympärivuorokautista läsnäoloa vauvansa luona. Kodinomaisemmat tilat tarjoavat perheille enemmän yksityisyyttä. Siirtyminen  uudentyyppiseen osastorakenteeseen, vanhempien lisääntyvä läsnäolo ja osallistuminen osaston arkeen tuovat tarpeen muuttaa asiantuntijakeskeisiä toimintatapoja perhekeskeisemmiksi.  

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa kehitettiin tähän muutostarpeeseen vastaava Vanhemmat Vahvasti Mukaan -koulutusmalli.

Koulutusmalli tähtää osaston koko moniammatillisen henkilökunnan vuorovaikutustaitojen lisäämiseen. Hyvä yhteistyösuhde henkilökunnan ja vanhempien välillä tukee vanhempien läsnäoloa osastolla ja aktiivista osallistumista hoitotiimiin sekä vanhemman ja vauvan välillä kehittyvää suhdetta.

Koulutus perustuu oletukseen, että vastasyntyneen vauvan ja vanhempien välinen suhde on vauvan kannalta keskeinen ja ainutlaatuinen kasvu- ja kehitysympäristö. Olemalla vauvansa lähellä ja osallistumalla hänen hoivaamisensa vanhemmat voivat siis tukea oman vauvansa kehitystä myös vauvan sairaalahoidon aikana.

VVM-mallin käyttöön otto laajenee Suomessa

Koulutus on tähän mennessä toteutettu Tyksin lisäksi Satakunnan, Päijät-Hämeen, Vaasan ja Kanta-Hämeen keskussairaaloissa sekä Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Ensi syksynä koulutuksessa aloittaa kolme uutta suomalaista sairaalaa, jonka jälkeen lähes puolet suomalaisten synnytyssairaaloiden henkilökunnasta on koulutettu vuoteen 2017 mennessä.

Koulutuksen vaikutuksia osastokulttuuriin sekä pitkäaikaisvaikutuksia lapsen kehitykseen ja vanhempien hyvinvointiin arvioidaan tieteellisellä tutkimuksella. Ensimmäisen haastattelututkimuksen tulokset osoittivat, että sairaanhoitajat kokivat osaston hoitokulttuurin muuttuneen vanhemmuutta ja vauvaa yksilöllisesti huomioivammaksi. Tämä lisäsi vanhempien läsnäoloa osastolla sekä osallistumista vauvansa hoitoon.

Koulutusta viedään ulkomaille

Perhekeskeistä hoitofilosofiaa pidetään kansainvälisestikin olennaisena osana vastasyntyneiden tehohoitoa, mutta sen toteuttaminen käytännöntyössä ei aina onnistu. Koska Vanhemmat Vahvasti Mukaan –koulutusmalli näyttää onnistuvan jalkauttamaan perhekeskeisen hoitofilosofian arkipäivän potilastyöhön, se on herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta.

Torstaina ja perjantaina 4.-5.6. 2015 järjestetään yhteistyössä Lieto Vanhalinnan Rotaryklubin kanssa seminaari ulkomaalaisille yksiköille, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan koulutukseen. Vastasyntyneiden tehohoidon ammattilaisia tulee paikalle seitsemästä Euroopan maasta ja kymmenestä eri sairaalasta. Seminaarissa esitellään yksiköiden vastuuhenkilöille Vanhemmat Vahvasti Mukaan -koulutusmalli ja sen toteuttamiseen liittyvät yksityiskohdat. Koulutuksen toteuttaminen vaatii koko yksikön ja erityisesti yksikön johdon sitoutumista koulutukseen (vai toimintatapojen muutokseen?).

Seminaarin jälkeen Tyksin keskolassa aletaan valmistella ensimmäisen kansainvälisen Vanhemmat Vahvasti Mukaan -koulutuksen aloitusta.