Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 17.8.2021 16.48

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri hyväksyi osaltaan sote-uudistuksen väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanon

Avainsanat:

Varsinais-Suomen uutta hyvinvointialuetta valmisteleva väliaikaishallinto on muotoutumassa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi omalta osaltaan väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanon tiistaina 17. elokuuta. Kunnat, perusterveydenhuolto ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueet, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, erityishuoltopiiri ja alueen pelastustoimi ovat keskustelleet asiasta yhdessä. Jokaisen toimijan tulee omalta osaltaan vielä hyväksyä kokoonpano ennen kuin se virallisesti voi aloittaa.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue tulee olemaan 1.1.2023 alkaen Suomen toiseksi suurin hyvinvointialue ja merkittävä työnantaja, jossa työntekijöitä tulee olemaan noin 21 000. Nyt rakenteilla olevalla väliaikaishallinnolla on merkittävä tehtävä tulevan hyvinvointialueen valmisteluissa. Väliaikainen valmistelutoimielin (Vate) huolehtii maakunnan soteuudistuksen valmistelusta ennen maaliskuun 2022 alkua, jolloin aluevaltuusto aloittaa. Se muun muassa osallistuu hyvinvointialueelle siirtyvän omaisuuden ja sopimusten selvittämiseen, päättää hyvinvointialueen vuosien 2021 ja 2022 talousarviosta sekä osallistuu ensimmäisten aluevaalien järjestämiseen.

Väliaikainen toimielin voi kuitenkin virallisesti aloittaa vasta, kun kaikki Varsinais-Suomen kunnat sekä erityishuoltopiiri ja aluepelastuslaitos ovat yhdenmukaisesti hyväksyneet sen kokoonpanon sekä sen, että sairaanhoitopiiri voi tehdä asettamispäätöksen elokuun aikana.

Toimielimen jäsenet on valittu Varsinais-Suomen tulevan hyvinvointialueen kuntien, perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden yhteistoiminta-alueiden, sairaanhoitopiirin, erityishuoltopiirin ja alueen pelastustoimen viranhaltijoista. Jäseniä on kaikkiaan 13, ja toimielin valitsee puheenjohtajat keskuudestaan. Puheenjohtajaksi on esitetty Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaa Matti Bergendahlia ja varapuheenjohtajaksi Turun kaupungin kansliapäällikköä Tuomas Heikkistä.

Varsinais-Suomen väliaikaisen valmistelutoimielimen esitetty kokoonpano
(edellyttää vielä kaikkien osapuolten yhdenmukaisen hyväksynnän):

Varsinainen jäsen                                                 Varajäsen

Turku:

Tuomas Heikkinen, Turku (vpj)               Max Lönnqvist, Turku

Riitta Liuksa, Turku                                             Laura Saurama, Turku

Mikko Pakarinen, Kaarina                            Krista Ryödi, Lieto

Seija Österberg, Mynämäki                        Juha Sandberg, Raisio

Salo:

Tero Nissinen, Salo                                              Marjaana Sorokin, Somero   

Loimaa:

Jari Rantala, Loimaa                                           Carita Maisila, Marttila

Uusikaupunki:

Anne Takala, Uusikaupunki                        Atso Vainio, Uusikaupunki

Turunmaa:
Patrik Nygren, Parainen                                Erika Strandberg, Kemiönsaaren kunta

Erityishuoltopiiri (KTO/Kårkulla)
Sari Hietala, KTO                                                  Otto Ilmonen, Kårkulla

VSSHP:

Matti Bergendahl, (pj) VSSHP                  Petri Virolainen, VSSHP

Arja Pesonen, VSSHP                                         Saija Stenbacka, VSSHP

Sirpa Rantanen, VSSHP                                  Mikko Pietilä, VSSHP


Pelastuslaitos:

Jari Sainio, Alpe                                                       Mika Viljanen, Alpe

 

– Vaikkei Varsinais-Suomeen ole vielä asetettu väliaikaista valmistelutoimielintä virallisesti, meille on tärkeää aloittaa työskentely viipymättä. Aikataulumme on haastava, sillä meillä ei ole ollut sote-uudistuksen hallinnollista valmistelua monien muiden maakuntien tapaan, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Matti Bergendahl, joka esityksen mukaan toimii väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtajana.

Nopea järjestäytyminen ja toiminnan aloittaminen on keskeistä, jotta hyvinvointialueelle voidaan tehdä ensimmäisiä rekrytointeja sekä suunnitella resurssien käyttöä.

– On hienoa, että olemme nyt päässeet yhdessä eteenpäin. Siitä kiitos kuuluu kaikille suunnittelutyössä mukana olleille. Meillä on edessämme erittäin työntäyteinen syksy ja talvi rakentaessamme tulevaa hyvinvointialuetta. Päämäärämme on hyvin selkeä: haluamme kaikki yhdessä taata asiakkaillemme entistä saumattomamman pääsyn hoitoon, sanoo Bergendahl.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vastaa toimielimen hallinnollisesta tuesta ja operatiivisesta johtovastuusta.

Aikataulu: soteuudistus etenee alkuperäisen aikataulun mukaisesti

  • Hyvinvointialueet on teknisesti perustettu 1.7.2021, kun sotelait tulivat voimaan. 
  • Väliaikaisen valmistelutoimielimen toiminnan on tarkoitus käynnistyä Varsinais-Suomessa mahdollisimman pian, viimeistään syyskuun 2021 alussa.
  • Aluevaltuustojen toimikausi alkaa 1.3.2022.
  • Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023 alkaen. Sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy tällöin kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle.