Hyppää pääsisältöön

Hermo- ja lihassähkötutkimus ENMG

Avainsanat:

ENMG-tutkimuksella (Elektroneuromyografia, ENMG, EMG) selvitellään ääreishermojen ja lihasten sairauksia.

Tavallinen syy ENMG-tutkimuksen tekemiselle on ääreishermon paikallisesta vauriosta johtuva toiminnan häiriö, joka aiheuttaa lihasheikkoutta, tuntohäiriöitä tai kipua. Tällaisia ovat esimerkiksi jalkaan säteilevä selkäkipu (iskiasoire) tai keskihermon pinnetila (rannekanavaoireyhtymä eli canalis carpi - syndrooma). Muita syitä ovat mm. erilaiset lihassairaudet ja yleistyneet polyneuropatiat, hermolihasliitoksen sairaudet ja ionikanavataudit.

Tutkimukseen kuuluu tavallisesti kaksi osaa: neurografia ja neula-EMG. Hermojen toimintaa tutkittaessa ihon pinnalle kiinnitetään pienet mittauselektrodit lihaksen tai tuntohermon kohdalle. Sen jälkeen hermoa ärsytetään pienillä sähkösykäyksillä. Tutkimuslaitteistolla mitataan ärsykkeen kulkua hermoa pitkin. Lihasten toimintaa tutkittaessa lääkäri pistää ohuella neulalla kulloinkin tutkittavaan lihakseen (pistos on verrattavissa akupunktioneulan pistoon). Neulalla rekisteröidään lihaksen sähköistä toimintaa ja sen häiriöitä hermo- ja lihassairauksissa.

ENMG-tutkimuksen potilasohjeet (Hoito-ohjeet.fi)

Toimipisteet

Kliininen neurofysiologia

Tutkimme aivojen, aistijärjestelmien, hermojen ja lihasten sähköistä toimintaa sekä unta ja vireystilaa. Valvomme hermoston ja lihaksiston toimintaa…