Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 18.5.2021 16.47

Lapset ja nuoret saavat harrastaa sisätiloissa lähikontaktilla tästä päivästä lähtien

Avainsanat:

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on hieman rauhoittunut. Silti ilmaantuvuus on vielä lähellä sataa ja siten olemme edelleen tiukasti leviämisvaiheessa.

Ilmaantuvuus on laskussa ja kaikilla mittareilla arvioituna tilanne on alueellamme rauhoittumassa. Vapun juhlinta ei onneksi näytä merkittävästi lisänneen tartuntoja.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti tiistaina 18.5.2021, että lapset ja nuoret, jotka ovat syntyneet vuonna 2001 tai myöhemmin, voivat harrastaa sisätiloissa myös lähikontakteja sisältäviä lajeja tästä päivästä lähtien. Tavoite on, että lasten ja nuorten kilpailu- ja ottelutoiminta päästään aloittamaan ensi viikolla, 25.5., jos epidemiatilanne pysyy rauhallisena.

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 94,9. Viime viikon perjantaina 14.5. ilmaantuvuus oli 101,3. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 94,4. Positiivisten testien osuus on nyt 3,0 prosenttia, kun se viime viikolla oli 3,2 prosenttia. 

Yleisötilaisuuksien maksimiraja nousi viime viikolla kymmeneen henkilöön. Tämä AVI:n päätös on voimassa 31.5. asti. Jotta tästä päästäisiin edelleen ylöspäin tulisi siirtyä takaisin kiihtymisvaiheeseen. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä ajatellen kesäkuun alun valmistujaisia ja koulujen päättymisen juhlallisuuksia.

Koronakoordinaatioryhmä päätti jo viime viikolla suositella porrastettua juhlakäytäntöä ylioppilasjuhliin ja muihin valmistujaisjuhliin niin, että vain osa vieraista on paikalla samaan aikaan.

– Päästääksemme kiihtymisvaiheeseen, ilmaantuvuuden täytyy olla välillä 25-50 kahden viikon ajan. Valitettavasti on hyvin epätodennäköistä, että pääsemme niin mataliin lukuihin näin lyhyessä ajassa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo. 

Rokotuskattavuus lähes nolla nuoressa ikäryhmässä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala saa paljon kysymyksiä siitä, miksi edelleen pysytään niin tiukasti kiinni rajoituksissa eikä esimerkiksi kesätapahtumia voida järjestää.

– Täytyy muistaa, että rokotuskattavuus on käytännössä nolla niissä ikäryhmissä, jotka liikkuvat eniten kaupungissa ja katukuvissa. Meillä on siis hyvin epävarma tilanne käsissämme. Vasta sitten, kun saavutetaan hyvä rokotuskattavuus molempien annosten kohdalla nuoremmissa ikäryhmissä, voidaan keventää rajoituksia lähelle normaalia elämää, sanoo Rintala. Suotuisan kehityksen jatkuessa toivomme voivamme kuitenkin edetä jatkossa siihen suuntaan jo aiemmin.