Autologinen kantasolujensiirto
Avainsanat:Autologisessa kantasolujensiirtohoidossa on kyse intensiivihoidosta ja autologisten kantasolujen palautuksesta.
Autologisella kantasolujensiirtohoidolla tarkoitetaan syöpätautien hoitomuotoa, jossa potilaalle annetaan tavanomaista suurempi solunsalpaajalääkitys paremman hoitotuloksen saavuttamiseksi. Kun solunsalpaaja-annoksia suurennetaan merkittävästi, niin lääkityksen haittavaikutuksena on vaikea luuytimen vaurio. Vahvan solunsalpaajalääkityksen (intensiivihoidon) siedettävyyttä voidaan parantaa keräämällä potilaalta etukäteen talteen veren kantasoluja. Nämä kantasolut ovat eräänlaisia "emosoluja", jotka kykenevät uusiutumaan ja tuottamaan erilaistuneita verisoluja. Korkea-annoksisen solunsalpaajahoidon jälkeen kantasolut palautetaan potilaalle tiputuksena ja ne hakeutuvat takaisin luuytimeen turvamaan uusien verisolujen muodostumisen.
Autologisen kantasolujensiirtohoidon tavoitteena on syöpätaudin parantuminen tai taudin etenemisen hidastuminen niin, että potilaalle turvataan pidempi tautivapaa aika. Myelooman, erilaisten lymfoomien sekä joidenkin kiinteiden syöpäkasvainten hoidossa autologinen kantasolujensiirto on vakiintunut hoitotapa. Sen ajankohta riippuu hoidettavasta taudista, mutta käytännössä potilas saa erilaisia syöpälääkehoitoja tautisolukuorman pienentämiseksi ennen varsinaista siirtohoitoa.
Autologisen kantasolujensiirron vaiheet
Syöpätalo (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
Syöpätalo sisältää tietoa eri syöpäsairauksista ja niiden uusimmista hoitokeinoista ja tutkimuksista.
Toimipisteet
Kantasolusiirtoyksikkö
Kantasolusiirtoyksikössämme teemme sekä autologisia että allogeenisia kantasolujensiirtoja.
Hematologian osasto
Tutkimme ja hoidamme vuodeosastollamme hematologisia eli veritauteja sairastavia aikuispotilaita.
Hematologian poliklinikka, T-sairaala
Tutkimme ja hoidamme hematologisia eli veritauteja sairastavia aikuispotilaita.