Hyppää pääsisältöön

Leukemia lapsilla

Avainsanat:

Lapsuusiän tavallisin leukemia on akuutti lymfoblastileukemia eli ALL, ja toinen lapsilla todettava muoto on akuutti myelooinen leukemia eli AML.

Leukemiapotilailla luuytimen normaalisti verisoluja muodostava solukko on muuttunut epänormaalisti käyttäytyväksi. Sen vuoksi pahanlaatuiset solut lisääntyvät leukemiassa nopeasti, ensin luuytimessä ja myöhemmin myös veressä. Samanaikaisesti vähenee normaalien veren solujen tuotanto voimakkaasti, ja potilaalle ilmenee tyypillisiä leukemian oireita kuten anemiaa, mustelmataipumusta sekä huonosti paranevia infektioita ja esimerkiksi luuston kipuja.

Leukemian oireet voivat olla monenlaisia. Usein oireet saattavat sopia muihinkin sairauksiin, minkä takia leukemian diagnosoiminen on vaikeaa. Leukemian diagnoosi tehdään luuydinpunktionäytteestä. Nämä näytteet otetaan lapsipotilailla aina kevyessä nukutuksessa lantion luusta. Uusia potilaita tulee hoitoomme vuosittain 6–12.

ALL:aa ja AML:aa hoidetaan Suomessa pohjoismaisten hoitosuositusten mukaisesti. Leukemian hoidon tavoitteena on tuhota kaikki leukemiasolut ja saada tauti paranemaan täydellisesti.

Akuuttia leukemiaa hoidetaan solunsalpaajilla. Vaikeimmissa tautimuodoissa voidaan tarvita kantasolujensiirto ja siihen liittyvä sädehoito. 

Monenlaisia tukihoitoja, kuten verituotteita ja tulehduslääkkeitä tarvitaan myös toistuvasti leukemian hoidon aikana.  Hoidon kesto riippuu leukemian tyypistä ja kestää noin 1–2,5 vuotta. Varsinkin ensimmäisen vuoden ajan hoito vaatii paljon sairaalajaksoja.

Tulehdusherkkyyden takia leukemiaa sairastavat joutuvat olemaan sairaalahoidossa myös erilaisten infektioiden vuoksi. Suurin osa leukemiaan sairastuneista lapsista paranee, ja hoitotuloksemme ovat Pohjoismaiden kärkitasoa.

Toimipisteet

Sädehoitopoliklinikka

Sädehoitopoliklinikalla hoidamme pääasiassa syöpäpotilaita.