Hyppää pääsisältöön

Magneettikuvaukset ja -toimenpiteet

Avainsanat:

Magneettitutkimuksessa (MK tai MRI) saadaan tarkkoja anatomisia ja osin toiminnallisiakin kuvia elimistöstä ilman röntgensäteitä.

Kuvauskohteena voivat olla muun muassa aivot, selkäranka, nivelet, raajat, vatsa, sydän, rinnat, suolisto ja verenkierto. Magneettikuvauksen avulla voidaan tarvittaessa tehdä myös hoitavia toimenpiteitä.

Magneettitutkimuksella ei ole tiedossa olevia haittavaikutuksia. Kaikkia potilaita ei kuitenkaan voida tutkia magneettikuvauslaitteessa. Mahdollisia esteitä magneettikuvaushuoneessa olemiselle ovat esimerkiksi sydäntahdistimet ja jotkin implantit. Nämä vaativat aina tarkempaa selvittelyä magneettitutkimusta suunniteltaessa.

Magneettitutkimus on kivuton. Kuvaus kestää tyypillisesti 30–60 minuuttia. Kuvaus tapahtuu valaistussa ja ilmastoidussa magneettikuvauslaitteessa, joka on avoin molemmista päistä. Kuvauslaitteessa on voimakas ääni, ja siksi korvilla on kuulokkeet tai korvatulpat tutkimuksen aikana. Tutkimuksen aikana on mahdollisuus kuunnella radiota tai cd-levyä.

Tutkimuksen onnistuminen edellyttää kuvattavan kohteen paikallaan pysymistä, ja siksi tutkimusasento pyritään tekemään mahdollisimman mukavaksi. Tutkimuksen aikana potilaalla on merkinanto- ja puheyhteys hoitajaan. Saattaja voi olla mukana tutkimushuoneessa, mikäli saattajalla ei ole edellä mainittuja tai muita esteitä ei ole.

Magneettikuvaus perustuu elimistön vetyatomien magneettiominaisuuksiin. Magneettitutkimuksessa käytetään usein tehosteainetta, joka ruiskutetaan käden kyynärlaskimoon. Tehosteaine helpottaa kuvien tulkintaa. Aine ei sisällä jodia. Tehosteaine erittyy munuaisten kautta virtsarakkoon ja poistuu virtsan mukaan elimistöstä.

Toimipisteet

AD2-röntgen

Teemme korkealaatuisia radiologisia tutkimuksia magneettikuvaus-, tietokonetomografia-, natiivikuvaus-, läpivalaisu- ja ultraäänilaitteilla.

TG2-päivystysröntgen

Tarjoamme akuuttiluonteista kuvantamispalvelua koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä​.

TG3-magneettikuvaus

Magneettitutkimusyksikössä teemme monipuolisia magneettikuvauksia.

Kirurgisen sairaalan röntgen, TKS-röntgen

TKS-röntgenissä painopistealueenamme on ortopedinen ja geriatrinen kuvantaminen. Vastaamme myös omalta osaltamme perusterveydenhuollon kuvaustarpeista.