Hyppää pääsisältöön

Diabetes

Avainsanat:

Diabetes on yhteisnimitys ryhmälle sairauksia, joissa veren glukoosipitoisuus eli verensokeri on normaalia korkeampi. Diabetesta on useita eri tyyppejä ja alaryhmiä.

Diabetes jaetaan useisiin eri tyyppeihin. Päätyypit ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes. Molemmissa päätyypeissä on luonteeltaan ja hoidoltaan erilaisia alaryhmiä. Myös jotkin muut sairaudet tai muiden sairauksien hoito voivat lisätä insuliinin tarvetta tai vaurioittaa haimaa ja aiheuttaa diabeteksen. Raskausdiabetes tarkoittaa, että kohonnut verensokeri on todettu ensimmäistä kertaa raskauskauden aikana.

Diabetessairaudet kehittyvät yksilöllisesti altistavan perimän, ympäristötekijöiden ja elintapojen yhteisvaikutuksesta. Eri diabetestyyppeihin voi sairastua monen ikäisenä. Tyypin 1 diabetekseen useimmat sairastuvat alle 40-vuotiaana, mutta siihen voi sairastua myös ikäihmisenä. Tyypin 2 diabetekseen useimmat sairastuvat yli 40-vuotiaana, mutta siihen voi sairastua myös nuoruusikäisenä, jopa lapsena.

Toimipisteet

Diabetespoliklinikka

Kantasairaalan diabetespoliklinikalla hoidetaan yli 16-vuotiaita, pääsääntöisesti monipistos- tai insuliinipumppuhoitoisia tyypin 1 diabeetikoita…

Endokrinologian poliklinikka, Salo

Tutkimme ja hoidamme potilaita, joilla on hormoni- ja aineenvaihduntasairauksia.

Sisätautien poliklinikka, Turunmaan sairaala

Tutkimme ja hoidamme sisätautien erikoisalaan kuuluvia sairauksia, kuten ruuansulatuskanavan sairauksia, verisairauksia, endokrinologisia sairauksia, mm…

Sisätautien poliklinikka, Loimaa

Hoidamme erilaisia sisätauteja sairastavia potilaita ajanvarauksella.