Hyppää pääsisältöön

Aivo-selkäydinnesteen kiertohäiriöt lapsilla

Avainsanat:

Aivo-selkäydinnesteen kiertohäiriöt aiheuttavat kallonsisäisen paineen nousua ja äkillistä tajunnan tason muuttumista. Pitkään jatkuessaan lievästi koholla oleva aivopaine heikentää aivojen normaalia kehittymistä.

Tavallisimmat syyt aivo–selkäydinnesteen kiertohäiriöön ovat synnynnäiset poikkeavuudet tai vastasyntyneellä ilmenevät vakavat vaikeudet. Tila havaitaan joko neurologisten oireiden perusteella tai kallon poikkeavalla kasvulla. Lastenlääkärin tai lastenneurologin tutkimuksen perusteella tilanne varmistuu joko magneetti- tai tietokonetomografiakuvauksella.

Hydrokefalus (eli vesipäisyys) hoidetaan suntin avulla, jolla aivoselkäydinneste johdetaan aivokammioista yleensä vatsaonteloon. Toimenpide tehdään lasten leikkausosastolla.

Suntin toimintaan liittyy usein häiriöitä. Tukkoon mennessään se aiheuttaa aivopaineen oireita, kuten pahoinvointia ja tajunnan tason muutoksia. Suntti voi myös tulehtua.

Suntin toimintahäiriön sattuessa hoitoon on hakeuduttava välittömästi. Lapsi toimitetaan lasten ja nuorten klinikalle tutkimuksiin. Jos magneetti- tai tietokonetomografiassa todetaan suntin toimintahäiriö, johtaa se pikaiseen päivystysleikkaukseen lasten leikkausosastolla.

Lastenklinikalla kokeneet lastenlääkärit, lasten neurologit, kirurgit, neurokirurgit, radiologit ja lasten anestesialääkärit hoitavat näitä lapsia pitkän kokemuksen avustamana.

Toimipisteet

Lasten ja nuorten kirurgian osasto ja päiväkirurgia

Hoidamme 0-16-vuotiaita lapsia ja nuoria kaikilla lastenkirurgian ja lastenortopedian osa-alueilla.

Lastenneurologian poliklinikka, Mäntymäki

Lastenneurologian Mäntymäen toimipiste on suunnattu ensisijaisesti turkulaisille lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat lastenneurologista…