Hyppää pääsisältöön

Lymfoomat lapsilla

Avainsanat:

Lymfoomat ovat lapsilla kolmanneksi yleisin syöpämuoto. Suomessa todetaan vuosittain noin 15 uutta tapausta, joista Tyksissä hoidetaan vuosittain 2–5.

Lasten lymfoomista lähes puolet on Hodgkinin lymfoomia ja hieman yli puolet non-Hodgkin-lymfoomia. Non-Hodgkin-lymfoomat (NHL) ovat lapsilla lähes aina varsin aggressiivisia tauteja, eikä lapsilla esiinny juurikaan aikuisille tyypillisiä, hitaasti eteneviä NHL:n muotoja.

Lymfooman hoitoennusteet hyvät

Hodgkinin lymfooman ennuste on hyvä: jopa yli 90 % siihen sairastuneista lapsista paranee pysyvästi. Valtaosa (70–90 %) lapsista paranee, vaikka tauti olisi ehtinyt jo levitä laajalle. Myös uusiutunut Hodgkinin tauti on usein mahdollista hoitaa parantavasti.

Non-Hodgkin-lymfooman ennusteen kannalta on tärkeintä tietää, mikä lymfoomatyyppi on kyseessä ja miten laajalle tauti on levinnyt. Yleisesti ennuste on hyvä. Paras ennuste on Burkittin lymfoomaa sairastavilla, joista nykyisin noin 90 % paranee pysyvästi. Muita non-Hodgkin-lymfoomia sairastavien ennuste on hieman huonompi.

Toimipisteet

Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien osasto ja poliklinikat

Hoidamme pitkäaikaissairaita lapsia ja nuoria koko perhe huomioiden. Osastomme vastaa osana Tyksin kantasolujensiirtoyksikköä myös lapsipotilaiden…

Sädehoitopoliklinikka

Sädehoitopoliklinikalla hoidamme pääasiassa syöpäpotilaita.