Hyppää pääsisältöön

Nielemisohjaus

Avainsanat:

Potilaat tulevat puheterapeutin ohjaukseen erikoislääkärin lähettämänä. Puheterapeutti havainnollistaa nielemistoimintaa kuvin ja videoin.

Nielemisohjauksessa pyritään helpottamaan nielemistä muuttamalla syömisasentoa, ruuan koostumusta, ruokailuvälineitä, suupalan kokoa, nielemistapaa (erilaiset nielemistekniikat) ja syömisnopeutta sekä huolehtimalla suun kostutuksesta. Tarvittaessa puheterapeutti ohjaa suun lihasten liikeharjoitteita, joilla pyritään parantamaan nielemiseen osallistuvien lihasten toimintaa.

Nielemisohjaus edellyttää potilaalta yhteistyökykyä. Mikäli potilaan muisti- ja havaintotoiminnot ovat heikentyneet, on lähiomaisen tai omahoitajan läsnäolo välttämätöntä.

Puheterapeutit toteuttavat nielemiskuntoutusta Tyksin foniatrian poliklinikalla ja Neurokeskuksessa. Lisäksi kuntoutusta toteutetaan terveyskeskuksissa ja puheterapeuttien yksityisvastaanotoilla.

Toimipisteet

Foniatrian vastaanotot

Tutkimme ja hoidamme kurkunpään sairauksia, sekä niiden aiheuttamia ääni- ja nielemishäiriöitä. Keskeisin potilasryhmämme on äänihäiriöiset aikuiset…