Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 26.2.2019 15.46

HIFU-hoitoa hyödynnetään luuston kasvainten kivunhoitoon

Avainsanat:

Tyksissä on nyt aloitettu neljän vuoden tutkimus, jossa tutkitaan fokusoidun ultraäänen, eli HIFU-hoidon käytettävyyttä luustoetäpesäkkeiden kivunhoidossa. Tyks on saanut 430 000 euron EU:n rahoituksen niin kutsutun Horizon 2020-projektille.

Tutkimuksessa on mukana useampi yliopistollinen sairaala Euroopasta. Hoitoa verrataan sädehoidon tehokkuuteen. HIFU-hoitoa käytetään palliatiivisesti, eli oireita helpottavana hoitona luuetäpesäkkeiden kivunhoidossa. Turun osalta on tulossa 20 potilasta mukaan. Turku on ainoa paikka Suomessa, jossa HIFU-hoitoa annetaan.

– Tiedämme, että HIFU toimii hyvin luukasvainten hoidossa. Nyt haemme vertailevaa todistetta ja vastausta kysymykseen, onko HIFU yhtä tehokas vai tehokkaampi kuin sädehoito, sanoo radiologian ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros.

Visa Suomi, Pietari Mäkelä, Teija Sainio, Mikael Anttinen ja Roberto Blanco Sequeiros.

Kuvassa vasemmalta tutkija Visa Suomi, radiologiaan erikoistuva lääkäri Pietari Mäkelä, fyysikko ja tutkija Teija Sainio, urologian erikoislääkäri Mikael Anttinen ja radiologian ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros.

Seuraavaksi aivot

HIFU-hoitoa käytetään myös kohdun kasvainten sekä eturauhassyövän hoidossa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on käyttää HIFU-hoitoa aivokasvaimiin ja aivojen liikehäiriöihin. Laitetta ei vielä ole Tyksissä, mutta tavoitteena on saada sellainen ensi vuonna.

– Laitteen hankinta onnistuisi niin, että sillä olisi myös osittain ulkopuolista käyttäjiä, eli me voisimme tarjota palvelua myös muille sairaanhoitopiireille. Hoitomuoto korvaisi myös osan nykyisistä hoitomuodoista, sanoo Blanco Sequeiros.

Hoito korvaisi nykyistä DBS-hoitoa (Deep Brain Stimulation), niin kutsuttu syväaivostimulaatio, jossa aivoihin työnnetään kalloon porattujen reikien kautta elektrodit, joilla aivoja stimuloidaan sähköisesti.

– HIFU on sillä tavalla mullistava, että hoito voidaan tehdä kajoamatta eli ilman kirurgiaa ja minkälaista haavaa.

Potilasta valmistellaan eturauhassyövän hoitoa varten.

Magneettikuvauksen avulla HIFU-hoitoa pystytään kohdistamaan oikeaan paikkaan. Kuvassa valmistellaan potilasta eturauhassyövän hoitoa varten.

Kuin kovera peili

HIFU eroaa tavallisesta ultraäänestä. Se on kohdennettua ultraääntä, joka toimii samalla periaatteella kuin kovera peili, jolla auringonsäteet saadaan kohdistettua samaan pisteeseen. Menetelmällä saadaan aikaiseksi lämpövaikutus, jonka ansioista kudos menee kuolioon ja jonka jälkeen kasvain poistuu vähitellen.

HIFU-hoitoa on annettu eturauhassyöpää sairastaville potilaille jo noin puolitoista vuotta.

– Pyrimme siihen, että syöpäkudos, joka on näytteellä todistettu pahanlaatuiseksi, saadaan kokonaan pois.

Teija SainioFyysikko Teija Sainio tekee väitöskirjaa HIFU-hoidosta. Tässä hän pitää eturauhassyövän hoidolle tarkoitettuja steriilejä ja kertakäyttöisiä instrumentteja käsissään.

Kansainvälistä kiinnostusta

Tyksin HIFU-hoito on saanut paljon huomiota myös ulkomailla. Kanadasta ja Yhdysvalloista asti on tullut kyselyitä potilailta, jotka ovat kiinnostuneita hoidosta. Floridasta tuli eturauhassyöpää sairastava potilas käymään Turussa arviossa.

– Ne ovat tietysti vähän hankala järjestää, mutta potilaat ottavat itse selvää netistä, mitä tutkimuksia on maailmassa meneillään ja ottavat itse suoraan yhteyttä sairaalaamme, kertoo urologian erikoislääkäri Mikael Anttinen.

HIFU-eturauhasyksikkö maksaa 200 000 euroa ja jokainen hoitokerta välineineen maksaa 3500–4000 euroa.

– Lääketieteelliseksi instrumentiksi se ei ole niin kallis, vaikka välinettä voidaan käyttää vain kerran. Esimerkiksi verisuoni-instrumentit maksavat kolme kertaa enemmän kuin tämä, sanoo Blanco Sequeiros.

HIFU koostuu sanoista High Intensity Focused Ultrasound. 

 

Teksti ja kuvat: Nadine Karell