Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 23.10.2019 16.46

Tyks Lasten ja nuorten päivystys siirtyy U-sairaalaan

Avainsanat:

Tyks Lasten ja nuorten päivystys käynnistää toimintansa U-sairaalassa 1.11. Perusterveydenhuollon lapsipotilaiden päivystyksellinen hoito siirtyy Tyks Akuutista Lasten ja nuorten klinikkaan U-sairaalaan marraskuun alusta alkaen. Näin lasten yhteispäivystyksen toimintaa voidaan kehittää jo ennen koko lastenklinikan muuttoa uuteen T3-sairaalaan vuonna 2022.

Heikki Lukkarinen, Sanna Sederholm ja Anna-Maija Kujari kokeilevat pöytäfutis-peliä.

Toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen, vs. apulaisosastonhoitaja Sanna Sederholm ja vt. osastonylilääkäri Anna-Maija Kujari U-sairaalan aulassa.

U-sairaalassa on tähänkin asti toiminut lasten erikoissairaanhoidon ainoa ympärivuorokautinen päivystyspiste Varsinais-Suomessa.

– Kymmenen vuotta sitten trendi oli se, että kaikki samaan päivystykseen, vauvasta vaariin, mutta nykyään ajatellaan, että lapsipotilaat ovat hyvin erilainen ryhmä kuin aikuispotilaat ja päivystysasetuksenkin mukaan lapsipotilaille kuuluu omat, heille soveltuvat odotustilat, sanoo vt. osastonylilääkäri Anna-Maija Kujari.

Lapsiin perehtyneet ammattilaiset ovat parhaita arvioimaan lapsipotilaita. Perheidenkin toivomus on, että lapsilla olisi omat päivystykset.

– Nyt kun T3-sairaala on rakenteilla, alamme valmistautua kaikkien lapsipotilaiden siirtymiseen sinne. Olisi aika suuri muutos jos lasten ja nuorten päivystys aloitettaisiin uusissa tiloissa vasta muuton yhteydessä vuonna 2022. Sen takia tätä muutosta haluttiin tehdä jo nyt hyvissä ajoin, ennen muuttoa uuteen sairaalaan.

Lapsilla oikeus omaan päivystykseen

Lasten oikeudet sairaalassa perustuvat Nobab-standardeihin, joka puolestaan pohjautuvat YK:n Lapsen oikeuksien sopimukseen. Siinä muun muassa sanotaan, että lapsipotilaille kuuluu olla oma päivystys.

Tavoitteena on, että perhe saa tarvitsemansa avun kerralla. Tämän uskotaan vähentävän lasten ja nuorten palveluiden tarvetta.

– Ensikokemuksia on saatu alueilta, joilla on aloitettu keskitetty lastenpäivystys. Ne osoittavat, että lasten ja nuorten terveydenhuoltopalvelujen tarve kokonaisuutena vähenee. Kun lasten päivystyksellisiä asioita hoitavat lapsiin erikoistuneet ammattilaiset, lapsen asiat hoidetaan kokonaisvaltaisesti. Silloin syntyy vähemmän jatkohoitokäyntejä esimerkiksi perusterveydenhuoltoon, sanoo Lasten ja nuorten klinikan toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen.

Perheille helpompaa

Myös lasten ja nuorten terveys paranee, koska erikoissairaanhoidon ammattilaiset tunnistavat mahdolliset sosiaaliset ongelmat. Niihin voidaan tarttua aktiivisesti ja ajoissa, yhteistyössä kuntien kanssa.

Suurin hyöty lasten omasta päivystyksestä on Anna-Maija Kujarin mielestä se, että kaikki perheet tulevat samasta ovesta ja he tietävät saavansa ammattitaitoisen hoidon ja hoidon tarpeen arvioinnin.

– Vanhempien ei tarvitse itse miettiä, minkälaista ja kenen antamaa hoitoa heidän lapsensa tarvitsevat, vaan me arvioimme sen, sanoo Kujari. 

Lasten ja nuorten päivystys

  • Puhelinnumero 02 313 1420.

  • Avoinna ympäri vuorokauden.

  • Sisäänkäynti U-sairaalan pääsisäänkäynti 3A.

  • Vuositasolla noin 12 000–15 000 alle 16-vuotiasta lasta.

  • Turun ja lähikuntien perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystys.

  • Lastenklinikalla sijaitsevan päivystyksen lisäksi Salon sairaalan päivystyspiste palvelee lapsiperheitä edelleen ympärivuorokautisesti.

  • Loimaan ja Vakka-Suomen sairaaloiden päivystyspisteet palvelevat klo 22 asti.

 

Teksti ja kuva: Nadine Karell