Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 7.5.2015 13.16

Tyksissä käyttöön uusi simulaatiohuone

Avainsanat:

Tyksissä on otettu käyttöön uusi simulaatiohuone. Uudessa huoneessa harjoittelu voidaan räätälöidä sopivaksi erikokoisille ryhmille, eivätkä harjoitukset häiritse osastojen toimintaa. Huone myös mahdollistaa klinikkojen välisen yhteistyön tilankäytössä ja simulaatioharjoituksissa.

Simulaatiohuoneessa on käytössä kaksi erilaista simulaationukkea: synnyttävä nainen ja noin viisivuotias lapsi. Suurehkot nuket sijoitetaan huoneeseen pysyvästi ja niiden ympärille luodaan todentuntuinen sairaalaympäristö. Simulaatio-opetuksessa nukkea voidaan hoitaa toistuvasti, hänelle voidaan tehdä toimenpiteitä ja hänen kanssaan on lupa tehdä virheitä.

Kolme hoitajaa harjoittelevat pienten lasten hoitoa simulaationukella. 

Simulaationukella voidaan harjoitella pienten lasten hoitoa todentuntuisesti.

 

– Lääketieteen kandidaattien opetus on synnyttävän äitinuken avulla sujunut hienosti uudessa simulaatiohuoneessa. Ryhmäkokojen kasvaessa simulaatiot täydentävät oivallisesti synnytyssaliopetusta, sanoo opetushoitaja, kätilö Sanna-Mari Manninen.

Simulaatio on tehokas aikuisoppimismuoto. Uudessa simulaatiohuoneessa harjoituksiin osallistuvat sekä opiskelijat että Tyksin henkilökunta.

Säännöllinen simulaatioihin osallistuminen tärkeää

Simulaatioissa opetellaan asioita mahdollisimman todentuntuisessa ympäristössä. Harjoitukset ovat aina rakenteeltaan samanlaisia, mutta sisällöltään ne voivat sairaalaympäristössä olla monenlaisia.

Teknisten taitojen lisäksi simulaatioissa harjoitellaan mm. tiimityötä, johtamista ja kommunikaatiota. Harjoituksissa keskeisintä ovat jälkikeskustelut, joissa pohditaan mitä tehtiin, mikä meni hyvin ja mitä olisi voinut parantaa.

Oleellista simulaatioissa on oppimiselle otollinen ilmapiiri, jossa on turvallista harjoitella. Säännöllinen osallistuminen simulaatioihin on tärkeää.

Tyksin synnytysosastolla on pidetty säännöllisiä simulaatioharjoituksia jo kymmenen vuoden ajan, keskolassa, (isojen) lasten teho-osastolla neljä vuotta ja lasten poliklinikalla pari vuotta. Lasten teho-osaston simulaatiot toteutettiin aiemmin osastolla, mikä oli potilastilanteen vuoksi ajoittain hyvinkin haasteellista.

– Nyt simulaatiot onnistuvat paremmin ja osallistuminen on sujuvampaa rauhallisessa tilassa, kertoo lastentautien erikoislääkäri Janne Kataja.

Vastasyntyneiden simulaatiot jatkuvat edelleen synnytyssalissa ja keskolassa normaalikäytössä olevilla potilaspaikoilla.

– Tällöin saadaan harjoitteluun vieläkin enemmän todentuntuisuutta ja testattua oikeita hoitovälineitä, kertoo neonatologi Hanna Soukka.

Myös uuden Medisiina D -rakennuksen yhteyteen ollaan rakentamassa simulaatiotiloja. Simulaatiohuoneita ja -keskuksia on käytössä useissa suomalaissairaaloissa ja oppilaitoksissa.