Hoppa till huvudinnehåll

Diabetes

Nyckelord:

Diabetes on yhteisnimitys ryhmälle sairauksia, joissa veren glukoosipitoisuus eli verensokeri on normaalia korkeampi. Diabetesta on useita eri tyyppejä ja alaryhmiä.

Diabetes jaetaan useisiin eri tyyppeihin. Päätyypit ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes. Molemmissa päätyypeissä on luonteeltaan ja hoidoltaan erilaisia alaryhmiä. Myös jotkin muut sairaudet tai muiden sairauksien hoito voivat lisätä insuliinin tarvetta tai vaurioittaa haimaa ja aiheuttaa diabeteksen. Raskausdiabetes tarkoittaa, että kohonnut verensokeri on todettu ensimmäistä kertaa raskauskauden aikana.

Diabetessairaudet kehittyvät yksilöllisesti altistavan perimän, ympäristötekijöiden ja elintapojen yhteisvaikutuksesta. Eri diabetestyyppeihin voi sairastua monen ikäisenä. Tyypin 1 diabetekseen useimmat sairastuvat alle 40-vuotiaana, mutta siihen voi sairastua myös ikäihmisenä. Tyypin 2 diabetekseen useimmat sairastuvat yli 40-vuotiaana, mutta siihen voi sairastua myös nuoruusikäisenä, jopa lapsena.

Enheter

Diabetespolikliniken

På Stamsjukhusets diabetespoliklinik behandlas patienter över 16 år i huvudsak med typ-1 diabetes och som står på flerdos- eller insulinpumpbehandling…

Endokrinologiska polikliniken, Salo

Vi undersöker och behandlar patienter med hormonsjukdomar och metabola sjukdomar.

Internmedicinska polikliniken, Åbolands sjukhus

Vi undersöker och behandlar följande sjukdomar inom internmedicin: sjukdomar i mage och tarm, blodsjukdomar, sjukdomar inom endokrinologi, bl.a. diabetes…

Sisätautien poliklinikka, Loimaa

Hoidamme erilaisia sisätauteja sairastavia potilaita ajanvarauksella.