Hyppää pääsisältöön

Harvinaiset sairaudet

Avainsanat:

Euroopan unionin määritelmän mukaan harvinaisiksi katsotaan sairaudet, joita sairastaa enintään viisi ihmistä 10 000 ihmistä kohden. Arvion perusteella yli 300 000 suomalaisella on jokin harvinainen sairaus, vamma, oireyhtymä tai epämuodostuma.

Taudin harvinaisuus tuo mukanaan haasteita sairauksien ja vammojen tunnistamisessa, hoidossa, kuntoutuksessa, palveluissa ja arjen sujumisessa. Tämän vuoksi tarvitaan usein moniammatillista työryhmää harvinaistautien diagnosoimiseksi ja hoitamiseksi.

Harvinaissairauksia hoidetaan sairaalassamme kaikilla erikoisaloilla. Kaikille sairauksille ei kuitenkaan ole erikseen nimettyä omaa poliklinikkaa. Tämän vuoksi sairaalaamme on perustettu Harvinaissairauksien yksikkö, joka pyrkii parantamaan harvinaispotilaiden hoidon järjestämistä. Monissa harvinaissairauksissa hoito on jo hyvin organisoitua ja sairaalassamme toimii tiettyjen harvinaissairauksien osaamiskeskuksia.

Toimipisteet

Harvinaissairauksien yksikkö

Harvinaissairauksien yksikkö toimii koordinoivana yksikkönä harvinaissairauksien diagnostiikan, hoidon ja kuntoutuksen kohdentamisessa.