Hyppää pääsisältöön

Ylipainehappihoito (HBOT)

Avainsanat:

Tyks on Suomen ainoa sairaala, jossa on ympärivuorokautisesti toimiva ylipainehappihoidon keskus. Ylipainehappihoidosta vastaa teho-osaston erikoiskoulutettu henkilökunta.

Ylipainehappihoito tilat teho-osastolla.

Ylipainehappihoito on lääketieteellinen hoitomuoto, jossa potilas hengittää 100 prosenttia happea ylipainekammiossa. Se on tehokkain tunnettu keino lisätä elimistön happipitoisuutta ja viedä happea huonosti happeutuneisiin kudoksiin.

Ylipainehappihoito on aina aiheellinen:

  • sukeltajantaudissa
  • vakavassa häkämyrkytyksessä
  • kaasukuolioinfektioissa
  • hoitoa käytetään menestyksellä myös muissa vaikeissa pehmytkudosinfektioissa ja tilanteissa, joissa kudoshapetusta on parannettava.

Ylipainehappihoito toteutetaan paineessa, joka vastaa sukellusta 15–18 metrin syvyyteen. Yksi hoito kestää noin kaksi tuntia ja hoitojakso käsittää tavallisesti noin 5–10 hoitokertaa. Poikkeuksena on sukeltajantaudin hoito, joka kestää noin viisi tuntia. Hoito voidaan antaa joko yksipaikkaisessa kammiossa tai monipaikkaisessa kammiossa. Kummassakin kammiossa potilaalla on mahdollisuus katsoa muun muassa TV:tä hoidon ajan.

Toimipisteet

Aikuisten teho-osasto

Hoidamme T-sairaalan teho-osastolla kriittisesti sairaita aikuispotilaita. Osastolla annetaan muun muassa ylipainehappihoitoa, vaativaa hengityksen ja…

Valtakunnallinen ylipainehappihoitokeskus

​​Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa (2006) Tyksiin on keskitetty ylipainehappihoito osana valtakunnan erityistason sairaanhoitoa.