Hyppää pääsisältöön

Keskenmenon hoito

Avainsanat:

Noin 10-15 % raskauksista päätyy keskenmenoon. Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen 22+0 raskausviikkoa. Meiltä saat avun keskenmenon hoitoon ympäri vuorokauden.

lääkäri näyttää potilaalle paperista ohjetta.

Keskenmenon oireet

Keskenmeno alkaa yleensä vähäisellä verenvuodolla, joka muuttuu runsaammaksi. Kuukautisten kaltaiset alavatsa- ja selkäkivut ovat yleisiä. Joskus sikiö saattaa menehtyä kohdun sisälle ilman, että keskenmeno käynnistyy. Käynnistymässä olevaa tai jo alkanutta keskenmenoa ei voi lääketieteellisesti estää. Jos yleisvointisi on hyvä, hoidamme sinua pääsääntöisesti virka-aikana.

Keskenmenon hoito

Keskenmeno varmistetaan ultraäänitutkimuksen avulla. Hoitona käytettävä lääke aiheuttaa kohdun supistuksia, jonka ansiosta raskausmateriaali poistuu kohdusta. Kohtuontelo tyhjennetään vain tarvittaessa imutyhjennyksellä paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa leikkaussalissa. Jos kohtu on jo tyhjentymässä itsekseen eikä vuoto ole runsasta, voidaan tilannetta jäädä seuraamaan eikä muita hoitoja välttämättä tarvita. 

Jälkivuodon kesto on yksilöllistä, muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Vältä jälkivuodon aikana uimista, kylpemistä, tamponien ja kuukupin käyttöä sekä yhdyntöjä tulehdusriskin vuoksi. Seuraavat kuukautiset tulevat yleensä 4–7 viikon kuluttua keskenmenosta, mutta tässäkin on yksilöllisiä eroja. Keskenmenoa seuranneet kuukautiset voivat olla normaalia runsaammat ja kivuliaammat. Alkuraskauden keskenmenoissa rutiininomaista jälkitarkastusta ei tarvita.

Mikäli epäilet keskenmenoa, ota yhteyttä omaan neuvolaasi tai Naistenklinikan päivystysnumeroon:

Ennen raskausviikkoa 20+0: Naistentautien päivystysnumeroon 02 313 1322
Raskausviikon 20+0 jälkeen: Raskauspäivystysnumeroon 02 313 1000

Toimipisteet

Naistentautien vastaanotot

Naistentautien vastaanotoilla hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia.

Naistentautien osasto

Osastollamme hoidetaan naistentautien erikoissairaanhoitoa tarvitsevia potilaita.

Raskauspäivystys ja synnytykset

Raskauspäivystyksessä hoidamme äitejä 20. raskausviikolta alkaen äkillisissä raskaudenaikaisissa ongelmissa, synnytyksessä sekä synnytyksen jälkeen…

Naistentautien poliklinikka, Uusikaupunki

Hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia, keskenmenoja ja raskaudenkeskeytyksiä.