Hyppää pääsisältöön

Korvatulehdus

Avainsanat:

Korvakäytävän tulehdus voi johtua esimerkiksi virus-, bakteeri-, tai sienitulehduksesta, allergisesta reaktiosta, altistavasta perussairaudesta tai traumasta. Välikorvan tulehdus puolestaan on tavallisimmin virusflunssan jälkitauti.

Lääkäri tutkii potilaan korvaa.

Korvakäytävän tulehdus

Korvakäytävän tulehdus voi johtua esimerkiksi virus-, bakteeri-, tai sienitulehduksesta, allergisesta reaktiosta, altistavasta perussairaudesta tai traumasta. Tulehdus voi esiintyä pitkällisenä vaivana tai ilmetä äkillisesti. Sen laajuus voi myös vaihdella pienestä paikallisesta alueesta hyvinkin laajalle levinneeseen tulehdukseen.

Korvakäytävän tulehduksen oireita ovat korvan kipu, punoitus, turvotus, kutina ja eritevuoto korvasta. Hoitamattomana nämä oireet lisääntyvät, ja kuumeiluakin voi esiintyä. Myös kuulo voi alentua. Lääkärin suorittama korvakäytävän puhdistus on oleellinen osa hoitoa.

Kun tärykalvo on ehjä, korvakäytävää voidaan huuhdella keittosuola-sprii-liuoksella säännöllisesti useamman päivän ajan. Tulehdusta rauhoitellaan kortisonia, antibioottia tai sienilääkettä sisältävillä korvatipoilla. Antibioottia määrätään toisinaan kuurina joko tabletteina tai vakavassa tulehduksessa jopa suonensisäisesti sairaalassa.

Välikorvan tulehdus

Välikorvan tulehdus on tavallisimmin virusflunssan jälkitauti. Voimakkaassa tulehduksessa tärykalvo voi puhjeta, jolloin korva alkaa vuotaa eritettä.

Tulehdus voi olla äkillinen. Kuulo heikentyy ja korvassa on kipua ja paineen tunnetta. Tauti voi myös olla pitkäaikainen ja edetä hitaasti ja miltei oireetta.

Välikorvan tulehdus kuuluu lääkärin hoitoon. Tavallisimmin hoitona on antibiootti ja kipulääkitys. Tarvittaessa tärykalvo voidaan puhkaista, jotta erite saadaan imettyä pois ja otettua bakteeriviljely taudinaiheuttajan määrittämiseksi. Hankalissa, pitkittyvissä ja tiheään uusiutuvissa tapauksissa asetetaan tuubi (ilmastointiputki) tärykalvoon.

Toimipisteet

Korva-, nenä- ja kurkkutautien vastaanotot, Majakkasairaala

Hoidamme korva-, nenä- ja kurkkutautipotilaita monenlaisissa vaivoissa, sairauksissa ja vammoissa. Teemme leikkausarvioita, suunnittelemme syövän hoitoa ja…