Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 27.5.2021 16.47

Tyks Laboratoriot satakertaisti koronan kapasiteettinsa puolessa vuodessa

Avainsanat:

Tyks Laboratorioiden kliinisen mikrobiologian vastuualueen toiminta joutui alkuvuodesta 2020 aivan uuden tilanteen eteen. Muutaman kuukauden aikana näytteenotto- ja analyysikapasiteetti kasvoi valtavasti ja luotiin uusia käytäntöjä matalan kynnyksen koronatestaamiseen. Toiminta on jatkunut näin viime syksystä lähtien.

Pipetointiautomaatti.

– Korona osoitti maailmalle, miten tärkeää mikrobiologia on. Se on mukana monenlaisissa terveysasioissa sekä hyvässä että pahassa, toiset epidemiat ovat ennakoitavissa ja toiset ennakoimattomissa. Siksi yliopistotasoisen kliinisen mikrobiologian laboratorion pitää koko ajan kehittää diagnostiikkaansa ihan kuin formula 1-tallin autojaan, Tyksin laboratoriotoimialueen johtaja Antti Hakanen sanoo.

– Vuosi tai saatikka puolitoista vuotta sitten en olisi voinut kuvitella, että tutkimme 2 500 hengitystienäytettä kiivaimpina päivinä tai että meillä edes voisi olla olemassa kapasiteettia siihen, kliinisen mikrobiologian vastuualuejohtaja Kaisu Rantakokko-Jalava sanoo.

Ennen koronapandemiaa vuoden 2019 syyskaudella tehtiin 300-1200 hengitystievirusten PCR-tutkimusta kuukaudessa. Erityisen kovana influenssakautena 2017-18 tehtiin marraskuusta toukokuuhun noin 12000 influenssatestiä. Jo se nähtiin silloin isona määränä.

Vuonna 2019 kliinisen mikrobiologian koko tutkimusmäärä oli 450 000 kappaletta, josta kaikkien PCR-testien osuus oli noin 75 000. Viime vuonna pelkkiä koronatestejä tehtiin 170 000. Nyt, kun on kulunut noin 15 kuukautta koronaepidemia-aikaa, ollaan tutkittu kaiken kaikkiaan noin 325 000 koronanäytettä. Kapasiteetin hurjan nostamisen ja testin joustavan kehittämisen on mahdollistanut se, että diagnostiikka nojaa isojen automaattilaitteistojen sijasta omaan molekyylibiologian osaamiseen.

– Jos meillä ei Suomessa olisi ollut Turun ja Helsingin yliopistollisten keskussairaaloiden virologian laboratorioita, Suomen koronadiagnostiikka olisi viivästynyt useilla kuukausilla, koska ensimmäiset kaupalliset testit saatiin markkinoille vasta, kun epidemia oli jo käynnissä. Pystytimme Tyksissä oman koronavirus PCR-menetelmän hyvin nopeasti koronaviruksen perimän selvittyä ja muutamassa viikossa olimme valmiit aloittamaan ensimmäiset testaukset, Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen sanoo.

– Toimintamme pohjautuu vuosikymmenien tutkimustoimintaan ja yhteistyöhön yliopiston kanssa, joten meillä oli hyvät valmiudet pystyttää omavalmisteinen koronatesti nopeasti. Olemme myös etulinjassa muuntovirusten tunnistamisessa omavalmisteisillä testeillä ja sekvensoinnilla.


Teksti: Nadine Karell

Kuva: Mikael Soininen