Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 7.10.2019 16.46

"Stigmaa täytyy saada vähennettyä"

Avainsanat:

Uusi psykiatrinen sairaala on tarkoitus rakentaa Mikron tontille Kupittaalle. Suunnittelu on meneillään ja sairaala valmistuu näillä näkymin vuonna 2024.

– Helposti lähestyttävä, avoin ei sairaalamainen.

Näin kokemusasiantuntija Mari Madetoja kuvailee toivomaansa uutta tulevaa psykiatrista sairaalaa. Hän on Tyks Psykiatrian kokemusasiantuntija omaisena.

Mari Madetoja

Kokemusasiantuntija Mari Madetoja Mikro-tontin vieressä Sirkkalankadulla, Kupittaalla.

Projektipäällikkö Pekka Makkonen on samoilla linjoilla:

– Turun Tiedepuistossa kaikki arjen toiminnot ovat lähellä ja terveys-kampus tulee täydentymään uudella avoimella sairaalalla, joka ei ole laitosmainen tai suljettu.

– Nykyiset psykiatriset sairaalat ovat vanhanaikaisia ja ankeita jo ihan ulkoapäinkin. Voitaisiin jo ympäristöllä luoda mielen hyvinvointia, sanoo Madetoja.

Psykiatrinen sairaala tulisi tarjoamaan muita kuin erikoissairaanhoidon palveluita esimerkiksi ravintola-, apteekki- ja kauppapalveluita.

– Tämä madaltaa hoitoon hakeutumisen kynnystä. Kukaan ei tiedä kuka on sairaalan asiakas ja kuka ei, sanoo Madetoja.

Leiman saa helposti

Madetoja haluaa vähentää stigmaa, joka liittyy psykiatrisiin sairauksiin.

– Ihmiset puhuvat mielisairaalasta ja hulluista ihmisistä. Psyykkisesti sairaan ihmisen täytyy olla hyvin varovainen kenen kanssa puhuu sairaudestaan, ettei leimaudu.

Madetojalla ei ole omasta mielestään omaisena leimaa, mutta jos häneen niin suhtaudutaan, hän ajattelee, että se johtuu toisten tietämättömyydestä. Hän kuulee kuitenkin muiden puheissa ennakkoluuloja ja stigmaa.

– Esimerkiksi jos henkilöllä on ollut joku mielenterveyden häiriö, niin siihen palataan todella herkästi. Vastoinkäymisten kohdatessa, vaikeuksia selitetään helposti aikaisemmalla mielenterveyden häiriöllä. Hän ei voi olla normaali, koska on kerran sairastanut jotakin psyykkistä sairautta.

Omaisen rooli on tukea

Omaisen rooli on Madetojan mielestä tukea läheistään. Omainen ei kuitenkaan saa olla ainoa kannatteleva tuki. Sitä täytyy tehdä hyvässä yhteistyössä hoitotahon kanssa.

– Täytyy muistaa, että jotkut omaiset ovat tuen antajina 24/7 kun taas toiset omaiset ovat puhelinsoiton päässä, eri paikkakunnalla, toisella puolella Suomea.

Madetojalle itselle omaisena oleminen on joskus haastavaa, mutta myös hyvin palkitsevaa, kun huomaa, että jokin asia menee hyvin ja sairaus jää taka-alalle.

Valmis 2024

Tämän hetkisen suunnitelman mukaan psykiatrinen sairaala rakennettaisiin Turkuun, Tyksin Kantasairaalan viereen niin sanotulle Mikron tontille. Sairaanhoitopiiri on vuokrannut tontin Turun kaupungilta sopimuksella, jonka mukaan vuokra-alueen toiminta on rajattu ensisijaisesti psykiatrisen sairaalan toteuttamiseen.

Bruttopinta-alaltaan noin 42 000 neliömetrin suuruisen sairaalan rakentamisen arvioidaan maksavan noin 112,3 miljoonaa euroa ilman irtaimistoa ja muuta toimintavarustelua. Jos alueelle saadaan lainvoimainen asemakaava viimeistään keväällä 2021, ehtisi sairaala valmistua vuonna 2024.

– Sairaala on kehittyvän psykiatrian edellytys, sanoo toimialuejohtaja Jesper Ekelund Tyks Psykiatriasta. Emme voi enää toimia 100 vuotta sitten rakennetuissa rakennuksissa. Jo perustarpeet kuten yhden hengen huone, oma vessa, läheisyys päivystykseen edellyttävät uutta taloa. Lisäksi avohoitopainotteisuus ja avohoidon ja osastohoidon integraatio onnistuvat vain mikäli ne ovat lähekkäin. Lisäksi nykyrakennuksissa on runsaasti turvallisuus- ja sisäilmaongelmia.

Kick-off tilaisuus 8.10.

Sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli 17.9.2019 sairaalan tarveselvitystä ja toiminnallista suunnitelmaa. Hallitus totesi, että hankkeen suunnittelu jatkuu, mutta se tarvitsee vielä tarkennusta kaavoituksen ja investoinnin osalta.

Tiistaina 8.10.2019 sairaanhoitopiiri järjestää avoimen tilaisuuden psykiatrisen sairaala-hankeen käynnistämisestä. Tilaisuus on kello 14–15.30 Medisiina D-rakennuksessa, Kiinamyllynkatu 10, Alhopuro-sali 1. krs.

 

Läheisiään kunnioittaen Mari Madetoja ei halua kertoa kuka lähipiiristä sairastaa ja mitä.

 

Teksti ja kuva: Nadine Karell