Hyppää pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 28.7.2021 15.53

Varothan tulehdusta kesäkuumalla​

Avainsanat:

Heinäkuu on mätäkuu, sanoo vanha kansa. Mutta aivan kaikkina kuumina aikoina infektion riski on tutkimusten mukaan kaksi kertaa suurempi kuin muulloin.

Muistathan varsinkin hellepäivinä tarkastaa iltaisin ihosi, koska vähäpukeisena liikkuessa ihoon voi helposti tulla raapeumia ja haavaumia. Erityisesti diabeetikoiden kannattaa kesäkuumalla huolehtia ihon terveydestä huolellisesti. Hellekaudella pienestäkin ihorikosta voi tulla vakava antibioottia vaativa tulehdus.

– Pienikin haava voi tulehtua, jos puolustuskyky on heikentynyt pitkäaikaissairauden tai vaativien lääkehoitojen takia. Silloin ihon omat bakteerit voivat olla vaarallisia, jos niitä pääsevät ihon alle. Seurauksena voi olla jopa antibioottihoitoa vaativa syvempien ihokerrosten bakteeri-infektio, Tyksin ihoklinikan sairaanhoitaja Edita Mullo kertoo.

Mistä tunnistan tulehduksen haavassa? 

– Selviä tulehtumisen merkkejä ovat haavan ja sen ympäristön punoitus, ihon kuumottaminen, ja turpoaminen. Jos haavaan sattuu kovasti ja sinulle nousee kuume, on syytä huolestua, Edita listaa.

Jos haveri jo tapahtui, mitä voit tehdä, jotta haava ei tulehtuisi? Ei hätää, noudata Editan ohjeita.

Käsipesulle mars

– Pesethän aina ensin kätesi. Puhdista sen jälkeen haava juoksevalla hanavedellä. Jos puhdasta vettä ei ole saatavilla, käytäthän antiseptistä puhdistusainetta, Edita ohjeistaa.

Poista haavasta kaikki mikä ei sinne kuulu

– Ota varovasti haavasta pois tikut ja sirpaleet. Myös hiekka kannattaa huuhtoa pois huolella, koska kaikki ylimääräinen aine haavassa voi aiheuttaa ihon alle tulehdusta, sairaanhoitajamme kertoo.

Laita haavan päälle hengittävä ja kuiva side 

– Huolehdithan siitä, että haava on puhdas ja pysyy kuivana siteen alla noin 3–7 vuorokauden ajan. Tämän jälkeen voit ottaa siteen pois haavan päältä, Edita neuvoo.

Jos haava sijaistee jalkaterässä, tarkistathan samalla, ettei varpaittesi kynnet ole päässeet venähtämään. Liian pitkät varpaan kynnet voivat rikkoa ja haavoittaa varpaiden ja jalkojen ihoa. 

Muistathan jättää parantumisen ajaksi uimisen tai saunomisen väliin

–  Erityisesti jaloissa sijaitsevat haavat voivat äityä vedessä liottamisesta. Samoin jos olet äitynyt raapimaan ihoa tai iho haavan ympäriltä naarmuuntunut, on vesileikit hyvä hetkeksi unohtaa. Muistathan aina puhdistaa ja kuivata varpaittesi välit huolella uimisen ja saunomisen jälkeen, Edita muistuttaa.

Syvä haava vaatii aina lääkärin silmää

– Jos olet saanut syvän, usean senttimetrien mittaisen ja verta vuotavan tai reunoiltaan repaleisen haavan, on hyvä mennä ensiapuun. Myös eläimen puremaa kannattaa näyttää lääkärille, koska ne tulehtuvat helpommin, Edita sanoo vakavana.

Likainen haava on iso jäykkäkouristusriski

– Likaisiin haavoihin ja eläinten puremiin liittyy aina jäykkäkouristusvaara. Muistathan siis käydä uusimassa jäykkäkouristusrokotteesi. Jos tehosterokotus on päässyt unohtumaan, voit heti haavan saatuasi käydä hakemassa tehosteannoksen.