Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 7.1.2019 15.46

VRE-epidemia jatkuu Turun kaupungin hyvinvointitoimialan yksiköissä

Avainsanat:

Vankomysiiniresistentin enterokokin (VRE) aiheuttama epidemia Turun kaupungin hyvinvointitoimialan yksiköissä jatkuu edelleen.

15.10.2018 lähtien on Turun kaupunginsairaalassa ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) todettu yhteensä 65 VRE-löydöstä. Kaikki tapaukset ovat oireettomia VRE:n kantajuuksia, eikä VRE:n aiheuttamia infektioita ole toistaiseksi todettu.

Vankomysiiniresistentti enterokokki (VRE) on tavanomaisille antibiooteille vastustuskykyinen suolistobakteeri. Se voi aiheuttaa virtsainfektioita, haavainfektioita ja verenmyrkytyksiä. Ongelmana on, että siihen on käytettävissä vain rajallinen määrä tehokkaita antibiootteja. Varsinais-Suomen alueella todetaan vuosittain keskimäärin 2–6 VRE-tapausta.

Tyksin ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan infektiontorjuntayksiköt selvittävät epidemian laajuutta ottamalla altistuneista potilaista useita VRE-bakteerinäytteitä.  Tartunnalle altistuneita on useita satoja ja seulontanäytteitä on otettu loppuvuoden 2018 aikana yli 4000 kpl.

Kaikista Turun kaupunginsairaalaan tulevista sekä kaikista Tyksiin tulevista Turun kaupunginsairaalassa hoidetuista potilaista otetaan VRE-seulontanäytteet. Epidemian rajaamiseksi VRE:n kantajia on hoidettava omassa huoneessa kosketusvarotoimin tai keskitettävä ns. kohorttiyksiköihin. Kantajia on myös yksityisissä asumispalveluyksiköissä.

 

Esa Rintala

ylilääkäri                                                                                            

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö                           

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

 

Jutta Peltoniemi                        

tartuntataudeista vastaava lääkäri

Turun kaupungin Hyvinvointitoimiala