Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Kliinisen kemian ohjeet ammattilaisille

Avainsanat:

Näytteiden lähetysohje

Näytteet tulee ottaa Laboratorion tutkimusohjekirjan tutkimuskohtaisten ohjeiden mukaisesti. Mikäli potilas käy Varhan yksiköiden lähetteellä etänäytteenotossa Tyks Laboratorioiden ulkopuolisessa laboratoriossa, tulee kaikki ne näytteet, jotka säilyvät analyysikelpoisina, lähettää Tyks Laboratorioiden Kliiniselle kemialle analysoitavaksi. Plasma tai seerumi siirretään tiiviskorkkiseen erotteluputkeen lähetystä varten, vaikka näyte olisi otettu geeliputkeen. Erikseen sovittaessa näytteet voidaan lähettää primaariputkissa.

Kylmälähetys: Näytteet lähetetään jääkaappilämpöisinä kylmävaraajilla varustetussa styroxlaatikossa. Pitkissä kuljetuksissa (yönylikuljetukset) käytetään pakastettuja kylmävaraajia. Kylmälähetyksissä on varmistettava, että näytteet eivät jäädy kuljetuksen aikana. Erityistä huomiota on kiinnitettävä pakastettuja kylmävaraajia käytettäessä.

Pakastelähetys: Pakastetut näytteet pakataan hiilihappojäiden kanssa styroxlaatikkoon tai käytetään muuta pakastelähetykseen soveltuvaa pakkausta (esim. TempFlex). Jos kuljetuksessa käytetään termoskannua, on käytettävä pakastegeelejä (ei hiilihappojäätä). Pitkissä kuljetuksissa (yönylikuljetukset) termoskannu ei ole riittävä. Pakastelähetyksissä on varmistettava, että näytteet eivät sula kuljetuksen aikana.

Jos potilas on käynyt etänäytteenotossa Tyks Laboratorioiden ulkopuolisessa laboratoriossa, jossa osa tutkimuksista on tehty näytteen huonon säilyvyyden takia, lähetetään vastaukset liitettynä potilaan Weblab-tutkimuslähetteeseen. Lähetteeseen on merkittävä näytteenottopäivä, näytteenottoaika sekä tutkimukset tilannut osasto. Tutkimuslähetteen ja vastaukset voi lähettää näytelähetysten mukana. Kiireelliset vastaukset faksataan numeroon (02) 3133923.

Näytteet voidaan lähettää ns. vastauslähetyksinä, jolloin vastaanottaja maksaa ykkösluokan postimaksun. Express-pakettien kohdalla vastaanottaja maksaa postimaksun, jos lähettäjä käyttää logistiikkatunnusta 673886. Lähettäjän on varmistettava, mitä lähetystapaa tulee käyttää, jotta lähetys on perillä seuraavana päivänä.

Näytteiden lähettämistä koskevat tiedustelut puh. (02) 313 5908 tai sähköpostilla osoitteesta nlk@varha.fi

Näytteenotto-ohjeet: Kliinisen kemian laatimat näytteenotto-ohjeet ammattilaisille hoito-ohjeet.fi-sivustolla

Kliinisen kemian laatimat näytteenotto-ohjeet potilaille hoito-ohjeet.fi-sivustolla