Hyppää pääsisältöön

Tuberkuloosi

Avainsanat:

Uusia tuberkuloositapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 300. Niistä noin 200 on keuhkotuberkuloosia, ja näistä alle puolet on tartuntavaarallisia. Tavanomaisille lääkkeille vastustuskykyisiä kantoja on Suomessa vuosittain 5–10.

Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama yleisvaarallinen tartuntatauti. Yleisin muoto on keuhkotuberkuloosi, mutta tulehdus voi ilmetä myös muissa elimissä, esimerkiksi imusolmuketuberkuloosina. Pääsääntöisesti vain keuhkotuberkuloosia sairastava voi tartuttaa taudin toisiin henkilöihin. Tuberkuloosin tutkimukset, hoito ja lääkitys ovat potilaalle maksuttomia.

Tuberkuloosin hoito on Varsinais-Suomessa keskitetty Tyksin keuhkosairauksien klinikalle. Kaikkien potilaiden hoito käynnistetään vuodeosastolla, tartuntavaarallisten potilaiden hoito ilmaeristyshuoneessa. Lääkehoito aloitetaan tavallisimmin usean lääkkeen yhdistelmällä. Hoito jatkuu yleensä kuuden kuukauden ajan. Valvotulla hoidolla varmistetaan lääkkeiden säännöllinen käyttö ja estetään lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien muodostuminen.

Toimipisteet

Keuhkosairauksien vuodeosasto 1

Tutkimme ja hoidamme erilaisia keuhkosairauksia, kuten hengitysvajausta, tuberkuloosia, keuhkokuumetta ja uniapneaa.

Keuhkosairauksien poliklinikka, T-sairaala

Tutkimme ja hoidamme keuhkosairauksia, kuten astmaa, uniapneaa ja keuhkosyöpää.