Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 3.11.2020 15.47

Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä suosittaa toisen asteen ammatillisiin oppilaitoksiin etäopetusta

Avainsanat:

Koronapandemia on kiihtynyt Varsinais-Suomessa nopeasti. Alueellinen koronaryhmä suosittaa toisen asteen ammatillisten oppilaitosten siirtyvän etäopetukseen. Tällä hetkellä koronavirus leviää varsinkin omasta perhepiiristä sekä toisen asteen oppilaitoksista. Lisäksi lieväoireisten tulisi ehdottomasti noudattaa omaehtoista karanteenia ja hakeutua testiin.

Varsinais-Suomessa noin puolet lokakuun tartunnoista todettiin alle 30-vuotiailla. Suurimman koronatartunnan saaneiden ryhmän muodostavat tällä hetkellä perhe- ja lähipiiritapaukset sekä niistä seuranneet jatkotartunnat muun muassa kouluissa. Toisen asteen oppilaitoksiin on kahden edeltävän viikon (19.10.–1.11.) ajalta liitetty ainakin 13 koronatartuntaa. Lisäksi vaihto-opiskelijoiden joukkoaltistumisessa on todettu 16 tartuntaa.

– Koronatilanne on muuttunut viikossa paljon ja tartunnat leviävät erityisesti nuorten keskuudessa. Käänne oli odotettavissa, mutta se tuli yllättävän nopeasti, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä. 

Tällä hetkellä noin 76 prosenttia tapauksista pystytään jäljittämään. Koronaryhmän mukaan maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa. Maakunnan koronavirustapaukset keskittyvät erityisesti Turkuun, Saloon ja Raisioon.

Koronatyöryhmä on havainnut, että koronatesteihin ei enää hakeuduta yhtä herkästi kuin alkusyksyllä.

– Hyvin huolestuttavaa on, että lieväoireisena on liikuttu työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Tämä on osaltaan mahdollistanut koronaviruksen nopeaa leviämistä. On meistä kaikista itsestämme kiinni, millaiseksi tuleva talvi koronarajoitusten suhteen muodostuu. Koronatestiin on edelleen mentävä, jos oireita ilmaantuu, sanoo Mikko Pietilä. 

Ammatillisiin oppilaitoksiin suositellaan etäopetusta ma 9.11. alkaen kahdeksi viikoksi

Varsinais-Suomen koronaryhmä suosittaa, että toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa siirrytään etäopetukseen kahdeksi viikoksi mahdollisimman pian, viimeistään maanantaista 9.11. alkaen. Ryhmä totesi, että päätökset oppilaitosten käytännöistä tehdään paikallisesti epidemiologisen tilanteen mukaan.

– Alamme nähdä etäopetuksen vaikutuksia koronan leviämiseen noin kahden viikon kuluttua voimaantulosta. On tärkeää huomioida riittävä väljyys kaikkien oppilaitosten opetustilanteissa, joita ei voida toteuttaa virtuaaliympäristössä. Maskia käyttämällä voidaan vähentää altistuksia opetuksessa ammatillisissa oppilaitoksissa, lukioissa ja kaikissa julkisissa tiloissa, Pietilä sanoo.

Opintoihin liittyvät harjoittelut voidaan toteuttaa suunnitellusti, kun turvallisista etäisyyksistä huolehditaan.

Suositus etäopetuksesta ei koske tässä vaiheessa lukioita.

Myös työryhmän kaikki aiemmin antamat suositukset ovat edelleen voimassa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakatsaus 3.11.2020

Koronavirustaudin ilmaantuvuudessa tapahtui selvä nousu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ilmoittama ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden nousi merkittävästi vertailuajankohdasta (20.10. jolloin 31,4) ja on nyt kahden viikon (19.10.–1.11.) ajalta 51,9.

Viime viikon aikana (26.10.–1.11.) todettiin 174 uutta tartuntaa. Näistä 57 tapausta ilmaantui viikonlopun aikana.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella asuvilla todetut koronatapaukset. Selite kuvan jälkeen tekstimuodossa.

Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomessa asuvilla henkilöillä todetut koronavirustapaukset 2.3.–1.11.2020. Tilastosta voidaan huomata, että tapausmäärät putosivat toukokuun aikana ja olivat selvästi alhaisemmat kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta alkaen koronatapausmäärät Varsinais-Suomessa ovat kasvaneet vähitellen, kunnes lokakuussa on siirrytty kiihtymisvaiheeseen. Kuvan viimeisen viikon (viikko 44) kohdalla käyrä nousee jyrkästi korkealle.

Lokakuussa koronatartunnan saaneiden ikäryhmät:

Ikäryhmä Positiiviset
Tuntematon7
0–9-vuotiaat16
10–19-vuotiaat
82
20–29-vuotiaat138
30–39-vuotiaat72
40–49-vuotiaat59
50–59-vuotiaat53
60–69-vuotiaat25
70–79-vuotiaat12
80–89-vuotiaat6
90-vuotiaat1
Yhteensä 471


Koronatestistä positiivisen tuloksen on saanut 2,1 prosenttia testatuista viimeisten seitsemän vuorokauden aikana (26.10.–1.11) Tyks Laboratorioista. Koko lokakuun vastaava osuus on 2,5 prosenttia. 

Sairaalahoidon tarve on lisääntynyt, Tyksissä on nyt seitsemän koronapotilasta hoidossa.

Uusia kuolemantapauksia ei ole ilmaantunut. Sairaanhoitopiirin alueella koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 15 ihmistä koko pandemian aikana.

Alueellinen koronaa ehkäisevä ryhmä on monen toimijan yhteinen ohjausryhmä. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti ja linjaa alueellisia suosituksia. Työryhmässä ovat mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, ELY-keskus sekä edustus useista kunnista ja THL:sta. Työryhmää johtaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.