Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 26.11.2019 15.46

Tyksin ja Turun kaupungin fysiatria yhdistetään vuoden alussa

Avainsanat:

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri yhdistävät fysiatrian erikoislääkäripalveluitaan. Fysiatristen potilaiden hoito keskitetään 1.1.2020 lukien sairaanhoitopiirin fysiatrian poliklinikalle.

Turun kaupungin fysiatrian lääkärityövoima ja yhden sihteerin työpanos vuokrataan piirille. Hoitovastuu on sairaanhoitopiirillä. Sairaanhoitopiirin hallitus päätti asiasta 26.11.2019.

– Tämä on hieno asia ja vahvistaa fysiatrian toimintoja, sanoo Tyks Orton toimialuejohtaja Ville Äärimaa.

Tuleva yksikkö sijoittuu Kirurgiseen sairaalaan, Luolavuorentielle. Välittömien synergiahyötyjen lisäksi ehdotettu yhteistyöjärjestely mahdollistaa toiminnan suunnittelun sekä pitkäjänteisemmän muutoksen valmistelun maakunnallisessa lääkinnällisessä kuntoutuksessa. Yhdistetty toiminta mahdollistaa myös asteittaisemman kehitystyön fysiatrisen potilaan hoidossa, vahvistaen myös perusterveydenhuollon kehittämistyötä.

Yhteinen lähetejono ja lähetekäsittely vähentävät myös viiveitä, joita ovat aiheutuneet muun muassa lähetteiden siirtämisestä organisaatioiden välillä.

Pieni erikoisala

Sekä Turun kaupungin että sairaanhoitopiirin fysiatrian yksiköt ovat lääkäriresurssien osalta erittäin haavoittuvia. Jo yksittäisen työntekijän poissaolo aiheuttaa merkittävää jonojen kasvua, mikä vaarantaa hoitotakuun toteutumisen.

Fysiatria on erikoisalana pieni ja kärsii jatkuvasta erikoislääkäripulasta. Myös erikoistuvien lääkäreiden rekrytointi on vaikeaa. Valtakunnallisissa arvioissa fysiatrian osaamisen tarve kasvaa lähivuosina entisestään. Tämä aiheuttaa kestämättömän resurssitilanteen pienelle erikoisalalle ja johtaa pahimmillaan jonojen merkittävään pidentymiseen. Suomessa on tällä hetkellä useita fysiatrian virkoja täyttämättä erikoislääkäripulasta johtuen.

Turussa noin 1500 fysiatrian potilasta vuodessa

Tyksin fysiatrian poliklinikalla käyneiden potilaiden lukumäärä vuonna 2018 oli 1170 ja potilaskontakteja oli yhteensä 2700.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla lääkinnällisen kuntoutuksen yksikössä tutkitaan 1000 uutta fysiatrian potilasta vuodessa ja käyntejä on noin 1500. Vuosittain potilaskontakteja on noin 2000.

Fysiatrian erikoislääkärit hoitavat potilaita, jotka tarvitsevat erikoislääkärin arviota esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa sekä diagnostiikassa ja toimintakyvyn arvioissa.

 

Tämä on toimituksellinen tiedote kuntayhtymän hallituksen kokouksesta. Esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi.