Hyppää pääsisältöön

Nielemisvaikeus eli dysfagia

Avainsanat:

Nielemisen vaikeudessa eli dysfagiassa ruuan tai juoman kuljettaminen suusta ruokatorveen on vaikeutunut tai ei onnistu lainkaan. Vaikeus voi ilmetä yhdessä tai useammassa nielemisen eri vaiheessa.

Nielemisen vaikeudet voivat ilmetä epämukavuutena (nautinto syömisestä on vähentynyt) tai nielemisen tehottomuutena (ruuan kuljetus ruokatorveen on työlästä). Nielemisvaikeus voi aiheuttaa myös infektioriskin (ruokaa tai juomaa joutuu ”väärään kurkkuun” eli aspiroituu hengitysteihin).

Nielemisen ongelmien selvittely voidaan aloittaa missä tahansa korva-, nenä- ja kurkkutautien toimipisteessä, ja sieltä käsin voidaan tarvittaessa tilata jatkotutkimuksia ja lähettää foniatrian poliklinikalle. Neurologisten sairauksien aiheuttamat nielemisongelmat hoidetaan pääsääntöisesti neurologian yksiköiden kautta.

Dysfagian tutkimuksista keskeisimpiä ovat kuvantamisyksikössä tehtävä nielemisfunktiotutkimus (videofluorografia) ja foniatrian poliklinikalla tehtävä nielemistoiminnon tähystystutkimus (FEES-tutkimus).

Toimipisteet

Foniatrian vastaanotot

Tutkimme ja hoidamme kurkunpään sairauksia, sekä niiden aiheuttamia ääni- ja nielemishäiriöitä. Keskeisin potilasryhmämme on äänihäiriöiset aikuiset…